To jeszcze pół biedy. Gorzej jak mamy dwie linie skoordynowane, a jedną z nich się zawiesza - jak "511" w międzyszczycie, czy "116" w całości, oraz kilka innych. Wtedy częstotliwość spada o połowę.lukaszpdg pisze: 16 cze 2025, 14:10 Te linie miały f15, to chyba logiczne, że będzie f20, ale jest "71", które będą razem z "1" jeździć średnio co 10 minut.
PS. Chyba od tego komunikatu strona ZTP przestała działać.
Rozkłady wakacyjne 2025
Re: Rozkłady wakacyjne 2025
Ej. Przestańcie narzekać! Mamy sukces! Przeguby na 301 w weekendy 

Czyli "5" na 100% zawieszonasuchy pisze: 16 cze 2025, 14:17 Żeby nie było nudno w wakacje - to w lipcu dodatkowo zamykają tunel KST![]()
![]()
Przecież 4, 10 i 14 zawsze były f-20.
Jedynie 1-ka miała f-10, a będzie f-20. Choć w praktyce dalej będzie f-10, bo będzie przecież kursować razem z 71 na odcinku Salwator - Wańkowicza.
Tak, zresztą dla większości trasy wyjdzie na plus bo zwykle "1" f20 poza szczytem wakacje, a teraz "1+71" będą mieć f10. No jednak wynika to z tego, że "71" jest jedynym tramwajem do Grodzkiego Urzędu Pracy i Elektromontażu i trudno było zostawić te przystanki bez tramwaju.suchy pisze: 16 cze 2025, 14:17Jedynie 1-ka miała f-10, a będzie f-20. Choć w praktyce dalej będzie f-10, bo będzie przecież kursować razem z 71 na odcinku Salwator - Wańkowicza.
Za to Wzgórza Krzesławickie (Jarzębiny) bardzo słabo. Przed 2018 w wakacje było 15 kursów/h ("1" i "4" f10, "5" f20), od 2018 było 12 ("1" f10, "4" i "5" f20), a teraz będzie... 6 ("1" i "5" f20). Czyli 60% mniej niż do 2018.
Myślę, że jednak nie, właśnie ze względu na Wzgórza Krzesławickie które i tak są bardzo do tyłu.
W 2024 też były

310 po raz kolejny niepocinalne 

Przeguby w weekend powinny kursować cały rok. Nie tylko w Wakacje. Minęły dwa lata od nagłośnienia o przepełnionych pojazdach w dni wolne. Nie widać poprawy. Czasem drugi przystanek czyli Niepołomice Rynek już pełen autobus.yosujiro pisze: 16 cze 2025, 14:23 Ej. Przestańcie narzekać! Mamy sukces! Przeguby na 301 w weekendy![]()
Myślałem, że uruchomią 108 chociaż na wakacje. Przy parku Tetmajera w weekendy cieżko zaparkować.
Na pewno od 2 lat ponownie "chłopcem do bicia" jest Bieżanów i okolice. Zawsze w okresie wakacyjnym w tym rejonie tramwaje kursowały w takim układzie: "3" co 10 minut przez cały dzień, "9" co 20 minut przez cały dzień, "13" co 10 minut w szczycie i co 20 poza, "49" co 20 minut w szczycie. Od 2 latach znaleziono oszczędności na "13" która kursuje co 20 minut przez cały dzień. Jak można przypuszczać znowu będzie przytulnie w pojazdach tej linii. Mogliby chociaż w ramach małej rekompensaty puścić również na "13" tabor 32 metrowy ale kto tam myśli takimi kategoriami? 

Warto zauważyć, że Bieżanów jak zwykle dostaje po tyłku, jednak na ciągu kurdwanowskim liczba p/h w godzinach szczytu... zupełnie niepotrzebnie rośnie z 20 do 21. Ciągle mówi się o rzekomym braku funduszy, jednak nawet obecne fundusze dałoby się wykorzystać bardziej efektywnie niż robi to obecny ZTP z Łukaszem Frankiem na czele.kucyk pisze: 16 cze 2025, 16:01 Napewno od 2 lat ponownie "chłopcem do bicia" jest Bieżanów i okolice. Zawsze w okresie wakacyjnym w tym rejonie tramwaje kursowały w takim układzie: "3" co 10 minut przez cały dzień, "9" co 20 minut przez cały dzień, "13" co 10 minut w szczycie i co 20 poza, "49" co 20 minut w szczycie. Od 2 latach znaleziono oszczędności na "13" która kursuje co 20 minut przez cały dzień. Jak można przypuszczać znowu będzie przytulnie w pojazdach tej linii. Mogli by chociaż w ramach małej rekompensaty puścić również na "13" tabor 32 metrowy ale kto tam myśli takimi kategoriami?![]()
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Jak już zamykają Tunel to mogliby przebudować sygnalizacje i zwiększyć jego przepustowość. Już widzę tą 50 jeżdżącą co 5 minut Długą.
Myślę właśnie, że nie ma się co ekscytować - bo przedstawione wcześniej informacje w kontekście tramwajów 'poobowiązują' całe 9 dni, w tym dwa świąteczne i dwa sobotnie... 28 czerwca zostaną zamknięte Mogilska, tunel oraz skrzyżowanie pod UJ, więc skala cięć na pewno będzie duuuużo większa w trakcji tramwajowej. Nie ma opcji, by przy tym zostały wszystkie wymienione linie, "50" na pewno spadnie na f=10 (myślę, że dlatego na 24 wchodzi w szczycie f=10), "5" na bank będzie zawieszona. Nie wierzę również w to, by po 28 czerwca miały kursować takie linie, jak "2", "49" czy "75". Tak więc co do tramwajów, poczekajmy aż ZTP przedstawi prawdziwy tramwajowy wakacyjny rozkład... bo autobusowy mocno sugeruje, czego się spodziewać:-/
A już się cieszyłem z ogryzkowego 482fysztof pisze: 16 cze 2025, 17:11 "Tak więc co do tramwajów, poczekajmy aż ZTP przedstawi prawdziwy tramwajowy wakacyjny rozkład... bo autobusowy mocno sugeruje, czego się spodziewać:-/

Tak, na czas skierowania przez Długą, "50" będzie pocięta do f10. Kurdwanów zatem wcale nie będzie do przodu.
Co do Wzgórz, czy naprawdę uważacie że ZTP zostawi je z samą "1" f20? Mimo skali cięć, ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie. Natomiast w nieoficjalnych wypowiedziach ZTP przewinęło się, że "z Huty do Wieczystej ma pojechać tramwaj w dni powszednie". Obstawiam zatem, że "1" i "5" ze Wzgórz pojadą przez al. Pokoju, każda z f20 i dając łącznie f10, a do Wieczystej zostanie skierowane "71".
Co do Wzgórz, czy naprawdę uważacie że ZTP zostawi je z samą "1" f20? Mimo skali cięć, ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie. Natomiast w nieoficjalnych wypowiedziach ZTP przewinęło się, że "z Huty do Wieczystej ma pojechać tramwaj w dni powszednie". Obstawiam zatem, że "1" i "5" ze Wzgórz pojadą przez al. Pokoju, każda z f20 i dając łącznie f10, a do Wieczystej zostanie skierowane "71".
Według mnie 5 wytną, bo będzie dublowała wszystko po drodze, a po drugie dzięki temu nawet jak 1 pojedzie co 10 min oszczędzą na weekendach i wieczorach.Kaszmir pisze: 16 cze 2025, 17:24 Co do Wzgórz, czy naprawdę uważacie że ZTP zostawi je z samą "1" f20? Mimo skali cięć, ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie. Natomiast w nieoficjalnych wypowiedziach ZTP przewinęło się, że "z Huty do Wieczystej ma pojechać tramwaj w dni powszednie". Obstawiam zatem, że "1" i "5" ze Wzgórz pojadą przez al. Pokoju, każda z f20 i dając łącznie f10, a do Wieczystej zostanie skierowane "71".
Zgadzam się z przedmówcą. "5" musiałaby w wakacje jechać z Krowodrzy przez Długą, Lubicz, Powstania Warszawskiego, Aleję Pokoju i dopiero wrócić na Kocmyrzowską. Będzie się dublować z takimi liniami, jak "18", "50" czy "1", z którymi na co dzień ma znacznie mniej wspólnego. Po prostu nie wierzę, że zostanie. Wspaniałomyślnością będzie, jeśli ktoś weźmie pod uwagę to, co piszesz Kaszmir i da Wzgórzom coś więcej niż f=20.
Przypomnę tylko, że już w 2014 roku, gdy Mogilska była w remoncie, to zawieszono na cały ten czas linie "5" (i "9"). Wariant zostawienia Kocmyrzowskiej z jedną linią był już przećwiczony wiele razy. Do tymczasowej końcówki Wańkowicza dwa lata temu też kursowała wyłącznie "1", a "5" była zawieszona (bo tak). Więc i teraz pewnie będzie jak zwykle, choć może zamiast "5" otrzymamy skrócone "75" na trasie Jarzębiny - TAKW? To jedyne, co wydaje mi się jakkolwiek realne.
Przypomnę tylko, że już w 2014 roku, gdy Mogilska była w remoncie, to zawieszono na cały ten czas linie "5" (i "9"). Wariant zostawienia Kocmyrzowskiej z jedną linią był już przećwiczony wiele razy. Do tymczasowej końcówki Wańkowicza dwa lata temu też kursowała wyłącznie "1", a "5" była zawieszona (bo tak). Więc i teraz pewnie będzie jak zwykle, choć może zamiast "5" otrzymamy skrócone "75" na trasie Jarzębiny - TAKW? To jedyne, co wydaje mi się jakkolwiek realne.