Kraków otrzyma 172,76 mln zł z Unii Europejskiej na tramwaj na Azory
https://zim.krakow.pl/krakow-otrzyma-17 ... g3R7aSopqg
Tramwaj na Górkę Narodową, do Azorów i Bronowic Wielkich
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 62 razy
- Otrzymał polubienie: 108 razy
Re: Tramwaj na Górkę Narodową, do Azorów i Bronowic Wielkich
Portal cowkrakowie.pl na temat projektowanej linii:
Dopiero potem zrozumiałem o co chodzi. Z kolei trójkąt torowy na pewno będzie przydatnym dodatkiem - może zaczną go używać, a nie pozwolą marnieć jak "Dworcowej".
Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
Gdy przeczytałem ten fragment za pierwszym razem pomyślałem, że chcą spinać tory tramwajowe z kolejowymiNowa pętla i dodatkowe torowisko
Dwutorowa linia zostanie poprowadzona pomiędzy Krowodrzą Górką a Azorami. Jej północny fragment ma zostać powiązany z odcinkiem torowiska prowadzącym w stronę linii kolejowej nr 95 Kraków Mydlniki – Kraków Batowice.
W ramach zadania przewidziano także budowę trójkąta torowego w rejonie skrzyżowania ulic Opolskiej i Weissa. Nowa pętla tramwajowa zostanie natomiast zlokalizowana w okolicy skrzyżowania Weissa i Jaremy.
Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 41 razy
- Otrzymał polubienie: 130 razy
Na Azorach ma w takim razie powstać normalna pętla dla jednokierunkowych tramwajów, czy coś źle zrozumiałem?Karol1994 pisze: 16 wrz 2026, 13:39 Kraków otrzyma 172,76 mln zł z Unii Europejskiej na tramwaj na Azory
https://zim.krakow.pl/krakow-otrzyma-17 ... g3R7aSopqg
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 517 razy
- Otrzymał polubienie: 350 razy
Myślę, że tak wpisali z przyzwyczajenia: pętla -> stała końcówka.Bayer2003 pisze: 16 wrz 2026, 17:54 Na Azorach ma w takim razie powstać normalna pętla dla jednokierunkowych tramwajów, czy coś źle zrozumiałem?
I tak, i nie. Od początku plany były następujące: tramwaj idzie z KG wzdłuż Opolskiej (południową stroną), i następnie rozwidla się na w prawo na etap II do Bronowic Wielkich, oraz w dół w miejsce mniej więcej obecnej pętli autobusowej Azory, gdzie powstanie krańcówka dla tramwajów jednokierunkowych. W miejscu rozwidlenia - automatycznie powstaje nam trójkąt torowy, choć wątpię żeby był używany w codziennym ruchu.Fortissimo pisze: 16 wrz 2026, 17:12 Wie ktoś może, czy ów trójkąt to zabezpieczenie na wypadek wybudowania (jednak) linii Podchorążych - Azory?
Jednocześnie, taki układ oznacza, że krańcówkę ma Azorach można przedłużyć bez większych problemów w kierunku południowym.
Kolejny raz muszę napisać to samo, co przy P+R na Bronowicach. Lokalizacja tego P+R jest fatalna, z podobnych powodów:W rejonie ul. Opolskiej zaplanowano parking Park&Ride na ok. 205 samochodów
- Wyjazd z niego na Opolską się korkuje już dzisiaj
- Mało miejsca, więc musi być piętrowy. A to niemałe koszty
- W zasadzie dlaczego ktoś miałby stanąć tutaj, zamiast dojechać Opolską do P+R Krowodrza Górka? Z racji na korki na ślimaku, to drugie może być szybsze, a na pewno jest dużo więcej linii - z Azorów i tak wszystko na KG
- Parking na KG jest przepełniony... Ale skoro i tak chcemy robić piętrowe, to dlaczego Azory, a nie KG?
- Poza korkiem dla przyjezdnych, zwiększą się korki dla mieszkańców osiedla, czyli dokładnie to, czemu P+R ma przeciwdziałać
Rozwiązanie? Doprowadzić do skutku Etap II, czyli tramwaj na Bronowice Wielkie. W końcu mają być robione rozjazdy w tamtym kierunku
-
Stopiatka
- Pasażer
- Polubił: 12 razy
- Otrzymał polubienie: 21 razy
Myślę, że mieszkańcy KG bardzo szybko zatrzymaliby pomysł piętrowego parkingu obok bloków. Jedyne rozwiązanie tam to budowa obiektu podziemnego, ale tego zadłużony Kraków szybko się nie podejmie. Podobna sytuacja, jeśli chodzi o Pachońskiego.Ydhflx pisze: 16 wrz 2026, 18:14 Parking na KG jest przepełniony... Ale skoro i tak chcemy robić piętrowe, to dlaczego Azory, a nie KG?
No, chyba że ktoś chce jechać linią autobusową. Niemniej prawda, że ten parking będzie miał słabą lokalizację i zweryfikuje to pierwszy rok użytkowania (może zdążymy w tej dekadzieYdhflx pisze: 16 wrz 2026, 18:14 W zasadzie dlaczego ktoś miałby stanąć tutaj, zamiast dojechać Opolską do P+R Krowodrza Górka? Z racji na korki na ślimaku, to drugie może być szybsze, a na pewno jest dużo więcej linii - z Azorów i tak wszystko na KG
Rozwiązanie dobre, ale wymaga pewnie nowego projektu,zapewne wykupu działek od Auchan (które podobno posiada je wokół galerii) i przede wszystkim byłoby jakimś nowym życiem dla tych wszystkich obiektów handlowych. Słyszałem, że niektórzy kandydaci z II tury zapowiadali tramwaj do Ronda Ofiar KatyniaYdhflx pisze: 16 wrz 2026, 18:14 Rozwiązanie? Doprowadzić do skutku Etap II, czyli tramwaj na Bronowice Wielkie. W końcu mają być robione rozjazdy w tamtym kierunku. Tam są wielkie łąki, świetnie nadające się na tańsze w budowie parkingi (nawet były plany zajezdni), auta nie będą wjeżdżać na osiedla, a układ drogowy jest lepiej przystosowany (i pewnie i tak wymagałby korekty przy budowie tramwaju, szczególnie w preferowanym zdaje się wariancie przez RoK).
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 517 razy
- Otrzymał polubienie: 350 razy
To prawda, choć dodać należy, że na Azorach też będzie pod blokami i na terenach bądź co bądź zielonych. Kolejny argument, żeby go nie budować.Stopiatka pisze: dzisiaj, 22:16 Myślę, że mieszkańcy KG bardzo szybko zatrzymaliby pomysł piętrowego parkingu obok bloków. Jedyne rozwiązanie tam to budowa obiektu podziemnego, ale tego zadłużony Kraków szybko się nie podejmie. Podobna sytuacja, jeśli chodzi o Pachońskiego.
Zgoda, z tym że wykup działek to nie problem - specustawa i wywłaszczasz. Większym problemem organizacyjnym są odpowiednie projekty i zgody, latami zaskarżane do sądów, a także oczywiście pieniądze (swoją drogą przewalane na piętrowe parkingi w bezsensownych lokalizacjach). Osobną sprawa, że najdroższe będzie przejście Opolskiej i torów kolejowych.Stopiatka pisze: dzisiaj, 22:16 Rozwiązanie dobre, ale wymaga pewnie nowego projektu,zapewne wykupu działek od Auchan (które podobno posiada je wokół galerii) i przede wszystkim byłoby jakimś nowym życiem dla tych wszystkich obiektów handlowych. Słyszałem, że niektórzy kandydaci z II tury zapowiadali tramwaj do Ronda Ofiar Katynia, więc może temat odżyje razem z linią na Azory. Najlepiej byłoby jak najszybciej zbudować dwie trasy (zanim nam się BW nie zabudują), o ile nie oznaczałoby to kolejnych lat czekania na połączenie tramwajowe dla mieszkańców Azorów.