Lotnisko Kraków Airport

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Lotnisko Kraków Airport

Post autor: Kaszmir » 15 sty 2025, 16:50

Sprawdziłem przed chwilą, Uber dla 4 osób z centrum (Muzeum Narodowego) do lotniska, ceny od 47 zł.

Pociąg 80 zł.

Ciekawe co wybiorą ;)

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 15 sty 2025, 19:04

Kaszmir pisze: 15 sty 2025, 16:50 Ciekawe co wybiorą ;)
Trzysetkę za dwadzieścia cztery a jak dobrze pokombinują to nawet za szesnaście ;)

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Post autor: michal49944 » 15 sty 2025, 22:30

Rozmowa z Łukaszem Strutyńskim - prezesem Kraków Airport m.in. o budowie tymczasowego terminala, nowego pasa startowego i ILS cat.III:
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 23106.html

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 16 sty 2025, 20:16

michal49944 pisze: 15 sty 2025, 22:30 Rozmowa z Łukaszem Strutyńskim - prezesem Kraków Airport m.in. o budowie tymczasowego terminala, nowego pasa startowego i ILS cat.III:
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 23106.html
Efekty to mniejsze kolejki do kontroli i większy terminal dla pasażerów:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/krots ... 59873.html

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 16 sty 2025, 20:32

kucyk pisze: 16 sty 2025, 20:16 Efekty to mniejsze kolejki do kontroli i większy terminal dla pasażerów:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/krots ... 59873.html
Kolejki kolejkami, ale tam jest niemiłosierny tłok nieraz, szczególnie jak są opóźnienia i się nakładają na siebie grupy.
Ilość miejsc siedzących jest taka na granicy a często ich po prostu brakuje i trzeba korzystać z miejsc bardzo oddalonych należących do innych wyjść.
Co więcej brak tam dużej przestrzeni centralnej, gdzie ludzie mogą oczekiwać zanim udadzą do pod odpowiedni gate.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 16 sty 2025, 23:26

Kaszmir pisze: 15 sty 2025, 16:50 Sprawdziłem przed chwilą, Uber dla 4 osób z centrum (Muzeum Narodowego) do lotniska, ceny od 47 zł.
Nawet dla dwóch osób się tą kolejką nie opłaca :)

Przykład z rejonu Mogilskiej - 2 os, tam i powrót:
- KMK + SKA -> 2x4,00 + 2x20,00 + 2x20,00 + 2x4,00 = 96 pln
- parking na 3 dni = ok. 60 pln, na tydzień = ok. 90 pln - szybciej, wygodnie, taniej, i bez żadnej spiny, o której przyleci samolot

Ta kolejka opłaca się chyba jedynie turystom, którzy dodatkowo nie lubią ubera :mrgreen:

A jak lecieliśmy ostatnio w 4 osoby, to tak, zapłacimy ok 200 pln za dojazd na lotnisko w dwie strony, mając parking za 90 pln i S52... Chyba kogoś porąbało.

I imho tutaj nie chodzi o cenę samej kolejki. Chodzi o cenę kolejki w kontekście innych opcji.

Na "zachodzie" takie 5 euro / os. byłoby owszem ok, tyle, że tam nie ma ubera z lotniska za 10 euro, czy parkingu na tydzień za 20 euro...

To też jest ciekawe, że chyba w przypadku każdej znajomej osoby:
- jak leci z Krk - defaultową opcją jest "auto + parking"
- jak leci np. z Waw - "przecież jest kolejka na lotnisko"

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 16 sty 2025, 23:39

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy celem jest dojenie turystów, czy zmniejszenie ruchu aut. Jeśli to drugie, to pociąg powinien kosztować 10, max 12 zł.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2025, 5:14

Panowie bez przesady, szarpiecie się o 3 euro na bilecie.
Dla turysty przyzwyczajonego do tego, że płaci kilka lub nawet kilkanaście euro za transfer z/na lotnisko to nie jest problem.
Dziennikarze jak chcą zrobić problem to opisują wyznania jakichś noname co to użalają się bo wydali prawie 5 euro.
W Barcelonie też jest 5 euro
W Paryżu jest kilkanaście euro.
W Londynie (zależy które lotnisko) też od kilku do kilkunastu funtów.
Problem z ceną to mają głównie mieszkańcy, którzy korzystają z tego połączenia raz na ruski rok albo wcale.
Podróż pociągiem nawet jakby kosztowała 10zl to i tak wciąż będzie po prostu niewygodna. To jest dobre połączenie dla kogoś, kto z dalsza również przyjeżdża pociągiem. Albo właśnie dla turystów, którzy nie ogarniają i chcą sobie komfortowo siąść w pociągu. Jechałem na lotnisko pociągiem tylko raz i więcej nim nie jeżdżę. Nie z powodu ceny, a czasu. Przesiadka na dworcu jest po prostu upierdliwa i jak mogę to wolę tego uniknąć. Nie tylko w Krakowie, w innym państwach też wolę jechać autobusem niż pociągiem. A pociąg zazwyczaj jest nieco droższy od autobusu.

Z ceną ubera też jest różnie. Spod Bonarki ja raz płacę 55zł a raz 80zł. Zależy od pory dnia, przelicznika itp
Zresztą odkąd wprowadzili nowe wymogi dotyczące zatrudniania kierowców do firm typu uber, życzę powodzenia z zamawianiem kierowcy. Nie raz się czeka kilka/kilkanaście minut nim znajdzie samochód i potem ileś tam minut nim przyjedzie. Nie raz wychodzi to 20 minut czekania. Żaden cymes.

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 17 sty 2025, 6:10

Też już to kiedyś pisałem. To jest pociąg dla zagranicznych turystów przylatujących do Krakowa.

I nie mówię, że to dobra praktyka, ale dojenie turystów to popularna praktyka.W Barcelonie lotnisko w strefie '4' a powinno być w '2'. W Walencji specjalna strefa 'C' dla lotniska itd.

Pamiętam jak kiedyś zapłaciłem więcej za autobus z lotniska (Bergamo) niż za lot z Krakowa ;)

Edit: Najciekawsze z czym się spotkałem (nie na żywo bo nie byłem ;) ) to chyba Sydney. Tam lotnisko jest pośrodku trasy i obowiązuje specjalna taryfa dla pociągu więc jazda przez lotnisko (dłuższa trasa) to np. 3 dolary, ale jazda na lotnisko (krótsza trasa) to już 12 dolarów.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2025, 6:33

scyzor663 pisze: 17 sty 2025, 6:10
Edit: Najciekawsze z czym się spotkałem (nie na żywo bo nie byłem ;) ) to chyba Sydney. Tam lotnisko jest pośrodku trasy i obowiązuje specjalna taryfa dla pociągu więc jazda przez lotnisko (dłuższa trasa) to np. 3 dolary, ale jazda na lotnisko (krótsza trasa) to już 12 dolarów.
To dodam coś jeszcze.
Jadąc taxi na lotnisko można się nieźle nabić na wydatki w zależności od tego czy pojedziemy obwodnicą autostradową czy "przez miasto".
Jeszcze kilkanaście lat temu w krakowskich sieciach taksówkowych obowiązywała zasada, że jadąc obwodnicą na lotnisko na lotnisko taryfę 2 (4) włączano na stopniu wodnym Kościuszko, mimo iż formalnie druga strefa zaczynała się pomiędzy zjazdami Zakopiańskim i Skawińskim na wysokości budynku Womaru. Chodziło o to, by nie doić klienta za to, że wybrał trasę częstokroć dłuższą ale szybszą.
Obecnie, po zmianie przepisów i wprowadzeniu nowych granic stref dwójka zaczyna się mniej więcej na wjeździe autostradowym jadąc zjazdem Łagiewnickim. Czyli hulaj dusza piekła nie ma. I taksi z Bonarki na lotnisko przez A4 zamiast 60 wychodzi 100zł.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 17 sty 2025, 10:44

W uberze (i innych podobnych) masz z góry podaną cenę więc wiesz, ile zapłacisz.

Czekanie do 20 minut? Kolejny argument na rzecz ubera bo na pociąg mogę czekać nawet 30, a wieczorami 60.

Wygoda? Znów punkt dla ubera. Pociąg zawozi tylko do swoich przystanków, skąd jeszcze trzeba podejść/podjechać. Uber jedzie gdzie chcesz, nawet pod drzwi mieszkania/hotelu. Dla turysty odpada więc nerwówka "jak trafię do celu", tym większa gdy dopiero wylądował w nowym miejscu.

Cena ubera? Porównywalna do pociągu (zwłaszcza gdy do pociągu trzeba jeszcze podjechać). A przecież cena SKA nie powinna być porównywalna do ubera. Powinna być dużo atrakcyjniejsza by nadrobić pozostałe wady (częstotliwość, ograniczony zasięg przystanków, itd.) Podajecie przykład zagranicznych miast - a przecież tam pociągi są po parę Euro bo ubery są dużo droższe. Bardziej adekwatne jest porównywanie do innych miast Polski. Zrobiliśmy je w 2024: https://www.facebook.com/PKKinfo/posts/ ... B1TxCakZYl
Sprawdziliśmy, ile kosztuje dojazd koleją z lotniska do centrów miast:
* Warszawy-Okęcie (26 min) - 4,40 zł
* Gdańsk (25+ min) - 5,50 zł
* Rzeszów (18 min) - 4,00 zł
* Kraków (17 min) - 17 zł (!)

Przy podobnym czasie przejazdu, pasażerowie krakowskiego lotniska płacą 3-4 krotnie więcej niż podróżni w innych miastach. Owszem, w Szczecinie czy w Olsztynie płaci się nawet 18-22 zł, jednak tam odległość jest większa i podróż trwa 50 minut, stąd wyższa cena.
I wszystkie te argumenty potwierdzają właśnie, że w Krakowie kolej lotniskowa jest tylko dla tych, którzy nie umieją/nie chcą sobie ogarnąć ubera. Trudno uznać to za sensowny model biznesowy.

Nie dziw więc, że korki przy lotnisku są coraz większe. Kto może, jedzie uberem albo własnym autem. Szkoda tylko, że jest to kosztem kmk bo w korkach utykają "300" i "209".

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 17 sty 2025, 11:10

Kojak pisze: 17 sty 2025, 5:14 Problem z ceną to mają głównie mieszkańcy, którzy korzystają z tego połączenia raz na ruski rok albo wcale.
Podróż pociągiem nawet jakby kosztowała 10zl to i tak wciąż będzie po prostu niewygodna. To jest dobre połączenie dla kogoś, kto z dalsza również przyjeżdża pociągiem. Albo właśnie dla turystów, którzy nie ogarniają i chcą sobie komfortowo siąść w pociągu. Jechałem na lotnisko pociągiem tylko raz i więcej nim nie jeżdżę.
W sensie masz na myśli że mieszkańcy nie latają z lotniska, czy że latają ale nie korzystają z pociągu? Bo jeśli to drugie, to zdecydowanie jest pole do poprawy.

A połączenie jest pewnie mniej wygodne od autobusu, jak ktoś jedzie z południa. Ale dla pasażerów z północnego zachodu miasta, autobus nie ma żadnego sensu. Można się przesiąść w pociąg na Głównym, Łobzowie czy Bronowicach, vs jechać autobusem aż na Muzeum Narodowe, i ryzykować sporo więcej korków. Czy obecnie ktoś tak robi? Niewiele osób, ale cena jest jednym z powodów.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2025, 13:29

Kaszmir pisze: 17 sty 2025, 10:44 W uberze (i innych podobnych) masz z góry podaną cenę więc wiesz, ile zapłacisz.
Zgadza się. Ale masz też różne przeliczniki, krotności uzależnione od natężenia. Inną cenę masz na tej samej trasie gdy ruch jest niewielki (w sieci typu Uber), inną - wyższa gdy jest duże zapotrzebowanie. Uber działa bardzo rynkowo, im więcej klientów chce taxi, tym cena rośnie.
Dlatego nieraz się możesz zdziwić zamawiając ubera na stałej trasie.
Czekanie do 20 minut? Kolejny argument na rzecz ubera bo na pociąg mogę czekać nawet 30, a wieczorami 60.
Niekoniecznie. Ludzie nie są przyzwyczajeni do tego, że na taksówkę czeka się 20 minut.
Wygoda? Znów punkt dla ubera. Pociąg zawozi tylko do swoich przystanków, skąd jeszcze trzeba podejść/podjechać. Uber jedzie gdzie chcesz, nawet pod drzwi mieszkania/hotelu. Dla turysty odpada więc nerwówka "jak trafię do celu", tym większa gdy dopiero wylądował w nowym miejscu.
Przy rodzaju żeńskim optyka się nieco zmienia w świetle gwałtów itp
Mśsl, że możesz zostać napastowany(a), zgwałcona przez jakiegoś jegomościa niemówiącego w języku kraju, do którego przybywasz jest średnio komfortowa...
A problem ten jest nie tylko głośny w Polsce. Ludzie często wybierają pociąg bo tam mimo wszystko czują się bezpieczniej.

Natomiast zgadzam się, że na ogół cena pociągu jednostkowo powinna być niższa wyraźnie od ubera. Ale jednostkowo, a nie dla 4 osobowej grupy.
Podam przykład:
Lotnisko Stansted kurs do Londynu Stratford.
Uberem: około 50 funtów a zdarzyło mi się kiedyś £112 na tej samej trasie.
Pociąg: od 10 funtów gdy kupisz wcześniej do kilkunastu (nie pamiętam dokładnie ile).
Autobus, gdy kupujesz u kierowcy £17, gdy zabookujesz parę dni wcześniej kilka funtów taniej.
Czyli wychodzi Ci taniej jak jedziesz w kilka osób.

Dla lotniska Heathrow wygląda to zupełnie inaczej, bo to jest lotnisko de facto w środku miasta (no może nie w centrum, ale wewnątrz obwodnicy M25) i dojeżdżasz normalnym metrem.
Ydhflx pisze: 17 sty 2025, 11:10 W sensie masz na myśli że mieszkańcy nie latają z lotniska, czy że latają ale nie korzystają z pociągu? Bo jeśli to drugie, to zdecydowanie jest pole do poprawy.

A połączenie jest pewnie mniej wygodne od autobusu, jak ktoś jedzie z południa. Ale dla pasażerów z północnego zachodu miasta, autobus nie ma żadnego sensu. Można się przesiąść w pociąg na Głównym, Łobzowie czy Bronowicach, vs jechać autobusem aż na Muzeum Narodowe, i ryzykować sporo więcej korków. Czy obecnie ktoś tak robi? Niewiele osób, ale cena jest jednym z powodów.
Mam na myśli, że mieszkańcy latają ale na ogół nie korzystają z pociągu. Mówię na ogół bo wiadomo, że gość z Wieliczki czy z Bieżanowa czy spod Hali targowej wsiądzie do pociągu. Ale dla osób mieszkających dalej od linii tego szynobusa taka wersja dojazdu na lotnisko jest po prostu upierdliwa.

Kraków ma dość kiepski układ kolejowy. A tereny przylegające do torów nie są wykorzystane jako mieszkaniówka w znacznej części. Poza tym sam przebieg torów jest bardzo nieoptymalny. Właściwie to należałoby narysować linie kolejowe w Krakowie od nowa.
Przykład:
Z lotniska nie dojedziesz pociągiem do Nowej Huty.

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 17 sty 2025, 14:49

Powiem tak - miałem takie kilka lat, że latałem parę razy w roku. Nigdy - dosłownie nigdy - nie wybrałem pociągu. Powodów jest kilka, ale podstawowe to te poniższe, które łączą się ze sobą:
- zbyt nieatrakcyjna cena
- zbyt rzadkie kursowanie pociągu
- zupełnie niedostosowana oferta do wylotów o 6:xx i powrotów po 22:xx, a to popularne godziny np. biznesu (w tym samoloty z Warszawy, Monachium, Frankfurtu) - zwykle okazywało się, że musiałbym czekać kilkadziesiąt minut i jechać nocnym autobusem + pociągiem co trwałoby czasem ~2h
- zbyt długi czas podróży z/do południowych dzielnic miasta

Koniec końców - jak miałem lot dzień wcześniej w ciągu dnia, to czasem jechałem autobusem z przesiadką na "252" (wtedy). Ale pod podróże służbowe 1-2 dniowe z wylotem rano i powrotem wieczorem, samochód jest w Krakowie bezkonkurencyjny. Dojazd na lotnisko zajmuje ~20 minut. Parking na dobę kosztuje tyle, co bilet na pociąg w obie strony... i to ostatnie jest dla mnie z perspektywy kolei niezrozumiałe.
Czasem na te wczesne loty brałem taksówkę z aplikacji (nie ubery/ikary, lecz normalne sieci ówczesne) i zwykle płaciłem za przejazd koło 60 zł, a mówimy o wyjeździe z mieszkania ok. 5 rano (gdzie przy zbiorowej komunikacji musiałbym wyjść 3:30).

W ubiegłym roku lecąc z rodziną na 4 dni (!) po pierwsze najwygodniej, a po drugie całkiem atrakcyjnie cenowo było nam dojechać na lotnisko autem i zostawić je tam na parkingu. To uważam jest porażka miasta i województwa. Natomiast szacun dla organizatorów parkingu, że dzięki nim mamy jako mieszkańcy jak sensownie na lotnisko dotrzeć, bo na urzędników i decydentów nie ma co liczyć...

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 17 sty 2025, 15:00

fysztof pisze: 17 sty 2025, 14:49Powiem tak - miałem takie kilka lat, że latałem parę razy w roku.
Ja, rodzina i znajomi mamy podobnie. Był czas, że sporo jeździliśmy pociągiem na lotnisko, właściwie była to podstawowa opcja, gdy ceny były racjonalne. I to nawet mimo tego, że "292" wychodziło taniej.

A od kilku lat? Auto, autobus, taxi - w tej kolejności. Pociągu już nawet nikt nie bierze pod uwagę.

ODPOWIEDZ