3 trójskłady na 13 brygad (jeżeli to co pisze impuls się sprawdzi). Co na pozostałych? Jazda na glonojada i niezabieralność. Znika "75" i ci pasażerowie gdzieś się rozłożą, a znaczna ich część wypełni właśnie "74".Kowalik pisze: dzisiaj, 15:07 No i elegancko pasują mi uffoki na 74. Jak rozumiem zjazdy i wyjazdy będą tradycyjnie przez Wielicką prowadzone? A po otwarciu Bronowic to na którą linię powędrują? Na 4, czy 24?
Rozdział taboru - tramwaje
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 40 razy
- Otrzymał polubienie: 126 razy
Re: Rozdział taboru - tramwaje
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 59 razy
- Otrzymał polubienie: 106 razy
@Pokrzywa mówisz-maszPokrzywa pisze: dzisiaj, 15:21 Potrzebuję mapy tramwajowej z średnim wiekiem pojazdu na każdym odcinku, to musi być mega śmieszne.

Ponieważ zeszła mi na to chwila, nie mogę sobie darować słowa o metodzie:
1) Policzyłem średni wiek każdego numeru taborowego - np. RY zawiera NGT8, Lajkoniki, Lajkoniki II i Nevelo, więc średnio wychodzi 9.8 roku, ale już HY Nie ma NGT8, więc wychodzi 5.3125. Użyłem dat produkcji, a nie modernizacji, bo uważam, że pudrowane trupy to wciąż jednak trupy.
2) Zgodnie z zestawieniem przygotowanym przez @Impuls policzyłem średni wiek każdej linii (najstarsza jest "49", 58.25, a najmłodsza "14", 5.3125).
3) Policzyłem wartość dla każdego ciągu licząc średnią arytmetyczną wszystkich tamtejszych linii - wyniki są przez to nieznacznie zawyżone, bo generalnie rzecz biorąc "starsze" linie jeżdżą rzadziej. Jeśli komuś chce się bardziej zagłębiać w temat, może uzależnić wynik od liczby kursów danej linii i policzyć średnią ważoną lub w ogóle nie brać pod uwagę linii tylko iść bezpośrednio po składach. Ja jednak poszedłem nieco na łatwiznę chcąc poznać ogólne wyobrażenie.
4) Naniosłem szybko w PowerPoincie wiek na każdy z 52 otwartych ciągów w mieście. Najmłodsza jest Pawia (7.55), a najstarsza Andersa (49.5).
Oczywiście jest spora szansa, że pomyliłem się w rachunkach gdzieś po drodze więc przyjmijcie dane z dozą dystansu - w końcu zamieszczam tylko w ramach ciekawostki
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 42 razy
- Otrzymał polubienie: 195 razy
Oczywiście że przez Wielicką - we wszystkich tunelach przecież mają zakazKowalik pisze: dzisiaj, 15:07 No i elegancko pasują mi uffoki na 74. Jak rozumiem zjazdy i wyjazdy będą tradycyjnie przez Wielicką prowadzone? A po otwarciu Bronowic to na którą linię powędrują? Na 4, czy 24?
Impuls na 74 policzył 11 brygad (6+1+3+1) a nie 13 - to raz.Bayer2003 pisze: dzisiaj, 15:19 3 trójskłady na 13 brygad (jeżeli to co pisze impuls się sprawdzi). Co na pozostałych? Jazda na glonojada i niezabieralność. Znika "75" i ci pasażerowie gdzieś się rozłożą, a znaczna ich część wypełni właśnie "74".
Dwa - obecnie jest przecież tylko 10 brygad na 74, w tym 3 brygady podgórskie, a rozkład się nijak nie zmienia - więc dlaczego nagle miałyby przybyć dodatkowe brygady?
Trzy - ja znowu słyszałem że będą dwie brygady ufokowe.
Cztery - najważniejsze w tej sytuacji jest to, że wysoką podłogę wciska się na linii kursującej z f-15:
- jak ufoki jeździły na 52, a osobie jeżdżącej na wózku akurat uciekł kurs obsługiwany Pesą, kolejny za 7 minut był na 105tce, to na następny niski kurs trzeba było poczekać max. 15 minut,
- teraz jak będą na 74, to jeśli przed chwilą uciekł ci niski kurs, kolejny za 15 minut będzie na ufoku = to na następny niski kurs będziesz czekać PÓŁ GODZINY.
Nie mówiąc już o godzinach wieczorno-nocnych, gdzie wchodzi f-20 - wtedy jak ci właśnie uciekł niski kurs, to masz prawie 40 minut czekania na kolejny niski kurs.
A przypominam, że np. ze Wzgórz w kierunku Kombinatu i Solidarności 74 jest JEDYNĄ linią, więc nie masz tam żadnej alternatywy pt. "przecież można się przesiąść".
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 338 razy
- Otrzymał polubienie: 131 razy
A może to będzie "jeden" Konstal, jak na "13" żeby przetrzeć z rana sieć trakcyjną na Wielickiej? W końcu zima się zbliża