To niech przekierowują. Realne problemy z tym układem są widoczne, np. nie ma KMł, bo MPK nie jest tym zainteresowane.szakal pisze: 10 kwie 2025, 13:15 Patrzycie na to zagadnienie poprzez pryzmat miłośników/znawców/ekspertów. Popatrzcie przez pryzmat zwykłego mieszkańca/pasażera. Zapytajcie kilku losowych osób, gdzie szukałoby rozkładu jazdy tramwaju? Zdecydowana większość odpowie, że na stronie MPK.
Czasem trzeba zmienić punkt widzenia.
Nowa strona MPK
Re: Nowa strona MPK
Zgadzam się z Tobą, obecnie wciąż wiele osób utożsamia KMK z MPK. Mam jednak wrażenie, że to błędne koło: nie zmieniamy tego więc ludzie dalej błędnie kojarzą więc nie zmieniamy tego by im się nie myliło. Oczywiście nagła rewolucja wprowadziłaby mnóstwo zamieszania i raczej nie byłaby dobrym rozwiązaniem. Jednak wg mnie są inne, bardziej wyważone kroki które można podjąć. Niech strona MPK dalej zawiera link z rozkładami, można jednak zrobić tak, by pod spodem wyświetlała się strona ZTP (czyli w drugą stronę niż jest obecnie, gdzie to na stronie ZTP są podlinkowane rozkłady MPK). Albo zrobić tak jak jest np. na stronie Tramwajów Warszawskich - czyli jest link "rozkłady", który jednak bezpośrednie przekierowuje do strony organizatora transportu.szakal pisze: 10 kwie 2025, 13:15Patrzycie na to zagadnienie poprzez pryzmat miłośników/znawców/ekspertów. Popatrzcie przez pryzmat zwykłego mieszkańca/pasażera. Zapytajcie kilku losowych osób, gdzie szukałoby rozkładu jazdy tramwaju? Zdecydowana większość odpowie, że na stronie MPK.
A czemu rozkłady nie mogą zostać na stronie MPK? Czemu tak bardzo zależy na tym, by to było przekierowane na stronę ZTP?
Jestem za przekierowaniem bo MPK jest tylko przewoźnikiem, i to jednym z dwóch. Jego zadaniem powinno być przede wszystkim przewożenie pasażerów, dbanie o tabor. Natomiast układanie, publikacja i zarządzanie rozkładami powinny być po stronie organizatora komunikacji - tak jak to funkcjonuje w wielu innych miastach Polski i Europy.Kojak pisze: 10 kwie 2025, 13:41A czemu rozkłady nie mogą zostać na stronie MPK? Czemu tak bardzo zależy na tym, by to było przekierowane na stronę ZTP?
No ale dlaczego powinno być?
Strona jest dla pasażerów. Czy są jakieś głosy ze strony pasażerów że im to przeszkadza, że muszą wklepać adres mpk a nie ztp?
Uważam, że jest to kompletna, bezsensowna zmiana, której ludzie wcale nie oczekują, a która jest bardziej potrzebna osobom chcącym na siłę porządkować coś co dobrze funkcjonuje. Czyli zmiana dla zmiany. Klasyczne urzędnicze podejście.
Jestem na nie.
Strona jest dla pasażerów. Czy są jakieś głosy ze strony pasażerów że im to przeszkadza, że muszą wklepać adres mpk a nie ztp?
Uważam, że jest to kompletna, bezsensowna zmiana, której ludzie wcale nie oczekują, a która jest bardziej potrzebna osobom chcącym na siłę porządkować coś co dobrze funkcjonuje. Czyli zmiana dla zmiany. Klasyczne urzędnicze podejście.
Jestem na nie.
Pozwolę sobie zauważyć, że przewoźników zintegrowanych w ramach biletów miesięcznych sprzedawanych przez ZTP, mamy więcej. W granicach Krakowa jest to jeszcze KMł, Polregio i KŚ, w aglomeracji - dodatkowo linie gminne.Kaszmir pisze: 10 kwie 2025, 14:06 Jestem za przekierowaniem bo MPK jest tylko przewoźnikiem, i to jednym z dwóch.
Obecnie nie funkcjonuje to dobrze. Strona MPK nie zawiera informacji o wymienionych wcześniej przewoźnikach - informacji, które są np. w Jakdojade. Moim zdaniem taka zintegrowana strona powinna powstać, a nie powinniśmy polegać na podmiotach prywatnych. MPK zaś nie wydaje się przejawiać zainteresowania utworzeniem takiej, bo przecież są tylko przewoźnikiem.Kojak pisze: 10 kwie 2025, 14:17 No ale dlaczego powinno być?
Jestem na nie.
Do tego pogłębia to zamieszanie. Do dziś wiele osób myli MPK z ZTP, przewoźnika z organizatorem. Myślę, że fakt iż rozkłady są na stronie przewoźnika ma na to wpływ (choć nie tylko to).Ydhflx pisze: 10 kwie 2025, 14:36Obecnie nie funkcjonuje to dobrze. Strona MPK nie zawiera informacji o wymienionych wcześniej przewoźnikach - informacji, które są np. w Jakdojade. Moim zdaniem taka zintegrowana strona powinna powstać, a nie powinniśmy polegać na podmiotach prywatnych. MPK zaś nie wydaje się przejawiać zainteresowania utworzeniem takiej, bo przecież są tylko przewoźnikiem.
Swoją drogą to, że rozkłady są na stronie MPK jest pewnie pokłosiem tego, że to MPK układa rozkłady. A to zdecydowanie powinno być przeniesione do ZTP.
Zamieszanie powstanie kiedy będziemy zmieniać przyzwyczajenia ludzi. Jak ktoś chce porządkować to może na jednej stronie zgromadzić rozkłady wszelakie. Ale to nie wyklucza by mpk dalej publikowało rozkłady, dla ludzi którzy są przyzwyczajeni.
Zawsze można zostawić dawną stronę z informacją o nowej stronie pod nowym adresem i linkiem. Po czasie będzie można ją zlikwidować, bo większość zdarzy się przenieść na nową stronę
Można byłoby po prostu zrobić to tak, jak na stronach większość przewoźników (TW, MZA, MPK Wrocław, MPK Rzeszów, GAiT) - po kliknięciu w przycisk "Rozkład jazdy" pasażer jest przekierowywany na stronę Organizatora, na której te rozkłady są zamieszczone (razem z taryfą biletową, obowiązującymi regulaminami i przepisami, itp).Bautosz pisze: 10 kwie 2025, 18:50 Zawsze można zostawić dawną stronę z informacją o nowej stronie pod nowym adresem i linkiem. Po czasie będzie można ją zlikwidować, bo większość zdarzy się przenieść na nową stronę
Ale po co mają być od tego dwie strony? Argument że ludzie się przyzwyczaili do starej domeny do mnie nie trafia. Byłoby to jawne marnowanie publicznych pieniędzy. Niech sobie strona MPK co najwyżej używa pod spodem strojny ZTP, albo najlepiej do niej linkuje.Kojak pisze: 10 kwie 2025, 18:32 Zamieszanie powstanie kiedy będziemy zmieniać przyzwyczajenia ludzi. Jak ktoś chce porządkować to może na jednej stronie zgromadzić rozkłady wszelakie. Ale to nie wyklucza by mpk dalej publikowało rozkłady, dla ludzi którzy są przyzwyczajeni
Zgadzam się w pełni z @Kojakiem, jak już to niech MPK dalej publikuje rozkłady KMK, ale za to niech na stronie ZTP będzie rozkład KMK, KMŁ, PR, KŚ, Komunikacji Gminnej, ALD.
Tak samo można by zapytać czemu na stronie PKP są rozkłady, a jednocześnie są również na stronach spółek kolejowych (operatorów). Bo idąc tym tropem PKP IC, KMŁ, PR, itd. publikują je.
Tak samo można by zapytać czemu na stronie PKP są rozkłady, a jednocześnie są również na stronach spółek kolejowych (operatorów). Bo idąc tym tropem PKP IC, KMŁ, PR, itd. publikują je.
Ydhflx pisze: 10 kwie 2025, 19:06 Ale po co mają być od tego dwie strony? Argument że ludzie się przyzwyczaili do starej domeny do mnie nie trafia. Byłoby to jawne marnowanie publicznych pieniędzy. Niech sobie strona MPK co najwyżej używa pod spodem strojny ZTP, albo najlepiej do niej linkuje.
To chyba nasza krakowska tradycja - urzędnicy lubią na nowo wynajdywać kołosuchy pisze: 10 kwie 2025, 18:57 Można byłoby po prostu zrobić to tak, jak na stronach większość przewoźników (TW, MZA, MPK Wrocław, MPK Rzeszów, GAiT) - po kliknięciu w przycisk "Rozkład jazdy" pasażer jest przekierowywany na stronę Organizatora, na której te rozkłady są zamieszczone (razem z taryfą biletową, obowiązującymi regulaminami i przepisami, itp).

Do ww. listy przewoźników dodam od siebie MPK w Poznaniu, gdzie też jest to zrobione czytelnie i po kliknięciu na rozkład danej linii jesteśmy przenoszeni bezpośrednio na stronę ZTM odpowiadającego za organizację transportu w stolicy Wielkopolski.
To jak to jest technicznie zrobione jest mało istotne dla użytkowników. Ważne jest to, żeby nie zmieniać na siłę przyzwyczajeń ludzi, żeby dalej mogli wejść na stronę MPK i tam sprawdzić rozkład jazdy. A to, że pod tym będzie strona ZTP - bez znaczenia. Znaczenie ma to, że wchodzę na zakładkę rozkład jazdy na stronie MPK i mam to co chcę.
Po paru dniach testowania przyznam, że dla mnie strona nie jest funkcjonalna. Do rzeczy które wymienili przedmówcy, dodam jedną ważną osobiście: brak możliwości otwarcia danego rozkładu w nowej zakładce. Dotychczas wchodziłem na rozkłady i środkowym przyciskiem myszy otwierałem w zakładkach kilka interesujących mnie rozkładów, nieraz z różnych (sąsiednich) przystanków. Takie rozwiązanie jest standardem, podobnie da się zrobić na stronie ZTM Warszawa, MPK Łódź, we Wrocławiu itd. U nas nie.
Niby jest wyszukiwarka połączeń, jednak są sytuacje kiedy ona nie starczy. Do tego ta na stronie MPK jest mocno ograniczona. W szczególności... nie ma zapisanych obiektów. Nie dowiecie się więc, jak jechać z Galerii Kazimierz, M1 czy Centrum Kongresowego. Rzeczy, które są oczywiste np. w jakdojade.
W moim przypadku efekt jest taki, że przerzuciłem się na stronę ZTP gdzie rozkłady są w formie umożliwiającej otwarcie ich w osobnych zakładkach (do wyszukiwania dalej używam jakdojade). Mam nadzieję, że ona będzie działać jak najdłużej. W sumie to szansa dla ZTP bo gdyby teraz sensownie ogarnąć własną wersję rozkładów i ją rozreklamować, to ludzie mogliby się przerzucić na wersję ZTP i mieliby szansę zaistnieć jako organizator km w świadomości tym większej liczby osób
Niby jest wyszukiwarka połączeń, jednak są sytuacje kiedy ona nie starczy. Do tego ta na stronie MPK jest mocno ograniczona. W szczególności... nie ma zapisanych obiektów. Nie dowiecie się więc, jak jechać z Galerii Kazimierz, M1 czy Centrum Kongresowego. Rzeczy, które są oczywiste np. w jakdojade.
W moim przypadku efekt jest taki, że przerzuciłem się na stronę ZTP gdzie rozkłady są w formie umożliwiającej otwarcie ich w osobnych zakładkach (do wyszukiwania dalej używam jakdojade). Mam nadzieję, że ona będzie działać jak najdłużej. W sumie to szansa dla ZTP bo gdyby teraz sensownie ogarnąć własną wersję rozkładów i ją rozreklamować, to ludzie mogliby się przerzucić na wersję ZTP i mieliby szansę zaistnieć jako organizator km w świadomości tym większej liczby osób