kucyk pisze: 21 wrz 2024, 15:15
Taki pojazd nie pasuje na ulice Krakowa. A szczególnie na linię "179". Czy Wy jeździcie Walerego Sławka i widzicie jak wygląda tam skrzyżowanie z Klonowica? Przecież tam jest tak ciasno, że ledwo skręcają tam przegubowce i to bez pojazdów z przeciwnych stron. A Wy chcecie tam wysłać 3 czlonowy pojazd. Życzę powodzenia i nadal tak wybujałej wyobraźni.
Do tego jeszcze strome podjazdy przy których takie brzydactwo by się zawiesiło w normalnych warunkach. A co będzie zimą? Nadal jesteście orędownikami takiej decyzji? Myślę, że taki pojazd to może być testowany na prostej trasie ale chyba takowej w Krakowie nie ma. Tu myślałem o takiej linii jak "503", "513" czy "194" ale według mnie i tam byłyby duże problemy ze skręcaniem. Pozdrawiam
Zaś ja życzę mniej wyobraźni a więcej wiedzy i nauki. Promień skrętu można policzyć z prostych zależności geometrycznych. Tak samo kąty natarcia też się liczy w bardzo prosty sposób, więc opowieści z mchu i paproci, że gdzieś się zawiesi, a gdzieś nie wyrobi sobie darujmy.
Jeśli ostatnia oś jest skrętna, a jest, to jedzie śladem zbliżonym do przedostatniej. Zupełnie jak w Ikarusach. Polecam się przyjrzeć jaki ślad zostawia Ikarus albo ogórek przegubowy. Nie bez powodu były naklejki: uwaga zachodzi przy skręcie.
Adrian14 pisze: 21 wrz 2024, 15:24
Pojazd powyżej 18m chyba dokładnie 18,75m jest traktowany jako pojazd ponadgabarytowy i musi jechać z pilotem.
Poza tym kupienie autobusów tylko i wyłącznie pod jedną linię jest totalnie bez sensu.
Nie musi. Występujesz do ministerstwa o odstępstwo od warunków technicznych. I problem rozwiązany.
Mercedes Citaro CapaCity ma niespełna 20m i jeździł po Krakowie bez pilota.
Ponawiam pytanie, które konkretnie przepisy uniemożliwiają jazdę takim dwuprzegubowcem?
Po za tym kupienie autobusów tylko i wyłącznie pod jedną linie jest totalnie bez sensu.
Pełna zgoda. Ale przecież taki autobus mógłby obsługiwać także inne linie.
Pamiętacie Neoplany trzyosiowe? Jeździły na 119, także na 179 w ten ciasny skręt w Klonowica, jeździły na 132.... znalazło się wiele linii, na których taki nietypowy autobus jeździł.
Swoją drogą pytanie czy takie 15 metrowce nie mogłyby znów się pojawić w Krakowie?