Borek Fałęcki
Re: Borek Fałęcki
Wg mnie "104" powinien nie kończyć trasy przy przystanku kolejowym, lecz docierać do centrum Swoszowic. Dla tego rejonu byłaby to wtedy mała rewolucja, w tym wreszcie dobry dojazd do Czerwonych Maków.
Może i tak, jednakże teraz sobie pomyślałem, że nie podciągnięcie do centrum Swoszowic może wynikać z tego, że jednak będą chcieli integrować go z koleją w taki sposób aby autobus czekał na pasażerów. Bo w przeciwnym wypadku nie ma żadnych przeciwwskazań do wydłużenia. No i tak jak mówisz zwiększyłoby to wachlarz możliwości tej linii po wydłużeniu jej niż tylko dowóz Kobierzyna, os. Pod Fortem, i Klinów do kolei i do tramwajów przy ul. Czerwone Maki.Kaszmir pisze: 26 sty 2025, 21:27 Wg mnie "104" powinien nie kończyć trasy przy przystanku kolejowym, lecz docierać do centrum Swoszowic. Dla tego rejonu byłaby to wtedy mała rewolucja, w tym wreszcie dobry dojazd do Czerwonych Maków.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)

Dostałem info, że stoją słupki przy Rynku Fałęckim w nowej lokalizacji. W stronę Żywieckiej na Montwiłła-Mireckiego 28, a w drugą stronę podobno na wysokości Market Point.Kaszmir pisze: 26 sty 2025, 2:07
- "151" pojedzie w obie strony przez Żywiecką i ma mieć zwiększoną częstotliwość do f15/20
Mała aktualizacja, tu jednak nie ma żadnego słupka, bo zapomniałem że to tylko w stronę Żywieckiej będą dotyczyć zmiany.
Na Zbrojarzy stoi już słupek przy Krakowskim Instytucie Technologicznym, czyli pewnie jako "Instytut Odlewnictwa".
Oczywiście kolejny tydzień i brak zmian.
Kiepsko to wygląda, bo 104 zapowiedziane było tak naprawdę już pod koniec 2023 r., a dalej nic nie puszczono. Nie spodziewam się też integracji z kursami SKA czy dobrej częstotliwości, no ale zobaczymy.
151 na nowej trasie powrotnej teraz ponoć ma ruszyć 15 lutego (ale bez przystanku pod Cinema City, który w sumie zapewniałby sprawniejszą przesiadkę przy jeździe tramwajem z centrum - niby przez opóźnienia w opiniowaniu przystanku przez policję) więc podejrzewam, że pozostałe zmiany w okolicy też wejdą w życie właśnie wtedy. No, o ile nie będzie kolejnych opóźnień
151 na nowej trasie powrotnej teraz ponoć ma ruszyć 15 lutego (ale bez przystanku pod Cinema City, który w sumie zapewniałby sprawniejszą przesiadkę przy jeździe tramwajem z centrum - niby przez opóźnienia w opiniowaniu przystanku przez policję) więc podejrzewam, że pozostałe zmiany w okolicy też wejdą w życie właśnie wtedy. No, o ile nie będzie kolejnych opóźnień
Tak jak jeszcze 151-kę blokowało zlokalizowanie przystanków itp. to brak uruchomienia 104 nie jest od czegoś uzależniony. Jedyne co ją blokuje to ZTP, które od dawna zamiast robić zmiany mniejsze, ale częstsze co by im ułatwiało pisanie komunikatów to robią ogrom zmian na raz co ma sprawiać iluzję jak dużo się dzieje i jak dobrze komunikacja się rozwija...Aszaf pisze: 06 lut 2025, 13:39 Kiepsko to wygląda, bo 104 zapowiedziane było tak naprawdę już pod koniec 2023 r., a dalej nic nie puszczono. Nie spodziewam się też integracji z kursami SKA czy dobrej częstotliwości, no ale zobaczymy.
)

No nie wiem czy takie sprawne będą tam te przesiadki, jeśli przejście na drugą stronę Zakopiańskiej będzie wymagać przekroczenia ul. Kościuszkowców (światła), torowiska (światła) i Zakopiańskiej (światła z długim czasem oczekiwania), plus, o ile przystanek będzie na pasie do zjazdu w stronę Max-Flizu, to trzeba będzie dojść prawie 250m:ale bez przystanku pod Cinema City, który w sumie zapewniałby sprawniejszą przesiadkę przy jeździe tramwajem z centrum

Pytanie gdzie będzie szybciej?lukov pisze: 07 lut 2025, 14:53 No nie wiem czy takie sprawne będą tam te przesiadki, jeśli przejście na drugą stronę Zakopiańskiej będzie wymagać przekroczenia ul. Kościuszkowców (światła), torowiska (światła) i Zakopiańskiej (światła z długim czasem oczekiwania), plus, o ile przystanek będzie na pasie do zjazdu w stronę Max-Flizu, to trzeba będzie dojść prawie 250m:
![]()
Plus to zdecydowanie wygodniejszy przystanek jeżeli ktoś wraca autobusem z CH Zakopianka czy właśnie z kina. Dotychczas trzeba było iść na pętlę autobusową (jeżeli ktoś wracał 151/191 i jechał w stronę Borkowskiej/Pod Fortem, nie mówiąc już o pieszym powrocie w okolice Żywieckiej).
Może to być ta przyczyna, bo kiedy pisałem informację o słupkach na Zbrojarzy i przy Rynku Fałęckim, na Zakopiańskiej pod Cinema City jeszcze nie było. Kontynuując ten wątek:Aszaf pisze: 06 lut 2025, 13:39 151 na nowej trasie powrotnej teraz ponoć ma ruszyć 15 lutego (ale bez przystanku pod Cinema City, który w sumie zapewniałby sprawniejszą przesiadkę przy jeździe tramwajem z centrum - niby przez opóźnienia w opiniowaniu przystanku przez policję) więc podejrzewam, że pozostałe zmiany w okolicy też wejdą w życie właśnie wtedy. No, o ile nie będzie kolejnych opóźnień
Będzie oznaczony jako "Zbrojarzy" NŻ, w stronę Żywieckiej będzie jeszcze nowy przystanek o nazwie "Kępna" i z tego co dostałem info, to tam też już stoi słupek.lukaszpdg pisze: 30 sty 2025, 12:23 Na Zbrojarzy stoi już słupek przy Krakowskim Instytucie Technologicznym, czyli pewnie jako "Instytut Odlewnictwa".
Masakra, czyli będziemy mieli przystanki Polana Żywiecka (400m) Łuczyńskiego (300m) Kępna (~250m) Żywiecka. Co z tego, że pierwsze trzy(?) na żądanie, skoro nie da się wzorem Warszawy zrobić wspólnych godzin odjazdów dla dwóch przystanków będących blisko siebie. Czyli na przejazd kilometra wg rozkładu zostanie zaplanowane 3min i autobus będzie odstawał na każdym z tych przystanków, jeżeli wcześniej na Klinach nie złapie opóźnienia...
Pojawił się słupek pod Cinema City.
Właśnie już go ostatnim razem widziałem. Teraz tylko robić zakłady jak szybko ZTP zapowie zmiany w siatce w tym rejonie

)

Podobno tym razem wszystkie zmiany w tym zmiana przewoźników na liniach, nowe linie i trasy mają wejść od 15.02 Ale który to już termin, o którym mówiło się, że już na pewno