Bilety, kontrole, integracja taryfowa
Re: Bilety, kontrole, integracja taryfowa
Według strony ZTP miejscem, gdzie można złożyć reklamację z powodu nałożonej opłaty dodatkowej będzie Punkt na os. Centrum D 7. Spodziewałem się, że naturalnym miejscem będzie siedziba przy Wielopole. Według mnie powinien być taki drugi punkt w centrum miasta.
A gdzieś są dostępne informacje, które punkty działają i w jakich godzinach? Bo próbuję znaleźć i nigdzie nie ma na stronie ZTPmkm3 pisze: 04 lip 2023, 8:39 Według strony ZTP miejscem, gdzie można złożyć reklamację z powodu nałożonej opłaty dodatkowej będzie Punkt na os. Centrum D 7. Spodziewałem się, że naturalnym miejscem będzie siedziba przy Wielopole. Według mnie powinien być taki drugi punkt w centrum miasta.

Jedyne info jakie jest, to właśnie dotyczące odwołań i reklamacji:
I tyle - nawet nie podali godzin otwarciaPunkt Obsługi Pasażerów Komunikacji Miejskiej w Krakowie, Os. Centrum D 7 (wejście 2), 31-933 Kraków (czynne od wtorku 4 lipca 2023 r).

-
- Ekspert
11-19 w dzień powszedni, w weekend będzie zamkniętesuchy pisze: 04 lip 2023, 10:45 A gdzieś są dostępne informacje, które punkty działają i w jakich godzinach? Bo próbuję znaleźć i nigdzie nie ma na stronie ZTP![]()
![]()
Jedyne info jakie jest, to właśnie dotyczące odwołań i reklamacji:
I tyle - nawet nie podali godzin otwarcia![]()
![]()
A pozostałe POPy? Nawet słowem nie jest wspomniane o ich istnieniu

-
- Ekspert
Tylko jeden ma być. Chyba że chodzi Ci o punkty, gdzie można będzie kupić bilety miesięczne to tego nie wiem.
No przecież wszystkie Punkty Sprzedaży Biletów (PSB) które prowadziło MPK, zmieniają się w Punkty Obsługi Pasażera (POP) i mają zajmować się dokładnie tym samym, czyli sprzedażą i zwrotem biletów, wydawaniem kart, przyjmowaniem reklamacji, itp.Scania_9640 pisze: 04 lip 2023, 12:33 Tylko jeden ma być. Chyba że chodzi Ci o punkty, gdzie można będzie kupić bilety miesięczne to tego nie wiem.

-
- Ekspert
To mi chodziło o ten jeden, bezpośrednio związany z kontrolą biletów, z opłatami i reklamacjamisuchy pisze: 04 lip 2023, 13:14 No przecież wszystkie Punkty Sprzedaży Biletów (PSB) które prowadziło MPK, zmieniają się w Punkty Obsługi Pasażera (POP) i mają zajmować się dokładnie tym samym, czyli sprzedażą i zwrotem biletów, wydawaniem kart, przyjmowaniem reklamacji, itp.![]()
Wygląda na to, że dopiero aktualizują stronę i niedługo będzie info o POPach.
Ciekawe, czy punkt sprzedający bilety na pętli na Krowodrzy Górce zniknie na stałe? Bo jak na razie to wszystko wskazuje na to, że jego działalność już nie zostanie wznowiona.
A czyją własnością jest ten budynek? Bo jeśli MPK to być może ZTP nie będzie chciał dokładać kosztów wynajmu...
Aczkolwiek szkoda, bo nawet po otwarciu GN to nadal będzie spory punkt przesiadkowy. Wielokrotnie korzystali z niego mieszkańcy północnych gmin aglo...

Nie wiem czyją. Przypuszczam, że MPK, ale tylko przypuszczam...
Przecież budynki przy Podwalu oraz na Wawrzyńca też są własnością MPK - a jakoś punkt na Podwalu został utrzymany (nie wiem jak ten drugi)pjetrek pisze: 04 lip 2023, 21:31 A czyją własnością jest ten budynek? Bo jeśli MPK to być może ZTP nie będzie chciał dokładać kosztów wynajmu...Aczkolwiek szkoda, bo nawet po otwarciu GN to nadal będzie spory punkt przesiadkowy. Wielokrotnie korzystali z niego mieszkańcy północnych gmin aglo...

Moim zdaniem również punkt na Wielopolu powinien obsługiwać gapowiczów, skoro to siedziba ZTP. Poza tym punkt na Dworcu Głównym powinien jak dawniej być otwarty również w soboty.
Samo przejęcie punktów przez ZTP to dobry ruch. Czas uporządkować zadania. Przewoźnicy powinni skupić się na przewożeniu pasażerów, a zarządca na zarządzaniu komunikacją miejską.
Kontrole biletów po nowemu. ZTP jeszcze w fazie rozruchu
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/kontr ... 51777.html
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/kontr ... 51777.html
Sebastian Kowal z ZTP informuje, że obecnie zespół zajmujący się kontrolą biletów liczy 20 osób. Wystawiono dopiero 29 wezwań za brak biletu. To ciągle bardzo niewielkie liczby, biorąc pod uwagę, że w przypadku Rewizora miesięczne statystyki kontroli i wezwań były liczone w tysiącach.
Cały czas trwa rekrutacja i docelowo kontrolerów ma być około stu.