Prowadzący pojazdy KMK

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Kojak
Ekspert

Re: Prowadzący pojazdy KMK

Post autor: Kojak » 27 paź 2024, 2:37

Nie wiem, "którą" Arrivę masz na myśli, ale ta, która obecnie się nazywa ReloBus Transport Polska nie ma i nigdy nie miała z koleją nic wspólnego.
Jedna prosta rzecz - "wielka" Arriva, o której piszesz już nie istnieje. DB ją sprzedało w 4 rzutach.
Czyli Arriva ta autobusowa była częścią "wielkiej" Arrivy, w skład w której wchodziła również ta część kolejowa.
I to dowodzi, że Arriva miała problem z finansowaniem w tym przetargu?
I czy mówimy o faktach czy o Twoich przypuszczeniach, bo tego dalej nie wiem.

Padło tutaj, że tylko Mobilis poradził sobie z finansowaniem, a Arriva i to trzecie nie. Czy Arriva podała taka przyczynę (o czym nie wiem), czy też są to czyjeś opinie ?
Metallo pisze: 26 paź 2024, 19:43 No i chyba dalej nie ogarniasz, o "której" Arrivie mówimy...
Ja wiem, o której ja mówię, natomiast o której "my" mówimy to faktycznie nie ogarniam, bo ja wypowiadam się w swoim imieniu a nie w naszym i nie wiem co Ty masz na myśli.

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 27 paź 2024, 13:23

Kojak pisze: 27 paź 2024, 2:37 Czyli Arriva ta autobusowa była częścią "wielkiej" Arrivy, w skład w której wchodziła również ta część kolejowa.

Padło tutaj, że tylko Mobilis poradził sobie z finansowaniem, a Arriva i to trzecie nie. Czy Arriva podała taka przyczynę (o czym nie wiem), czy też są to czyjeś opinie ?
Ja wiem, o której ja mówię, natomiast o której "my" mówimy to faktycznie nie ogarniam, bo ja wypowiadam się w swoim imieniu a nie w naszym i nie wiem co Ty masz na myśli.
Gościu, co drugi na tym forum ma już dość Twoich wypowiedzi. Tego sie nie da czytać. Albo się prujesz o jakieś pierdoły, albo koniecznie chcesz mieć zdanie ponad wszystkich, albo się wymądrzasz, albo się czepiasz do jakiś pojedynczych słówek, tworzysz jakieś totalnie niepotrzebne gówno-burze, masz tendencje do robienia jakiś zaczepek słownych, koniecznie Twój post musi być ostatni (o co sam zwracałeś pozostałym uwage). Pomijam już fakt, że piszesz na szybko nie czytając swoich postów i zostawiasz masę literówek. Pojawia się jakiś nowy komentarz i już patrze czy kolega Kojak rozbiera jego wypowiedź na czynniki pierwsze i się do czegoś sapie. Jakoś z całą resztą da się normalnie dyskutować, a z Tobą co kawałek robi się niesmacznie. A jeśli masz jakieś zastrzeżenia do poziomu rozmowy czy stopnia wiedzy to zawsze możesz poszukać innego forum.

cynamon
Znawca

Post autor: cynamon » 27 paź 2024, 13:47

Jelczyk pisze: 27 paź 2024, 13:23 Gościu, co drugi na tym forum ma już dość Twoich wypowiedzi. Tego sie nie da czytać. Albo się prujesz o jakieś pierdoły, albo koniecznie chcesz mieć zdanie ponad wszystkich, albo się wymądrzasz, albo się czepiasz do jakiś pojedynczych słówek, tworzysz jakieś totalnie niepotrzebne gówno-burze, masz tendencje do robienia jakiś zaczepek słownych, koniecznie Twój post musi być ostatni (o co sam zwracałeś pozostałym uwage). Pomijam już fakt, że piszesz na szybko nie czytając swoich postów i zostawiasz masę literówek. Pojawia się jakiś nowy komentarz i już patrze czy kolega Kojak rozbiera jego wypowiedź na czynniki pierwsze i się do czegoś sapie. Jakoś z całą resztą da się normalnie dyskutować, a z Tobą co kawałek robi się niesmacznie. A jeśli masz jakieś zastrzeżenia do poziomu rozmowy czy stopnia wiedzy to zawsze możesz poszukać innego forum.
👏 👏 👏

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 27 paź 2024, 15:22

Jelczyk pisze: 27 paź 2024, 13:23 Gościu, co drugi na tym forum ma już dość Twoich wypowiedzi. Tego sie nie da czytać. Albo się prujesz o jakieś pierdoły, albo koniecznie chcesz mieć zdanie ponad wszystkich, albo się wymądrzasz, albo się czepiasz do jakiś pojedynczych słówek, tworzysz jakieś totalnie niepotrzebne gówno-burze, masz tendencje do robienia jakiś zaczepek słownych, koniecznie Twój post musi być ostatni (o co sam zwracałeś pozostałym uwage). Pomijam już fakt, że piszesz na szybko nie czytając swoich postów i zostawiasz masę literówek. Pojawia się jakiś nowy komentarz i już patrze czy kolega Kojak rozbiera jego wypowiedź na czynniki pierwsze i się do czegoś sapie. Jakoś z całą resztą da się normalnie dyskutować, a z Tobą co kawałek robi się niesmacznie. A jeśli masz jakieś zastrzeżenia do poziomu rozmowy czy stopnia wiedzy to zawsze możesz poszukać innego forum.
Tu na forum trzeba mieć prawidłowe zdanie. Nie wolno skrytykować Mobilisa, bo zaraz fani, kierowcy, dyspozytorzy stamtąd rzucają się na człowieka, jak wściekle pieski. Najwięcej kontrowersji budzi dyskusja nt Mobilisu. Jakoś inne tematy nie wzbudzają takich emocji.

szakal
Znawca

Post autor: szakal » 27 paź 2024, 16:19

@Jelczyk

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 27 paź 2024, 16:47

Kojak pisze: 27 paź 2024, 15:22 Tu na forum trzeba mieć prawidłowe zdanie. Nie wolno skrytykować Mobilisa, bo zaraz fani, kierowcy, dyspozytorzy stamtąd rzucają się na człowieka, jak wściekle pieski. Najwięcej kontrowersji budzi dyskusja nt Mobilisu. Jakoś inne tematy nie wzbudzają takich emocji.
Jest takie sprawdzające się zazwyczaj podejście:
- jeśli 100 osób mówi Ci, że nie masz racji, to zapewno coś jest nie tak po Twojej stronie, a nie po stronie tych 100 osób... :roll:

@Jelczyk 👏 👏 👏

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 27 paź 2024, 16:50

Myślę że nie ma co karmić trolla, polecam wszystkim
memberlist.php?mode=viewprofile&u=1996
i dalej "Dodaj do wrogów". Dzięki temu nie widać postów, wszystkowiedzący diagnosta z UK będzie pisał sam ze sobą.

@Jelczyk 👏 👏 👏
Nie karmić troli :!:

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 27 paź 2024, 17:34

kot_feliks pisze: 27 paź 2024, 16:47 Jest takie sprawdzające się zazwyczaj podejście:
- jeśli 100 osób mówi Ci, że nie masz racji, to zapewno coś jest nie tak po Twojej stronie, a nie po stronie tych 100 osób... :roll:

@Jelczyk 👏 👏 👏
Coś o tym wiesz z dawnych czasów.
pasazer_mobilisu pisze: 27 paź 2024, 16:50 Myślę że nie ma co karmić trolla, polecam wszystkim
memberlist.php?mode=viewprofile&u=1996
i dalej "Dodaj do wrogów". Dzięki temu nie widać postów, wszystkowiedzący diagnosta z UK będzie pisał sam ze sobą.

@Jelczyk 👏 👏 👏
Tutaj muszę przyznać rację. Część ludzi ma pretensje o jakieś g...burze, a sama w nich bierze udział i je podsyca, bo nie podoba im się inne zdanie.
Ty przynajmniej się nie udzielasz.
Ja nikomu nie nakazuje komentować moich wpisów, cytować ich i się do nich odnosić.
Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.

cynamon
Znawca

Post autor: cynamon » 27 paź 2024, 19:57

Kojak pisze: 27 paź 2024, 17:34Tutaj muszę przyznać rację. Część ludzi ma pretensje o jakieś g...burze, a sama w nich bierze udział i je podsyca, bo nie podoba im się inne zdanie.
Ty przynajmniej się nie udzielasz.
Ja nikomu nie nakazuje komentować moich wpisów, cytować ich i się do nich odnosić.
Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.
Ja to mam jednak wrażenie, że kiedyś jakiś jeszcze żółty 304 zamknął Ci drzwi przed nosem i trauma pozostała. Jakoś w innych tematach nie jesteś aż tak aktywny, za to w tym mianowałeś się ekspertem od wszystkiego co dotyczy Mobilisu. W dalszą dyskusję wchodzić nie zamierzam.

Sgriffin
Pasażer

Post autor: Sgriffin » 27 paź 2024, 21:58

Kojak pisze: 27 paź 2024, 2:37 Czyli Arriva ta autobusowa była częścią "wielkiej" Arrivy, w skład w której wchodziła również ta część kolejowa.
Nie wiem, czy mamy tu temat do dyskusji skoro brak Ci elementarnej wiedzy co do rynku przewozów autobusowych. Ale tak, niech Ci będzie że nikt nie wystartował i odpuścił sobie dobre 200 baniek zysku bo przetarg mu się nie podobał, a nie dlatego że nie miał możliwości udziału w postępowaniu.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 28 paź 2024, 6:03

Sgriffin pisze: 27 paź 2024, 21:58 Nie wiem, czy mamy tu temat do dyskusji skoro brak Ci elementarnej wiedzy co do rynku przewozów autobusowych. Ale tak, niech Ci będzie że nikt nie wystartował i odpuścił sobie dobre 200 baniek zysku bo przetarg mu się nie podobał, a nie dlatego że nie miał możliwości udziału w postępowaniu.
Bez wątpienia masz większą wiedzę nt rynku przewozów autobusów, bo ja tego tematu zbytnio nie zgłębiam, więc siła rzeczy mam o tym pojęcie takie se...
Oczywistym jest, że dana firma nie bierze udziału w przetargu bo nie jest nim zainteresowana z różnych powodów. I o te powody chodzi.
Jeśli potrafisz wskazać źródło, iż ktoś tam z Arrivy argumentował, że rezygnuje że startu w przetargu bo nie są w stanie ogarnąć finansowania to zwracam honor.
Ale jeśli nie możesz wskazać takiegi źródła to są to tylko opinie, a nie fakty. I tyle.
Mi się nie wydaje, by spółka należąca do "wielkiej Arrivy' czy też już po sprzedaniu do Muratesa mieli problem z pozyskaniem finansowania. Ten trzeci operator z Grodziska ok tu wydaje się to bardziej prawdopodobne.

@Cynamon
Żadna 304 mi nie uciekła.
Aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że powiedzenie kilku nieprzychylnych opinii nt Mobilisu w miejscu, w którym jest całkiem sporo pracowników tej firmy, to jak włożenie kija w mrowisko.
A czemu w żadnym innym wątku nie jestem taki aktywny? To akurat proste, bo w żaden inny wątek tak nie rezonuje. Tu akurat grono sympatyków Mobilisu wzięło moje uwagi nt tej firmy bardzo osobiście i zaczęli mnie bombardować z każdej strony za myślozbrodnie. No ale nic tak nie gorszy ludzi jak prawda.

A całość sprawy i tak odbija się na prowadzących pojazdy, bo to oni dostaje niższe wynagrodzenie za swoją pracę. To kierowcy w firmie przewozowej przynoszą zysk do firmy, a są dojeni krowy.
W całej Europie brakuje kierowców zawodowych, ale firmy rękami i nogami się bronią by dać ludziom zarobić tyle, aby nie było braków kadrowych.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 14 lis 2024, 21:10

https://gazetakrakowska.pl/krakow-w-mpk ... 1-16451161

W niespełna 3 lata płace w MPK wzrosły o ok. 2 tys zł co stanowi ok 50% pensji wyjściowej.

Jeśli kierowcy doświadczają mobbingu niech to zgłaszają. W sprawach o mobbing jest odwrócony ciężar dowodowy, więc to pracodawca musi udowodnić, że nie jest wielbłądem. A skuteczną obroną przed mobbingiem jest publiczne napiętnowanie mobbera.
Także atmosferę w pracy można poprawić oddolnie.

cynamon
Znawca

Post autor: cynamon » 14 lis 2024, 21:45

Kojak pisze: 14 lis 2024, 21:10 https://gazetakrakowska.pl/krakow-w-mpk ... 1-16451161

W niespełna 3 lata płace w MPK wzrosły o ok. 2 tys zł co stanowi ok 50% pensji wyjściowej.

Jeśli kierowcy doświadczają mobbingu niech to zgłaszają. W sprawach o mobbing jest odwrócony ciężar dowodowy, więc to pracodawca musi udowodnić, że nie jest wielbłądem. A skuteczną obroną przed mobbingiem jest publiczne napiętnowanie mobbera.
Także atmosferę w pracy można poprawić oddolnie.
Ty naprawdę z choinki się urwałeś. Myślisz, że potencjalny mobber nie ma sobie żadnych przychylnych osób w firmie? Że jak coś zgłosisz to zawsze cała procedura zadziała sprawnie i wzorcowo? Na zgłaszającego zawsze można znaleźć haka i go po prostu udu*ić. Była nawet kiedyś jakaś wypowiedź kogoś z MPK, że skarżyli się na niego alkoholicy etc. … Widzę też tę kolejkę zjednoczonych ze sobą kierowców, którzy jeśli nie zdecydują się złożyć wspólnej skargi to będą po prostu napiętnować mobbera.
Ręce mi opada… Już opadły. Do ziemi.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 14 lis 2024, 22:28

Dlaczego w sumie (z tego co wiem) prowadzący nie są uzwiązkowieni tak dobrze jak inni pracownicy transportu publicznego? Dobry ZZ międzyzakładowy pozwoliłby kierowcom mobilisa i mpk ustalać wyrównane benefity, z zarządem nie jest w stanie rozmawiać jeden pracownik nawet jak napisze pismo do PIPu, dopiero zorganizowana akcja by tu coś pomogła.

Jest gra warta świeczki, chociażby o warunki pracy, punkty socjalne, przydzielanie kierowców etc. Od jakiegoś czasu jest jakaś huśtawka kto rzuci więcej ochłapów kierowcom, prywaciarz czy miasto, a prawda jest taka że żaden nie działa na korzyść pracownika, a to "weryfikowanie rynkiem" idzie tak powoli że nie rozwiąże obecnego kryzysu kadrowego. Obecnie wiele z tych zagadnień odbija się jak od ściany, bo każda spółka zarzeka się że to jest sprawa do ZTP, albo w ogóle magistratu.
ona/jej

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 15 lis 2024, 8:17

Kolego Cynamon.
Są różne opracowania na temat mobbingu w pracy i sposobami radzenia sobie z nim.
Chowając głowę w piasek dajesz wodę na młyn oprawcom.

Akurat w zawodzie kierowcy zawodowego możliwości do napiętnowania mobbingu masz mnóstwo.
Rozumiałbym obawy w sytuacji 20% bezrobocia, ale w czasie gdy jest powszechny niedobór kierowców, jednemu kierownikowi w poniedziałek mówisz: "wal się", a we wtorek masz już nową robotę (chciałbym sam na siebie złożyć donos do moderatora Gomeza i proszę o danie mi ostrzeżenia za złamanie netykiety zwrotem pejoratywnym "wal się").

Wiele można zdziałać na rzecz poprawy warunków pracy, ale z takimi, którym ręce opadły i to do ziemi, to można się jedynie pochlastać, nic więcej. Kierownik Ci narobi na głowę to się słowem nie odezwiesz, bo się będziesz bał. Większych jaj biznesowych Ci kolego życzę, bo się psychicznie wykończysz w robocie, a jedyne co się dorobisz to garba i hemoroidów.

Poza tym cóż Ci kierownik zrobi? Będąc na UoP to kierownik może groźnie kiwać palcem w bucie.
Jak zgłosisz mobbing a gość Ci zabierze premię pod byle jakim pretekstem to już będzie to traktowane jako działania mobbingowe, jeśli uprzednio nie miałeś za to zabranej premii czy słownego upomnienia.

Kary finansowej Ci dać nie może, bo kodeks pracy tego nie przewiduje.
Żeby za cokolwiek Cię obciążyć, musi Ci najpierw wykazać celowe działanie na szkodę.
Może Ci dać pisemne upomnienie, które możesz użyć jak papier toaletowy.
W sytuacji, gdy to im brakuje kierowców, a nie Tobie pracy, to Ty jesteś na pozycji wygranej a nie oni.
Większy problem będą mieli oni z wypełnieniem vacatu po Tobie niż Ty ze znalezieniem nowej pracy.
Ja wiele razy zmieniałem pracę, nigdzie mnie nie pytali o świadectwo pracy z poprzedniej.

ODPOWIEDZ