01.11.2025
Re: 01.11.2025
Z tego co zaobserwowałem w godzinach okołopołudniowych to "803" cieszy się sporą popularnością (a przynajmniej na odcinku południowym), podobnie "804" i "814". Największym problemem ww. linii (i nie tylko) są opóźnienia poszczególnych kursów, co powoduje dublowanie się i jeden autobus będzie pełny a drugi prawie zupełnie pusty, co uniemożliwia rzetelny pomiar napełnień
Bez stresu, to tylko post 
- michal49944
- Ekspert
Też zaobserwowałem dzisiaj zaskakująco wzmożony ruch na niej. Zdecydowanie sprzyja jej trasa przez Kapelankę. Mam nadzieję, że ZTP weźmie to pod uwagę w przyszłych latach zamiast ciągłych zmian trasy tej linii.Tramwajolog14 pisze: 01 lis 2025, 20:08 Inaczej w przypadku tramwajów (aczkolwiek to już było popołudnie), napełnienia około 50%, aczkolwiek zaskoczyło mnie, że "81" była tak oblegana, bardziej od reszty linii na Cmentarzu Rakowickim.
-
tomaszep42
- Specjalista
130 i 513 w 12metrowcach, przeguby na 501 pozostały
-
Tramwajolog14
- Ekspert
W rejonie Batowic to drugi autobus był tak samo wypełniony po dach jak pierwszy. Na pewno tak było na 806 i jeszcze jednej linii, 872 jak dobrze pamiętam (sam nigdy nie widziałem na niej takiego obłożenia jak dziś).krk_kmk pisze: Największym problemem ww. linii (i nie tylko) są opóźnienia poszczególnych kursów, co powoduje dublowanie się i jeden autobus będzie pełny a drugi prawie zupełnie pusty, co uniemożliwia rzetelny pomiar napełnień
-
kot_feliks
- Ekspert
Generalnie zmienia się imho charakterystyka podróży na cmentarze.
Jeszcze kilkanaście lat temu większość osób jeździła rano, pamiętam zresztą z dzieciństwa wyprawy o 8 rano z wielkimi siatami, "bo przecież jak to tak grób nie ubrany" itd. Wieczorem za to zazwyczaj były pustki, był przecież nawet rok, że MPK mimo rozkładów odwołało kursowanie linii cmentarnych po którejś godzinie.
Teraz i szczyt się trochę przesunął w okolice bliżej południa + wczesnych godzin popołudniowych, i wieczorem linie cmentarne mają bardzo dobrą frekwencję, a na cmentarzach są tłumy ludzi. Ludzie podchodzą do 1.11 bardziej na spokojnie, nie ma aż takiej gonitwy. Do tego coraz mniej osób jeździ już z wielkimi tobołami zakupów, kwiatów, zniczy, tylko w sporej części albo ogarniają to wcześniej albo kupują pod cmentarzem.
Nawet moja babcia, która skończyła niedawno 85 lat, jedzie teraz na cmentarz ok. 10-11 rano, bo "po co tak wcześnie", "pojedziemy sobie po śniadaniu i herbatce na spokojnie" itd.
Z dzisiejszego dnia chyba jeden duży zgrzyt, który widziałem, to organizacja ruchu na Mikołajczyka, gdzie korek z Piasta Kołodzieja w kulminacyjnym momencie odbijał gdzieś do... Dunikowskiego. Na samym odcinku od wiaduktu nad Okulickiego do Dunikowskiego stały... 3x810
NIe do końca rozumiem, jaki jest obecnie sens braku buspasa do r. Piastowskiego na 1.11 oraz puszczania takiej ilości kursów między Grębałowem, a Batowicami przez Piastów? Ok, taka 810 miała bardzo duży sens, ale w momencie, kiedy był to szybszy przejazd vs. linie jadące przez Bora / Barei. Obecnie natomiast jest kompletnie na odwrót (rok temu z Batowic w rejon Teatru Ludowego jechaliśmy 193.... ok. PÓŁTOREJ GODZINY).
Jeszcze kilkanaście lat temu większość osób jeździła rano, pamiętam zresztą z dzieciństwa wyprawy o 8 rano z wielkimi siatami, "bo przecież jak to tak grób nie ubrany" itd. Wieczorem za to zazwyczaj były pustki, był przecież nawet rok, że MPK mimo rozkładów odwołało kursowanie linii cmentarnych po którejś godzinie.
Teraz i szczyt się trochę przesunął w okolice bliżej południa + wczesnych godzin popołudniowych, i wieczorem linie cmentarne mają bardzo dobrą frekwencję, a na cmentarzach są tłumy ludzi. Ludzie podchodzą do 1.11 bardziej na spokojnie, nie ma aż takiej gonitwy. Do tego coraz mniej osób jeździ już z wielkimi tobołami zakupów, kwiatów, zniczy, tylko w sporej części albo ogarniają to wcześniej albo kupują pod cmentarzem.
Nawet moja babcia, która skończyła niedawno 85 lat, jedzie teraz na cmentarz ok. 10-11 rano, bo "po co tak wcześnie", "pojedziemy sobie po śniadaniu i herbatce na spokojnie" itd.
Z dzisiejszego dnia chyba jeden duży zgrzyt, który widziałem, to organizacja ruchu na Mikołajczyka, gdzie korek z Piasta Kołodzieja w kulminacyjnym momencie odbijał gdzieś do... Dunikowskiego. Na samym odcinku od wiaduktu nad Okulickiego do Dunikowskiego stały... 3x810
NIe do końca rozumiem, jaki jest obecnie sens braku buspasa do r. Piastowskiego na 1.11 oraz puszczania takiej ilości kursów między Grębałowem, a Batowicami przez Piastów? Ok, taka 810 miała bardzo duży sens, ale w momencie, kiedy był to szybszy przejazd vs. linie jadące przez Bora / Barei. Obecnie natomiast jest kompletnie na odwrót (rok temu z Batowic w rejon Teatru Ludowego jechaliśmy 193.... ok. PÓŁTOREJ GODZINY).
Na stronie ZCK obowiązuje nazwa Cm. Prądnik Czerwony (https://www.zck-krakow.pl/13/graveyards ... k_czerwony)Kojak pisze: 01 lis 2025, 21:04 Trochę to nie poważne co napisałeś.
https://krakow.pl/aktualnosci/234238,19 ... wice_.html
Jak sobie popatrzysz na tę stronkę, to ujrzysz, że nawet na oficjalnych stronach używa się nazwy "Cmentarz Batowicki".
A dlaczego dobrze, że używa się nazw, które obowiązują, a nie tych, do których są ludzie przyzwyczajeni - uzasadnij swoją myśl.
Co do propozycji by zmienić nazewnictwo ronda, dzięki za inwencję twórczą ale nie ma obowiązku korzystania z Twojej propozycji. Sam nie spotkałem od 30 lat nikogo, kto by na rondo grzegórzeckie powiedział kotlarskie. Ta nazwa potocznie funkcjonowała baaaaaaardzo dawno temu.
W przypadku wzgórz akurat drugi człon nie wprowadza zamieszania, bo jest uzupełnieniem pierwszego, podstawowego, więc głupi przykład.
Z tym AWF to sama zmiana nazwy uczelni była dziwna, grono krakowskiej profesury jakieś kompleksy leczy...
Używanie oficjalnych nazw ma takie znaczenie, że po coś one powstały. Owszem, niektóre nazwy nie mają uzasadnienia logicznego, ale takie są i należy je stosować, by nie tworzyć podwójnych standardów i zamieszania (choć, jak zauważyłeś, zmiana nazwy przystanku na oficjalną nazwę cmentarza powoduje u niektórych pasażerów dezorientację). Batowice to nazwa wsi koło Krakowa (zaczyna się za torami). Podobna sytuacja była z Os. Na Kozłówce, gdzie po rozmieszczeniu nowych tablic SIM część mieszkańców doznała wręcz dysonansu poznawczego, że oficjalna nazwa to nie Kozłówek.
A co do określenia Ronda Kotlarskiego, sam dzisiaj miałem okazję taką nazwę usłyszeć - uwaga - od dwóch różnych osób - o różnych porach - w różnym wieku.
Oczywiście - język tworzą ludzie, a ludzie - miasto, natomiast jeśli jakaś nazwa dla danego obszaru już jest i oficjalnie obowiązuje, to należy ją stosować.
Taka jest oficjalna nazwa cmentarza i choć trzeba się przyzwyczaić, to dobrze, że nazwa pętli jest już poprawna.LLoan pisze: 01 lis 2025, 22:03Na stronie ZCK obowiązuje nazwa Cm. Prądnik Czerwony (https://www.zck-krakow.pl/13/graveyards ... k_czerwony)
To było zgodnie z rozkładami, nie mimo nich. W rozkładach część kursów miała adnotację, że może zostać odwołana. Bardzo źle to funkcjonowało. Jeszcze gorzej, był taki rok że na niektórych liniach ostatnie kursy miały takie oznaczenia i nagle okazywało się, że ostatni kurs danej linii w ogóle nie jedzie, a następnego przecież brak. Dobrze, że z tego zrezygnowano.kot_feliks pisze: 01 lis 2025, 21:44Wieczorem za to zazwyczaj były pustki, był przecież nawet rok, że MPK mimo rozkładów odwołało kursowanie linii cmentarnych po którejś godzinie.
Ten link jest z 2020r. Tymczasem na oficjalnej stronie cmentarzy komunalnych masz nazwę Cmentarz Prądnik Czerwony. Nawet jest wyjaśnione, że jego dawną nazwą był Batowicki.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2025, 23:12 przez Jelczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kot_feliks
- Ekspert
Wydaje mi się, że był jeden rok, że albo nie było oznaczeń i kursy nie pojechały, albo były oznaczenia, ale odwołali zarówno kursy oznaczone jako możliwe do odwołania..., jak i pozostałeKaszmir pisze: 01 lis 2025, 22:30To było zgodnie z rozkładami, nie mimo nich. W rozkładach część kursów miała adnotację, że może zostać odwołana. Bardzo źle to funkcjonowało. Jeszcze gorzej, był taki rok że na niektórych liniach ostatnie kursy miały takie oznaczenia i nagle okazywało się, że ostatni kurs danej linii w ogóle nie jedzie, a następnego przecież brak. Dobrze, że z tego zrezygnowano.
W językach istnieją uzusy (np. różne odmiany miejscowości ... owa -> we Włoszczowie, ale już w Limanowej). To samo jest i długie lata będzie z ... Rakowicami, Batowicami, Rondem Kotlarskim czy chociażby placem Boh. Getta. Do dziś starsi używają nazwę plac Zgody.
Kto wie czy z czasem ktoś nie wpadnie na pomysł zmiany nazwy Cmentarz Grębałów na Cmentarz Wzgórza Krzesławickie?
Kto wie czy z czasem ktoś nie wpadnie na pomysł zmiany nazwy Cmentarz Grębałów na Cmentarz Wzgórza Krzesławickie?
To chociażby na 1 listopada mogliby na wyświetlaczach ustawiać podwójną nazwę:
Cm. Batowice
Prądnik Czerwony
coś w ten deseń, żeby ludzie widzieli, a nie musieli z końca autobusu lecieć do I drzwi i pytać się szofera czy dojadą na Batowice.
Cm. Batowice
Prądnik Czerwony
coś w ten deseń, żeby ludzie widzieli, a nie musieli z końca autobusu lecieć do I drzwi i pytać się szofera czy dojadą na Batowice.
Czyli kilkoro urzędników ma narzucać na siłę zmianę przyzwyczajeń dla setek tysięcy mieszkańców od dziesiątek lat używającej innej nazwy i wprowadzać ich co rok w błąd podczas dojazdu do Cmentarza. Super. Może za 50 lat się w końcu nauczą odróżniać "Cmentarz Prądnik Czerwony" od cmentarza przy "Prądniku Czerwonym".LLoan pisze: 01 lis 2025, 20:54 Odnośnie dyskusji na temat nazwy przystanku "Cmentarz Prądnik Czerwony", to ta, która jest obecnie jest nazwą prawidłową - zgodnie z tą, która jest oficjalna. Akurat dobrze, że używa się nazw, które obowiązują, a nie tych, które są z przyzwyczajeń.
-
tomaszep42
- Specjalista
Masz rację na potwierdzenie link do archiwum strony Michała Wojtaszka - był to rok 2005kot_feliks pisze: 01 lis 2025, 23:11 Wydaje mi się, że był jeden rok, że albo nie było oznaczeń i kursy nie pojechały, albo były oznaczenia, ale odwołali zarówno kursy oznaczone jako możliwe do odwołania..., jak i pozostałePoza tym jednym przypadkiem było tak, jak napisałeś (i było to idiotyczne)
![]()
O faktycznie! Akurat na forach internetowych o km jestem od 2007, więc wcześniejsze informacje mnie omijałytomaszep42 pisze: wczoraj, 10:35Masz rację na potwierdzenie link do archiwum strony Michała Wojtaszka - był to rok 2005https://psmkms.krakow.pl/wydarzenia/231 ... -1-11-2005
A z Cm. Prądnik Czerwony jednak nie jest tak, że od dawien dawna to była jego oficjalna nazwa, tylko wiele osób potocznie używało innej, być może wskutek błędu w nazewnictwie pętli? Cm. Grębałów to jednak Cm. Grębałów. To nie tylko nazwa używana przez ludzi, to też jego oficjalna nazwa.judash pisze: 01 lis 2025, 23:19Kto wie czy z czasem ktoś nie wpadnie na pomysł zmiany nazwy Cmentarz Grębałów na Cmentarz Wzgórza Krzesławickie?
-
kot_feliks
- Ekspert
Nie zdziwiłbym się, gdyby te adnotacje były od kolejnego roku po tej akcji, bo jednak "trochę" skarg pewnie było. Generalnie linia miała jeździć, był rozkład, a autobusów nie było. A to nie były przecież również czasy, gdzie tak rozpowszechniony był internet, SIP itd.