Kaszmir pisze: 12 lip 2023, 17:54I to jest argument uzasadniony potrzebami ludzi, w końcu "komunikacja miejska powinna być dla ludzi". A po drugiej stronie właśnie go nie czuję, bo jaka jest argumentacja za zmianą "50" na "7" czy "52" na "12"? To, że części pasjonatów przeszkadzają dziury w numeracji?
Ydhflx pisze: 12 lip 2023, 19:29Łatwiej zapamiętać. Nie jest to mocny argument, ale do mnie osobiście trafia.
Nie do końca rozumiem czemu łatwiej byłoby zapamiętać np. "12" niż "52"? Odwrócę argument: "50" i "52" to linie funkcjonujące od kilkunastu lat. Ciężej byłoby właśnie zapamiętać zmianę numeru.
Mam wrażenie, że część osób chce zmieniać numer linii tylko dlatego, że przeszkadzają im dziury w numeracji. Proszę to wyjaśnić pasażerowi, że linia magistralna która była "X" od lat nagle zmienia numer bo komuś przeszkadza, że brakuje w siatce linii "Y". Czy w siatce autobusowej też należy przemieszać całą numerację, bo są dziury?
Mr. Passenger pisze: 14 lip 2023, 14:42Ja z kolei jestem przeciwny - szczytówki powinny być wyraźnie wydzielone z regularnej numeracji by ułatwić zapamiętywanie godzin kursowania. Pamiętam jak swego czasu regularnie musiałem ludziom przypominać o tym, że "17" nie kursuje w międzyszczycie i weekendy. Z tego samego powodu uważam, że "19" w dzisiejszej formie powinna dostać numer "47", przynajmniej dopóki jest wyłącznie szczytówką.
Numeracja "4x" (i "4xx" w autobusach) wynika z pokrywania się trasą, nie z godzin funkcjonowania. W przeszłości bywały tramwaje "4x" które np. kursowały również poza szczytem.
Zresztą problem z uzależnieniem numeracji od godzin funkcjonowania jest taki, że godziny mogą się zmienić. Co jeśli linia całodzienna np. na wakacje zostanie okrojona do szczytówki? Zmiana numeru na dwa miesiące? I w drugą stronę - co, jeśli jakaś szczytówka pewnego dnia dostanie kursy międzyszczytowe? Zmieniać numer, mimo braku jakichkolwiek korekt w trasie?
Zgadzam się, że "44" i "49" powinny zostać. Proste nawiązanie do głównych tras, ułatwiające zapamiętanie. Do "19" faktycznie pasowałoby "47" ze względu na pokrywanie się na 90% trasy. Acz pewnie nie będą chcieli zmienić bo "19" w Borku to numer historyczny.
judash pisze: 14 lip 2023, 16:18W sumie "50" powinna zostać podzielona na ... "19" w relacji do Borku Fałęckiego (obie końcówki historyczne

) a "7" do Kurdwanowa.
Lepiej mieć wszystko na jednym rozkładzie. Zresztą, idąc tym tokiem, trzeba by też rozdzielić "21" na dwie.
fysztof pisze: 20 lip 2023, 11:10Wreszcie pojawił się też pomysł, by pojedyncze numery zachować dla linii SKA...
Wymagałoby to za dużo zmian w tramwajach. Może literowe "A", "B", "C"?