SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Fortissimo
Miłośnik
Polubił: 64 razy
Otrzymał  polubienie: 112 razy

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: Fortissimo » 29 wrz 2026, 22:11

Ydhflx pisze: 29 wrz 2026, 11:13 Moje zdanie o zapowiedziach wewnątrz tramwajów (czy to ustnych "możliwość dojścia do dworca", czy o przesiadkach ustnie bądź na ekranach) jest niezmienne.
Dla kogo to jest? Szczególnie te o dworcu. Nikt nie wsiądzie do przypadkowego tramwaju nie wiedząc dokąd jedzie i tylko czekając aż lektor zapowie dworzec, aby wysiąść. Praktycznie każdy wsiadając do tramwaju, a szczególnie w obcym mieście, najpierw sprawdza, gdzie zamierza wysiąść. Analogicznie przesiadki. Raczej nikt nie wysiądzie na przesiadkę bo akurat mu zapowiedzieli, że się da. Szczególnie, że to byłoby to zapowiadane średnio co 2-3 przystanki, a w centrum to chyba na każdym. Użyteczność takiej informacji jest moim zdaniem żadna.
Też uważam, że głosowe komunikaty o przesiadkach na inne linie były dość denerwujące, byłem zadowolony kiedy z nich zrezygnowano. Ale nie zgodzę się, że wszyscy wsiadają wiedząc gdzie się przesiąść. Niektórzy seniorzy, a przede wszystkim osoby odwiedzające miasto po dłuższej nieobecności (lub znające Kraków jako-tako) często przesiadają się "Tam, no, wiesz gdzie... przy tym... no, jakoś trafię. Pa." Jak już pisałem, ikonki na tablicach nikomu by nie przeszkadzały, nie generują żadnych kosztów, a jeśli mogą pomóc choć 30 osobom dziennie, to znaczy że warto je wprowadzić.
pjetrek pisze: 29 wrz 2026, 20:17 A swoją drogą, gdyby im tak wypożyczyć do Warszawy naszych specuff z ZetTePe to ciekawe jak by im to Centrum przemianowali? Rotunda PKO, Pałac Kultury, czy moze Patelnia? 8-)
No jak to jak? Kolejna gmina do aglomeracji. Warszawa Centrum, Warszawa Pałac Kultury i Nauki, Warszawa Rondo ONZ ;)

pjetrek
Ekspert
Polubił: 65 razy
Otrzymał  polubienie: 138 razy

Post autor: pjetrek » 29 wrz 2026, 22:33

Kolec pisze: 29 wrz 2026, 7:41 Nie bardzo wiem czy dobry dział, ale zauważyliście że na wewnętrznych tablicach w tramwajach nie ma już informacji gdzie można się przesiadać na inne linie?
Dzisiaj się przyjrzałem tablicy w 16 i były oznaczenia przystanków z możliwością przesiadki. Choinka tradycyjna, wyklejana na blasze, a pod przystankami kółeczka A lub T. Nie zwróciłem tylko uwagi czy były te żółte odsyłacze z nazwami pętli, ale miejsca na pewno były oznaczone. To może się trafił jakiś wadliwy egzemplarz?

Stopiatka
Pasażer
Polubił: 14 razy
Otrzymał  polubienie: 27 razy

Post autor: Stopiatka » 04 paź 2026, 11:09

Fortissimo pisze: 29 wrz 2026, 9:14 Też się nad tym wczoraj zastanawiałem, odkąd przestali nadawać głosowe komunikaty o przesiadkach przydałaby się jakaś informacja w innej formie. Myślę, że - trzymając się zaproponowanej przez ZTP kolorystyki - warto by na wyświetlaczach w pojazdach dodać czerwoną literkę "T" przy nazwie przystanku z możliwością przesiadki na inne linie tramwajowe i niebieską literkę "A" przy nazwie przystanku z możliwością przesiadki na inne linie autobusowe. Niewielka różnica, ale dla przyjezdnych i mniej obeznanych na pewno pomocna.
Inną kwestią jest dworzec główny. Autobusy jadące na wschód/zachód mają ikonkę pociągu na wyświetlaczach, podobnie jak "300" ma samolocik. Przydałoby się też w jakiś sposób oznaczyć Teatr Słowackiego jako przystanek przy dworcu. Jest też niby opcja powrotu do nazwy "Dworzec Główny" z dopiskiem "Południe", ale wtedy "Dworzec Główny Wschód" trzeba by np. zamienić na "Kraków MDA" - za dużo kombinowania. Zmiana nazwy na "Teatr Słowackiego" była dobrym pomysłem, ale myślę że warto:
a) dodać do komunikatów głosowych jakąś informację, np. "Teatr Słowackiego - Dworzec Główny" (nazwa w rozkładach zostaje ta sama)
b) dodać w rozkładach i na wyświetlaczach ikonkę pociągu - podobnie jak wcześniej, minimalna zmiana, duże ułatwienie dla przyjezdnych
Przystanki KMK przy przystankach SKA mają dopisek "SKA", a największy dworzec nie ma nic przy najważniejszym przystanku.
Wiem że niektórzy kręcą na to nosem, ale kogo z Was nikt nigdy nie spytał w tramwaju albo na przystanku "Gdzie wysiąść na dworzec główny?"?
A pytają ci odważni, a reszta się zastanawia :)
Tak naprawdę w nowych autobusach, a w przyszłości tramwajach, te przesiadki są jako tako oznaczone i czekać trzeba tylko, żeby MPK dostosowało SIP do najnowszych wymagań (z czego zapowiada się, że w ciągu tych paru lat niestety dojdzie do kosztownej wymiany wyświetlaczy w tramwajach, zamiast dostosować program z zarządzenia o SIP do możliwości wyświetlacza. Że nie będzie idealnie, to każdy ma świadomość, natomiast głupotą będzie wymiana informacji pasażerskiej w takim Krakowiaku czy Lajkoniku). A co do nazw przystanków w rejonie Dworca, to nie wiem, czy warto tu kombinować, szczególnie z kierunkami geograficznymi, które są zmorą dla mało ogarniętych turystów, również krajowych. Z pewnością warto coś zrobić, żeby wskazać, że Teatr Słowackiego to już rejon dworcowy. Ja uważam, że warto byłoby rozważyć zmianę nazwy przystanku na Plac Dworcowy (który znajduje się faktycznie tuż obok), ale wiem, jaka jest logika ZTP, jeśli chodzi o to, żeby teatry posiadały swoje nazwy przystanków. Niemniej Plac Dworcowy byłby nazwą dużo bardziej intuicyjną i wskazującą na rejon dworca.

Fortissimo
Miłośnik
Polubił: 64 razy
Otrzymał  polubienie: 112 razy

Post autor: Fortissimo » 04 paź 2026, 11:50

Stopiatka pisze: 04 paź 2026, 11:09 A co do nazw przystanków w rejonie Dworca, to nie wiem, czy warto tu kombinować, szczególnie z kierunkami geograficznymi, które są zmorą dla mało ogarniętych turystów, również krajowych.
Ano właśnie, jeśli tak wielu mieszkańców Krakowa nie jest w stanie określić w jakim kierunku zmierzają, tym bardziej nie można tego wymagać od turystów.
Stopiatka pisze: 04 paź 2026, 11:09 Z pewnością warto coś zrobić, żeby wskazać, że Teatr Słowackiego to już rejon dworcowy. Ja uważam, że warto byłoby rozważyć zmianę nazwy przystanku na Plac Dworcowy (który znajduje się faktycznie tuż obok), ale wiem, jaka jest logika ZTP, jeśli chodzi o to, żeby teatry posiadały swoje nazwy przystanków. Niemniej Plac Dworcowy byłby nazwą dużo bardziej intuicyjną i wskazującą na rejon dworca.
Niestety nazwa Plac Dworcowy nie istnieje już od 20 lat (z resztą, czy wcześniej nie był on zwany Kolejowym?) więc zgodnie z konwencją ZTP coś takiego nie przejdzie. Pozostaję więc przy postulacie zmiany "Teatr Słowackiego" na "Teatr Słowackiego 🚂".

pjetrek
Ekspert
Polubił: 65 razy
Otrzymał  polubienie: 138 razy

Post autor: pjetrek » wczoraj, 11:54

Zauważyłem dzisiaj jadąc linią 71, że w środku nie ma tradycyjnych tablic z choinką albo chociaż z wykazem ulic. Więc właściwie pasażer jest pozbawiony jakiejkolwiek szansy sprawdzenia trasy, bo SIP wyświetla tylko trzy kolejne przystanki...
Kiedyś w liniach zastępczych wrzucano chociaż blachy z wykazem ulic, też to nie było precyzyjne, ale zawsze coś.
Spotkaliście się z czymś takim, czy tylko mnie się tak trafiło akurat w tym wozie, ze były nie założone? Przecież nikt się nie uczy tras linii zastępczych na pamięć, bo za 2-3 tygodnie już jej nie będzie.

Kolec
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: Kolec » wczoraj, 19:49

Od kilku miesięcy właśnie nie ma tablic na liniach czasowych "7x". A to właściwie w nich powinny być moim zdaniem.

ODPOWIEDZ