Zabierzów, Krzeszowice
Re: Zabierzów, Krzeszowice
Co ze skróceniem 278 do Radwanowic? Bez sensu dubluje się z liniami GZ.
-
- Miłośnik
Możliwe że czekają na koniec remontu drogi w Radwanowicach lub skrócenie trasy wprowadzą wraz ze zmianami na innych liniach które mają nastąpić z rozkładem wakacyjnym.edek3253 pisze: 28 maja 2024, 8:39 Co ze skróceniem 278 do Radwanowic? Bez sensu dubluje się z liniami GZ.
Myślę, że UG Zabierzów musi zweryfikować plany uruchomienia 288 ze względu na brak miejsca przy młynie w Zabierzowie. Sytuacja z parkującymi tam GZ pokazuje, że nie ma miejsca na postój kolejnego wozu. Zostawić 278 z wjazdem kieszeniowym do Zabierzów Młyn, natomiast może zamiast uruchamiać 288 to po prostu wzmocnić linię 268.
ZTP postawiło sobie za cel wyprostowanie niektórych tras i dobrze by to się udało wcielić w życie. Takie "268" jest mocno pokręcone i trasa raczej nie zachęca. Jeśli km ma być atrakcyjna, to powinna być również w miarę szybka. Inaczej kto może, to znajduje sobie inne opcje - czy to własne auto, czy busa.
Tylko co gmina to inna charakterystyka. Te linie zapewniają wiele miejscowych relacji. Część pasażerów obecnej linii 278 to przesiadkowicze na pociąg w Zabierzowie lub uczniowie szkoły podstawowej. Poza tym wyprostowanie 278 to odcięcie rejonu Bolechowice Zielona od tej linii (na drodze powiatowej nie ma przystanku, a mamy sklepy Groszek, Lewiatan i wiele usług przy nim, nie wspominając o szkole Montessori).
Natomiast odnośnie omijania Ujazdu przez linię 268 - okazuje się, że wsie Brzezie i Ujazd głownie korzystają z ośrodka zdrowia w Bolechowicach.
Gdy ruszy na całego budowa obwodnicy Zabierzowa i będzie się to wiązać ze znacznymi utrudnieniami na skrzyżowaniu w Modlniczce, wiele osób będzie chętniej korzystać z przesiadki na pociąg w Zabierzowie. Może przez ten czas okaże się, że ludzie przestaną jeździć bezpośrednio KMK do Bronowic Małych i przyzwyczają się do pociągu. A w centrum Zabierzowa miejsca na pętlę z prawdziwego zdarzenia za bardzo nie ma...
Natomiast odnośnie omijania Ujazdu przez linię 268 - okazuje się, że wsie Brzezie i Ujazd głownie korzystają z ośrodka zdrowia w Bolechowicach.
Gdy ruszy na całego budowa obwodnicy Zabierzowa i będzie się to wiązać ze znacznymi utrudnieniami na skrzyżowaniu w Modlniczce, wiele osób będzie chętniej korzystać z przesiadki na pociąg w Zabierzowie. Może przez ten czas okaże się, że ludzie przestaną jeździć bezpośrednio KMK do Bronowic Małych i przyzwyczają się do pociągu. A w centrum Zabierzowa miejsca na pętlę z prawdziwego zdarzenia za bardzo nie ma...
Brzezie i Ujazd potrzebują połączenia z centrum Bolechowic, gdzie znajduje się ich poczta i ośrodek zdrowia.
Wywalenie 278 i być może 268 spowoduje utratę dojazdu do sklepów na Zielonej i Łąkowej (Groszek i Lewiatan), szkół w Zabierzowie i na Zielonej.
Osobiście jestem za zostawieniem 278 na obecnej trasie, co jest związane z kolejnym problemem - niechęć prowadzących do zabierania rowerów do GZów, mimo że są one do tego dostosowane. Ostatnia moja sytuacja wracając do domu z rejonów Olkusza, złapałem gumę tuż przed Krzeszowicami, nim dotarłem do pętli, to autobus jeden odjechał, a w GZcie nie chciał prowadzący zabrania mnie z niesprawnym pojazdem, przez co byłem zmuszony kombinować znajomego, który po mnie by przyjechał.
Wywalenie 278 i być może 268 spowoduje utratę dojazdu do sklepów na Zielonej i Łąkowej (Groszek i Lewiatan), szkół w Zabierzowie i na Zielonej.
Osobiście jestem za zostawieniem 278 na obecnej trasie, co jest związane z kolejnym problemem - niechęć prowadzących do zabierania rowerów do GZów, mimo że są one do tego dostosowane. Ostatnia moja sytuacja wracając do domu z rejonów Olkusza, złapałem gumę tuż przed Krzeszowicami, nim dotarłem do pętli, to autobus jeden odjechał, a w GZcie nie chciał prowadzący zabrania mnie z niesprawnym pojazdem, przez co byłem zmuszony kombinować znajomego, który po mnie by przyjechał.
-
- Pasażer
A gdyby...
288 - NIE TWORZYMY
268 - Pasternik - Rząska (jak 258) - Brzezie - Zabierzów - Bolechowice - Karniowice
Chyba nie chcemy, by Rząska miała gorzej?
Z racji, że odcinamy Ujazd:
GZ2 - (...) Zabierzów - Bolechowice Zielona - Brzezie - Ujazd
230 - (...) Tomaszowice - Ujazd - Brzezie - ul. Jeziorańska lub Szlachecka i Zielona - Bolechowice (pętla pod sklepem przy wejściu do dolinki)
W takim wypadku dodajemy nowy przystanek dla 230, żeby zachować dojazd do Zielonej lub prowadzimy przez umierający Młyn
Niestety, czas przejazdu z Brzezia Kluczwody do Krakowa wydłuża się (bo jest inną trasą) o ~3 min, ale trasą o mniejszych opóźnieniach
Ewentualne rozwiązania dla Rząski (268 przez DK):
Dzięki temu, 1 lub 2 pojazdy z potencjalnego 288 mogłyby wspomóc 230/268/210/278 zależnie od potrzeb.
Ma to jakiś sens?
PS: Co do iMKA/Jakdojade, po prostu trzeba się pewnie skontaktować z właścicielami. W iMKA już są Zielonki i Michałowice, więc tam na pewno się da.
288 - NIE TWORZYMY
268 - Pasternik - Rząska (jak 258) - Brzezie - Zabierzów - Bolechowice - Karniowice
230 - (...) Tomaszowice - Ujazd - Brzezie - ul. Jeziorańska lub Szlachecka i Zielona - Bolechowice (pętla pod sklepem przy wejściu do dolinki)
W takim wypadku dodajemy nowy przystanek dla 230, żeby zachować dojazd do Zielonej lub prowadzimy przez umierający Młyn
Niestety, czas przejazdu z Brzezia Kluczwody do Krakowa wydłuża się (bo jest inną trasą) o ~3 min, ale trasą o mniejszych opóźnieniach
Ewentualne rozwiązania dla Rząski (268 przez DK):
- GZ2 - Zamiast trasy przez Skałę Kmity: Zabierzów - Rząska (przez Modlniczkę Małą, bo nie widzę tego przez Business Park) - Mydlniki - Szczyglice - Lotnisko
lub - 210 (nowa linia od 1. czerwca) - (...) Modlniczka - Rząska - Mydlniki Wapiennik Tylko, czy przeciśnie się MPK przez Topolową?
Dzięki temu, 1 lub 2 pojazdy z potencjalnego 288 mogłyby wspomóc 230/268/210/278 zależnie od potrzeb.
Ma to jakiś sens?
PS: Co do iMKA/Jakdojade, po prostu trzeba się pewnie skontaktować z właścicielami. W iMKA już są Zielonki i Michałowice, więc tam na pewno się da.
-
- Ekspert
Jazda 268 przez Rzaskę wyjdzie podobnie jak wjazdy kieszeniowe do Młyna czy Ujazdu.AnimowanyAnonim pisze: 28 maja 2024, 18:01 A gdyby...
288 - NIE TWORZYMY
Ewentualne rozwiązania dla Rząski (268 przez DK):Niestety, w takim przypadku pogarsza się oferta bezpośredniego przejazdu do Krakowa z Rząski
- GZ2 - Zamiast trasy przez Skałę Kmity: Zabierzów - Rząska (przez Modlniczkę Małą, bo nie widzę tego przez Business Park) - Mydlniki - Szczyglice - Lotnisko
lub- 210 (nowa linia od 1. czerwca) - (...) Modlniczka - Rząska - Mydlniki Wapiennik Tylko, czy przeciśnie się MPK przez Topolową?
Ma to jakiś sens?
Co do 230 Ty widziałeś jak wygląda ulica Jeziorańska i jaką ma szerokość? Bo chyba nie, tam w życiu nie zmieści się autobus.
Na ulicy Topolowej też nie zmieści się autobus przez ciasne zakręty na ulicy Mostowej.
Jeziorańska, Mostowa, Topolowa odpadają - za wąskie drogi, ciasne zakręty.
Ulica Jeziorańska jest tylko od Ujazdu czy Brzezia po skręcie przez chwilę wąska a potem od cmentarza jest już normalna szerokość więc autobus dałby radę, co prawda 12m mógłby mieć problem ze złamaniem się ale 9m dałby radę. Co do reszty ulic zgoda że niestety za wąskie.
Czekają na remont mostku w Rudawie pod Szkołą.....edek3253 pisze: 28 maja 2024, 8:39 Co ze skróceniem 278 do Radwanowic? Bez sensu dubluje się z liniami GZ.
Fajnie to brzmi, ale rozkłady mpk nie mają za dużo wspólnego z rozkładem kolejowym.lolek-12 pisze: 28 maja 2024, 11:10 Gdy ruszy na całego budowa obwodnicy Zabierzowa i będzie się to wiązać ze znacznymi utrudnieniami na skrzyżowaniu w Modlniczce, wiele osób będzie chętniej korzystać z przesiadki na pociąg w Zabierzowie. Może przez ten czas okaże się, że ludzie przestaną jeździć bezpośrednio KMK do Bronowic Małych i przyzwyczają się do pociągu. A w centrum Zabierzowa miejsca na pętlę z prawdziwego zdarzenia za bardzo nie ma...
Jednak gmina do tej pory nie jest zbytnio chętna robić niby wzmocnienia, a jednak cięcie przez puszczenie mniejszych autobusów.Michajlo pisze: 28 maja 2024, 20:43 Ulica Jeziorańska jest tylko od Ujazdu czy Brzezia po skręcie przez chwilę wąska a potem od cmentarza jest już normalna szerokość więc autobus dałby radę, co prawda 12m mógłby mieć problem ze złamaniem się ale 9m dałby radę. Co do reszty ulic zgoda że niestety za wąskie.
-
- Pasażer
Mostowa/Topolowa w Rząsce odpada, ale tylko dla 12m, bo busik GZ2 się tam powinien zmieścić, prawda?GoMeZz391 pisze: 28 maja 2024, 19:09 Jeziorańska, Mostowa, Topolowa odpadają - za wąskie drogi, ciasne zakręty.
-
- Ekspert
Busik takAnimowanyAnonim pisze: 29 maja 2024, 16:55 Mostowa/Topolowa w Rząsce odpada, ale tylko dla 12m, bo busik GZ2 się tam powinien zmieścić, prawda?