Dopóki nie zrobią drogi to nie wydłużą 228, wątpię żeby 258 została zlikwidowana, bo ta linia w godzinach szczytu jeździ dość przepełniona i dzieci z Aleksandrowic/Balic korzystają z dojazdu do szkoły w Rząsce.Paulow pisze: 07 lis 2024, 9:20 Wzmocnienia niezłe, ale czy rzeczywiście poza szczytem i w weekendy będzie obłożenie na tych liniach? Jak nie raz widziałem 228 czy 258 to nie wożą zbytnio wielu pasażerów. Z tego też powodu ciekawym pomysłem było wydłużenie 228 do Brzoskwini, a może i Nielepic niż tworzenie kolejnej linii, która owszem w szczycie będzie popularna, a poza nim nie sądzę.
Wydaje mi się, że nowa 298 to będzie gwóźdź do trumny dla linii 258 i z czasem ta druga zostanie zlikwidowana.
Zabierzów, Krzeszowice
-
- Ekspert
Re: Zabierzów, Krzeszowice
-
- Ekspert
W sumie przy takiej ilości wzkm jaką ma Zabierzów, to nie wiem, czy im (+ np. gminom obok) nie opłacałoby się założyć własnej spółki z niewielką zajezdnią poza Krk. Przy czym nie na zasadzie WIK, tylko w ramach integracji z KMKKaszmir pisze: 06 lis 2024, 21:35 Te poranne kursy wyjazdowe to wymóg Miasta i MPK, by nie było nieopłaconych przejazdów na aglomerację na pusto. Większość linii aglo ma takie wyjazdy. Niestety, choć może komuś się czasem przydadzą jako późny kurs nocny.

Nie opłacałoby się. Max dopłata do wzkm to 50% i to tylko na terenie poza miastem (bo w mieście 100% płaci ZTP - nie licząc kilku przypadków). Nawet jakby każda linia dostała dofinansowanie 50% z FRPA to i tak szanse na to, że jakiś przewoźnik za autobus 12m zaoferuje mniej niż 9 zł/wzkm są marne. Własna komunikacja ma sens w przypadku busów, bo tutaj ceny za wzkm są niższe niż w ZTP (czasem jak w Zabierzowie nawet dwukrotnie).kot_feliks pisze: 07 lis 2024, 12:00 W sumie przy takiej ilości wzkm jaką ma Zabierzów, to nie wiem, czy im (+ np. gminom obok) nie opłacałoby się założyć własnej spółki z niewielką zajezdnią poza Krk. Przy czym nie na zasadzie WIK, tylko w ramach integracji z KMK![]()
Scyzor, a jest wtedy dopłata?scyzor663 pisze: 07 lis 2024, 12:50 Nie opłacałoby się. Max dopłata do wzkm to 50% i to tylko na terenie poza miastem (bo w mieście 100% płaci ZTP - nie licząc kilku przypadków). Nawet jakby każda linia dostała dofinansowanie 50% z FRPA to i tak szanse na to, że jakiś przewoźnik za autobus 12m zaoferuje mniej niż 9 zł/wzkm są marne. Własna komunikacja ma sens w przypadku busów, bo tutaj ceny za wzkm są niższe niż w ZTP (czasem jak w Zabierzowie nawet dwukrotnie).
Z FRPA? Max 3zł/wzkm
Ciekawe czemu nie wykorzystano numeru "208" - liczą, że linia na lotnisko kiedyś wróci?
Może "208" już zarezerwowała ekipa z KLM 

Sołectwo otrzymało odpowiedź na swoją uchwałę:lolek-12 pisze: 22 paź 2024, 15:04 Zebranie Wiejskie sołectwa Szczyglice w dniu 30.08.2024 podjęło uchwałę dot. przywrócenia linii 208. Odbyła się też dyskusja w tej sprawie. Link do protokołu: https://bip.malopolska.pl/e,pobierz,get ... =undefined

-
- Miłośnik
Na dzisiejszej sesji rady gminy Zabierzów został poruszony temat nowych linii wewnętrznych.
Gmina Zabierzów złożyła wniosek FRPA o utworzenie dwóch nowych linii wewnętrznych, jedna z linii ma kursować do Krzeszowic przez m.in.: Bolechowice oraz Karniowice natomiast druga ma zapewnić dojazd do Krzeszowic mieszkańcom m.in. Nielepic oraz Brzoskwini, gmina zabezpieczy środki w budżecie na uruchomienie linii oraz czeka na wyniki naboru wniosków FRPA.
Gmina Zabierzów złożyła wniosek FRPA o utworzenie dwóch nowych linii wewnętrznych, jedna z linii ma kursować do Krzeszowic przez m.in.: Bolechowice oraz Karniowice natomiast druga ma zapewnić dojazd do Krzeszowic mieszkańcom m.in. Nielepic oraz Brzoskwini, gmina zabezpieczy środki w budżecie na uruchomienie linii oraz czeka na wyniki naboru wniosków FRPA.
Kolejne tlenowozy? Widziałem parę razy GZ2 - jak jedzie 1-2 osoby to chyba jest szczyt. Spalarnia pieniędzy i tyle.
-
- Miłośnik
Obecnie po tym jak 278 przestał dojeżdżać do Krzeszowic część pasażerów przesiadła się na M-Busa który jeździ m.in. przez Bolechowice/Karniowice/Kobylany i myślę że jeśli w zamian busa do którego dopłaca obecnie gmina pojawi się linia wewnętrzna która miałaby kursy tak jak m-bus przez Bolechowice-Karniowice-Kobylany to taka linia może się cieszyć popularnością.mkm3 pisze: 06 gru 2024, 11:55 Kolejne tlenowozy? Widziałem parę razy GZ2 - jak jedzie 1-2 osoby to chyba jest szczyt. Spalarnia pieniędzy i tyle.
Jak rozumiem zamiast M-Busa będzie linia np. GZ1 Zabierzów Młyn - Bolechowice, Karniowice, Kobylany, Niegoszowice, Młynka - Krzeszowice? Wtedy GZ32 przenumerować na GZ3 i dołożyć 2 kursy w dni powszednie, zaś GZ31 zlikwidować. Chyba Radwanowice nie wymagają aż tylu kursów, tym bardziej po wzmocnieniu 278.
Nie tędy droga...dominik920 pisze: 06 gru 2024, 12:13 Obecnie po tym jak 278 przestał dojeżdżać do Krzeszowic część pasażerów przesiadła się na M-Busa który jeździ m.in. przez Bolechowice/Karniowice/Kobylany i myślę że jeśli w zamian busa do którego dopłaca obecnie gmina pojawi się linia wewnętrzna która miałaby kursy tak jak m-bus przez Bolechowice-Karniowice-Kobylany to taka linia może się cieszyć popularnością.
M-Bus ma swoich stałych pasażerów dzięki połączeniu bezpośredniemu m.in. z centrum miasta (ROK, Bronowice, MS AGH, ATW, Kleparz, Rakowice), a GZtki nie zrobią darmowej z Rakowic do Krzeszo po trasie M-Busa.
Sam chodząc do szkoły wolałem jechać M-Busem niż robić przesiadkę na inny autobus, mimo że taniej by wyszło mając sieciowy na I+II ze zniżką za dłuższy niż 3 miechy okres.
-
- Miłośnik
Pojawiła się już lista wniosków objętych dotacją FRPA na 2025 rok, gmina Zabierzów otrzymała dotację w kwocie 823 749,54 zł na uruchomienie nowych linii GZ.
https://www.malopolska.uw.gov.pl/doc/Li ... R%20PA.pdf
https://www.malopolska.uw.gov.pl/doc/Li ... R%20PA.pdf
-
- Ekspert
Jak dumnie wyglądają Proszowice, 19 tys. - wszystko po to, aby znajomy królika mógł zarabiać na mieszkańcach