Ferie zimowe 2026
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 104 razy
- Otrzymał polubienie: 142 razy
- Kontakt:
Re: Ferie zimowe 2026
W okresie świąteczno-noworocznym chwaliłem, że wycofano się z przechodzenia na f10/20. Szkoda że teraz się do tego wraca, zwłaszcza że w ferie potoki są raczej większe niż między Świętami a Nowym Rokiem.
Bardzo na plus "20" i "50" co 5 minut. W przypadku "20" z tego co się dowiedziałem tak rzeczywiście będzie i wyszło z konieczności - linia nawet na co dzień z f7,5 jest zatłoczona, przy f5 mogła nie dawać rady. Podobnie na plus "4" z f10, tu ten sam argument z powodu skierowania Lajkoników.
Swoją drogą, jeśli z powodu zmiany systemu częstotliwości aż trzy linie muszą kursować częściej niż normalnie ("4", "20", "24"), to może jest to znak, że jednak powinno się zostać przy f7,5/15?
Na minus "18" z f20 poza szczytem. Przecież to blisko trzykrotnie mniej kursów niż na co dzień (3/h zamiast 8). Nie rozumiem też stwierdzenia, że "linie nr 13, 18 i 24 zwiększy częstotliwość" - przecież dla "18" to będzie zmniejszenie tak względem roku szkolnego, jak i zeszłych ferii gdy miała f10 cały dzień. Obawy też mam o "8" z f10 wobec braku "19", jednak tu było tak samo w zeszłe ferie (i z tego co pamiętam, mocno tłoczno).
Z autobusów na plus brak zawieszenia "189" (było zawieszone w zeszłe ferie), na lekki minus zawieszenie "116" (czyli brak w ogóle dojazdu z Podgórek Tynieckich w stronę Czerwonych Maków).
Bardzo na plus "20" i "50" co 5 minut. W przypadku "20" z tego co się dowiedziałem tak rzeczywiście będzie i wyszło z konieczności - linia nawet na co dzień z f7,5 jest zatłoczona, przy f5 mogła nie dawać rady. Podobnie na plus "4" z f10, tu ten sam argument z powodu skierowania Lajkoników.
Swoją drogą, jeśli z powodu zmiany systemu częstotliwości aż trzy linie muszą kursować częściej niż normalnie ("4", "20", "24"), to może jest to znak, że jednak powinno się zostać przy f7,5/15?
Na minus "18" z f20 poza szczytem. Przecież to blisko trzykrotnie mniej kursów niż na co dzień (3/h zamiast 8). Nie rozumiem też stwierdzenia, że "linie nr 13, 18 i 24 zwiększy częstotliwość" - przecież dla "18" to będzie zmniejszenie tak względem roku szkolnego, jak i zeszłych ferii gdy miała f10 cały dzień. Obawy też mam o "8" z f10 wobec braku "19", jednak tu było tak samo w zeszłe ferie (i z tego co pamiętam, mocno tłoczno).
Z autobusów na plus brak zawieszenia "189" (było zawieszone w zeszłe ferie), na lekki minus zawieszenie "116" (czyli brak w ogóle dojazdu z Podgórek Tynieckich w stronę Czerwonych Maków).
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 84 razy
- Otrzymał polubienie: 17 razy
Ja mam podobne odczucia, że jeśli mamy tak się bawić, to już lepiej zachować stałą częstotliwość. Jak zaczyna się coś przesuwać, to właśnie tak się dzieje: tu za mało, tu za dużo, tu coś nie gra itd.
-
impuls
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Cała ta propozycja jest niespójna i bardziej polityczna niż praktyczna. Będzie rekordowa ilość brygad szczytowych ok. 56. Brygady szczytowe są bardzo nieekonomiczne, gdyż w Krakowie brakuje torów odstawczych na północy. Szczególnie dla MPK jest to mało opłacalne dla pracowników również. Zjazdy i ponowne wyjazdy z Górki Narodowej czy Bronowic trwają po ok. 40 min. albo nawet dłużej. Takie zjazdy to straty roboczogodzin i energii. Zatem po szczycie zostanie ok. 153 tramwajów. Różnica pomiędzy dniem wolnym a dniem roboczym po szczycie niewiele będzie się różnić. W zasadzie poza szczytem tylko na 1, 3, 8, 20 będzie częstotliwość większa od dnia świątecznego. Czy po szczycie na 26 metrowej "20" np. koło 10 rano nie będzie tłoczno kursującej co 10 min.? Dlatego w tym wypadku nadal uważam, że opcja ze Stadlerami w okresie ferii co 10 min. byłaby na tej linii lepsza. Te wozokilometry powinny pozostać na całodziennej "18". Przez jej brak będą kłopoty z taktem zarówno na Ruczaju jak i na Górce N. Niespójność rozwiązań polega też na tym, że np. na Górce N. będą wszystkie linie z brygadami szczytowymi w innych regionach różnie. I tak obecnie na Górce N jest 24 h w ferie w szczycie będzie 21h ale po szczycie tylko 9h. W tym odstępy 10 minutowe.
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 22 razy
A ja mam obawy, że jednak coś kombinują z KM.
Źródło: https://lovekrakow.pl/ferie-w-malopolsc ... omunikacjiW kolejnych miesiącach będziemy dalej pracować nad wzmocnieniem i rozwinięciem komunikacji miejskiej w Krakowie, by była coraz bardziej dostępna dla wszystkich mieszkańców
Aleksander Miszalski, prezydent Krakowa
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 22 razy
We wcześniejszych informacjach na forum nie przekazano, że:
- linia 130 – zmniejszenie częstotliwości do 12 minut w godzinach szczytu oraz do 15 minut poza godzinami szczytu
- linia 179 – zmniejszenie częstotliwości do 15 minut w godzinach szczytu oraz do 20 minut poza godzinami szczytu.
- linia 130 – zmniejszenie częstotliwości do 12 minut w godzinach szczytu oraz do 15 minut poza godzinami szczytu
- linia 179 – zmniejszenie częstotliwości do 15 minut w godzinach szczytu oraz do 20 minut poza godzinami szczytu.
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 23 razy
- Otrzymał polubienie: 50 razy
Niech wzmacniają. Oby tylko się nie okazało, że przy okazji tych "wzmocnień" na stałe zniknie chociażby "2", a "16" i "19" już nigdy nie powrócą na miejskie torowiska.kucyk pisze: wczoraj, 16:40 A ja mam obawy, że jednak coś kombinują z KM.![]()
Źródło: https://lovekrakow.pl/ferie-w-malopolsc ... omunikacji
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 104 razy
- Otrzymał polubienie: 142 razy
- Kontakt:
Bardzo słuszny punkt. Czyli na Górce poza szczytem będzie 57% kursów mniej niż w szczycie (9 z 21), czyli ubywa więcej niż połowa.impuls pisze: wczoraj, 16:20Te wozokilometry powinny pozostać na całodziennej "18". Przez jej brak będą kłopoty z taktem zarówno na Ruczaju jak i na Górce N. Niespójność rozwiązań polega też na tym, że np. na Górce N. będą wszystkie linie z brygadami szczytowymi w innych regionach różnie. I tak obecnie na Górce N jest 24 h w ferie w szczycie będzie 21h ale po szczycie tylko 9h. W tym odstępy 10 minutowe.
I też te takty. Obecnie poza szczytem z Górki Narodowej jest f4. W ferie w najlepszym układzie będzie f10+5+5, czyli maksymalny czas oczekiwania wydłuży się do 250% (10 zamiast 4 min). Tak samo z Ruczaju w stronę R. Grunwaldzkiego.
-
fysztof
- Ekspert
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 57 razy
Swoją drogą ze zmniejszeniem f na "179" do f=15/20 też ZTP grubo poszalał. Według Was drodzy urzędnicy połowa jej pasażerów to uczniowie...? Jacyś tacy wyrośnięci:-) Już dziś jeździ jak chce, przez te dwa tygodnie będzie dramat...
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 22 razy
- Otrzymał polubienie: 51 razy
Dużo tą linią jeżdżą studenci też, a oni mimo ferii i tak maja swoje zaliczenia, kolokwia, poprawki itp ale wydaje się, że wiecej jednak jeździ uczniów niż studentów.
Typowo studencką linią jest 4 i 129. W mniejszym stopniu inne linie przejeżdżające obok AWF i PK.
4 często jest wykorzystywana między wydziałami PK, np studenci z Wydziału Mechanicznego jeżdżą na Podchorążych na Fizykę, na Warszawska na Chemię czy Języki niekiedy.
Ze 179 to trochę inaczej wyglada, bo obsługuje po trochę AGH i trochę PK, ale także liczne Licea i Technika po drodze.
Typowo studencką linią jest 4 i 129. W mniejszym stopniu inne linie przejeżdżające obok AWF i PK.
4 często jest wykorzystywana między wydziałami PK, np studenci z Wydziału Mechanicznego jeżdżą na Podchorążych na Fizykę, na Warszawska na Chemię czy Języki niekiedy.
Ze 179 to trochę inaczej wyglada, bo obsługuje po trochę AGH i trochę PK, ale także liczne Licea i Technika po drodze.