Malowanie pojazdów, Księga Identyfikacji Wizualnej
Re: Malowanie pojazdów, Księga Identyfikacji Wizualnej
Miałam o tym pisać. Ledwo parę miesięcy minęło a oni już wydziwiają - zamiast olać temat i poczekać aż trzeba będzie i tak odmalować cały pojazd na kolor z księgi wolą zrobić wyjątek i napis w odwrotnych kolorach, coś chyba nie tak.
ona/jej
RP633 (NGT6/2) również zyskał napis KMK. Znajduje się on na środkowym członie, na górnym niebieskim pasie w kolorze białym.
Coraz bardziej się zastanawiam jaki jest sens modyfikowania pojazdów, które nie wpisują się do księgi, w taki sposób że dalej są z nią niezgodne.
Coraz bardziej się zastanawiam jaki jest sens modyfikowania pojazdów, które nie wpisują się do księgi, w taki sposób że dalej są z nią niezgodne.
Być może sensu nie ma, ale nie o sens chodzi, a o ślepe wykonywanie czyjej wizji. Ktoś w ZTP ma wizję i ją realizuje.
Jak się nie potrafi rozwiązać realnych problemów, to trzeba wymyślić sztuczne problemy i je rozwiązać, by móc się wykazać aktywnością, przydatnością stanowiska i odtrąbić sukces w pieczeniu chleba z cementu.
Rozpędzić to towarzystwo na cztery wiatry.
Jak się nie potrafi rozwiązać realnych problemów, to trzeba wymyślić sztuczne problemy i je rozwiązać, by móc się wykazać aktywnością, przydatnością stanowiska i odtrąbić sukces w pieczeniu chleba z cementu.
Rozpędzić to towarzystwo na cztery wiatry.
Kojak +1 za post wyżej. 90% rzeczy i problemów jakie robi ZTP odbywa się wg przytoczonego przez Ciebie schematu
-
- Pasażer
Też myślę, że takie drobne modyfikacje pojazdów, które i tak nie będą zgodne z księgą, są bez sensu. Jeśli ZTP chce ujednolicenia estetyki pojazdów (co popieram), to niech to będzie faktyczne ujednolicenie, a nie to co mamy na ten moment.
W dodatku tak j*bitnie duży napis KMK na środku tramwaju wygląda według mnie, za przeproszeniem, wieśniacko. Bardzo psuje to estetykę pojazdu, szczególnie, że poza tą jedną rzeczą (no i oczywiście różnymi schematami malowania) estetyka naszych krakowskich pojazdów jest całkiem niezła (mam na myśli np. wszelkie naklejki z oznaczeniami czy numery taborowe). Na skrajnych członach jest ok, choć moim zdaniem i tak ten napis jest o wiele za duży. W autobusach za to jest imo w porządku.
W dodatku tak j*bitnie duży napis KMK na środku tramwaju wygląda według mnie, za przeproszeniem, wieśniacko. Bardzo psuje to estetykę pojazdu, szczególnie, że poza tą jedną rzeczą (no i oczywiście różnymi schematami malowania) estetyka naszych krakowskich pojazdów jest całkiem niezła (mam na myśli np. wszelkie naklejki z oznaczeniami czy numery taborowe). Na skrajnych członach jest ok, choć moim zdaniem i tak ten napis jest o wiele za duży. W autobusach za to jest imo w porządku.
To jak kto odbiera wygląd tego napisu jest kwestią gustu, jednak ja się z tym w pełni zgadzam. Wg mnie, ZTP mogłoby się ograniczyć do samego loga i skrótu KMK. Wtedy oznaczenie byłoby widoczne, ale nie narzucałoby się użytkownikom. Zamiast umieszczać ten napis na środku tramwaju, można by go umieścić na pierwszym członie jak najbliżej kabiny motorniczego (analogicznie do napisu Mobilis Group znajdującego się na przedzie autobusu).Codefident pisze: 09 lis 2024, 12:51 W dodatku tak j*bitnie duży napis KMK na środku tramwaju wygląda według mnie, za przeproszeniem, wieśniacko. Bardzo psuje to estetykę pojazdu, szczególnie, że poza tą jedną rzeczą (no i oczywiście różnymi schematami malowania) estetyka naszych krakowskich pojazdów jest całkiem niezła (mam na myśli np. wszelkie naklejki z oznaczeniami czy numery taborowe). Na skrajnych członach jest ok, choć moim zdaniem i tak ten napis jest o wiele za duży. W autobusach za to jest imo w porządku.
Ja myślę, że zettep ma na to parcie z prostego powodu: wkurza ich że za wszystkie udane rzeczy albo nieudane dostaje się MPK, które jest wyłącznie przewoźnikiem. Mają po prostu kryzys tożsamości jako zarząd no i chcą być bardziej wyeksponowani, dosłownie.
ona/jej
Na RY829 słowo "Krakowie" jest krzywo przyklejone
-
- Znawca
Tak się kończy robienie tego na łapu-capu, dwa losowo napotkane przeze mnie dzisiaj NGT8 mają tę naklejkę w zupełnie innych rozmiarach xD Co do sensowności tejże instalacji wypowiadać się nie będę, zrobili to już przedmówcy.
Na Urbinach 8,9 LE pojawiają się napisy na górnym białym pasie przy tyle autobusu. Są one w kolorze niebieskim i zdecydowanie mniejsze względem oznaczeń na innych autobusach.
Jaki jest sens naklejania tego logo skoro seria NGT6 jeździ w reklamach. Wspomniany RP631 jakiś czas temu został skierowany na NG.Dmytro Bondar pisze: 29 paź 2024, 14:22 Dziś widziałem RP631 z logo po lewej stronie na środkowym członie
Zawsze można by wprowadzić zasadę, że powyżej górnej linii okien jest zakaz naklejania reklam (zostaje niebieskie tło) i tam zostają naklejone wszelkie oznaczenia i piktogramy
-
- Pasażer
Ostatnio zauważyłem że na autobusach pojawiają się naklejki "150 lat komunikacji miejskiej w Krakowie"
Potwierdzam, właśnie widziałem na NGT8 pod logiem MPK.goracygreg pisze: 09 gru 2024, 15:09 Ostatnio zauważyłem że na autobusach pojawiają się naklejki "150 lat komunikacji miejskiej w Krakowie"
-
- Miłośnik
Nowe GT8× przyszły w nieksięgowym malowaniu.