Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 311 razy
Otrzymał  polubienie: 92 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Aułrora » wczoraj, 21:24

dr hab. Małpkie Proszę pisze: wczoraj, 19:58 Pozwolę sobie wrócić do opublikowanej na chwilę nowej siatki, która pojawi się wraz ze startem tramwaju do Mistrzejowic. Przecież tam absurd stoi na absurdzie. Zmieniamy nazwy zespołu przystanków Miechowity i Olsza II na Rondo Polsad, a nie zmieniamy nazwy przystanku Słoneckiego na Rondo Barei? Przecież on jest vis-a-vis tramwajowego Ronda Barei.
Rozumiem o co Ci chodzi i jest to głupie, natomiast wiem co ZTP ma na myśli. Gdyby ten przystanek nazywał się Rondo Barei, to powstałaby podobna sytuacja co z Łagiewnikami czy Rondem Grunwaldzkim (np. dla 194/494). Tylko tam dystans jest niewielki względem przystanków (Łagiewniki) czy odległości od samego węzła (Rondo Grunwaldzkie), Chociaż mamy z drugiej strony R. Mogilskie, gdzie przystanki są wystrzelone od siebie na kilkaset metrów.
Tylko czy jakby zmieniono nazwę na "Rondo Barei" to wtedy nie doszłoby do notorycznych pomyłek i przedwczesnego wysiadania ¯\_(ツ)_/¯ . Nie mi to oceniać. Chociaż boję się, że wpadną na pomysł co z wyżej wspomnianym rondem przy operze i walną nazwę: "Rondo Barei Słoneckiego". petarda ;DDDD
dr hab. Małpkie Proszę pisze: wczoraj, 19:58 Druga sprawa - jakkolwiek mogę zrozumieć przetrasowanie 260 i 270 do Mistrzejowic, tak nie mogę pojąć skrócenia 250 do Prądnika Czerwonego. Przecież to jest dosłownie pozbawienie pasażerów tej linii sensownych przesiadek. Rozumiem istnienie 105/405 i 199 z pętli, ale to jest kropla w morzu potrzeb. A oszczędność z takiego rozwiązania jest żadna.
Mikix pisze: wczoraj, 20:53 Też mnie dziwi, że 250 pozbawiają wjazdów na Barei, zastanawiam się czy to nie wygaszanie popytu, bo tak naprawdę jedyny przystanek to Reduta na którym zatrzymuje się tylko 250, reszta przystanków obsługują inne linie, wiem, że oznaczałoby to stratę, ale cóż zrobić.
Szczerze ta zmiana jest jeszcze głupsza, patrząc na to że przez ten cały czas kursowały tylko autobusy, stały w korkach - wtedy przez R. Barei i 250 jeździło. Teraz będzie jeździł tramwaj na który w założeniu powinno móc się z aglomeracji przesiąść się, będzie praktycznie bezkolizyjny (no na pewno szybszy) i się nie przesiądziesz XDDD.

Po prostu to smutne, jednakże czuć co (w jakimś niewielkim stopniu, ale jednak) sponsorowało część zmian - ul. Pilotów z Brodowicza i kilka innych linii w okolicy...
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

ODPOWIEDZ