Malowanie pojazdów, Księga Identyfikacji Wizualnej

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 348 razy
Otrzymał  polubienie: 152 razy

Re: Malowanie pojazdów, Księga Identyfikacji Wizualnej

Post autor: Bautosz » 10 paź 2026, 13:30

Jeśli chodzi o EU8N, to też uważam, że słabo wyszło. Jakby to odemnie zależało, to bym zostawił te zygzaki białe. Bardzo je lubiłem i wcale źle nie wyglądały.

Ma ktoś zdjęcie HK w nowym malowaniu?

Awatar użytkownika
karol dżonson
Specjalista
Polubił: 334 razy
Otrzymał  polubienie: 295 razy

Post autor: karol dżonson » 10 paź 2026, 15:15

Fortissimo pisze: 10 paź 2026, 13:07 Obawiam się, że znam odpowiedź - ale: Jak wyglądają plany MPK na malowanie pojazdów w przyszłości?
Plan jest taki aby trzymać się obecnego schematu przez 10 lat, tak aby w końcu zunifikować malowanie, po czym tuż przed osiągnięciem tego celu wywrócić je do góry nogami

Awatar użytkownika
gadolin
Miłośnik
Polubił: 47 razy
Otrzymał  polubienie: 59 razy

Post autor: gadolin » 10 paź 2026, 15:47

No ja też myślę że malowanie całego pojazdu na niebiesko wygląda dość biednie, IMO poprzedni schemat malowania autobusów, na który wiele osób narzekało był całkiem w porządku, ale jeśli to jest cena za uspójnienie wreszcie identyfikacji wizualnej, to chętnie ją zapłacę.

A_Prostownik
Pasażer

Post autor: A_Prostownik » wczoraj, 19:36

Ta zielona grafika na autobusach kojarzy mi się jedynie z dawnym wzorem biletów sprzed dobrych 10 lat. A EU8N były chyba pchnięte do naprawy głównej i dostały nowe malowanie. Wyglądają na młodsze, ale można było je pomalować inaczej, bo są zbyt ciemne. Moim zdaniem mimo wszystko najlepiej są malowane E1+C3 oraz 105Na. Ale tutaj już co kto lubi. W każdym bądź razie ja jestem zdania, że należy wrócić do klimatu malowania takiego, jak był do tej pory. Zmieniają wszystko - biało-niebieskie tabliczki z nazwami ulic na te ohydne nowoczesne nawet wewnątrz II Obwodnicy. Tramwaje też już zaczęli tak malować. Nie wiem, w jaką stronę zmierza wizualnie to miasto. Bądź co bądź miasto światowego dziedzictwa UNESCO.
A w Pradze stare wzory malowania i tabliczki zostały stare.
Nie rozumiem, po co psuć coś, co działa?

ODPOWIEDZ