BOMBARDIER ROTAX EU8N

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Stopiatka
Pasażer
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 6 razy

Re: BOMBARDIER ROTAX EU8N

Post autor: Stopiatka » wczoraj, 15:20

anonim_048 pisze: 10 gru 2025, 21:46 Gdyby jeszcze Lajkoniki miały taki schemat malowania, to może. ;)
Właśnie nikt o tym nie mówi, a Lajkoniki mają inny odcień niebieskiego niż nowe autobusy Mobilisu i MPK. Z daleka pewnie mało kto zauważy różnicę, ale z bliska widać już, że to coś innego. Ten ciemnoniebieski z SIP-u jest moim zdaniem po prostu lepszy, bardziej wyrazisty i dobrze wygląda na wszystkim.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » wczoraj, 16:19

Na pewno chodzi o Lajkoniki, one wyglądają na pomalowane tym samym odcieniem? W wyraźnie jaśniejszym odcieniu są NGT8. Różnica jest zauważalna, ale nie stanowi problemu i jeśli miałby być przemalowywane to w ostatniej kolejności. Odświeżenie przydałoby się Pesom. Jak dla mnie pierwsza do przemalowania powinna iść ta w okleinie światowych dni młodzieży, to było ponad 9 lat temu, a sam papież biorący w nich udział też już nie żyje, może byłoby warto to w końcu ściągnąć. Nie znam się, ale jestem ciekawy czy po tylu latach ta okleina nie zejdzie razem z powłoka lakierniczą.

Ankin
Specjalista
Polubił: 30 razy
Otrzymał  polubienie: 18 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 16:52

Stopiatka pisze: wczoraj, 15:20 Właśnie nikt o tym nie mówi, a Lajkoniki mają inny odcień niebieskiego niż nowe autobusy Mobilisu i MPK. Z daleka pewnie mało kto zauważy różnicę, ale z bliska widać już, że to coś innego. Ten ciemnoniebieski z SIP-u jest moim zdaniem po prostu lepszy, bardziej wyrazisty i dobrze wygląda na wszystkim.
Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy ww. odcień Lajkoników, lekko odstający od tego co obecnie nakazuje księga ZTP, nie wynika z tego że były one zamawiane i dostarczane przed wejściem w życie omawianych wytycznych w kwestii malowania pojazdów KMK, zaś ich kolor wynikał z ogólnego standardu malowania tramwajów Krakowie?

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert
Polubił: 13 razy
Otrzymał  polubienie: 20 razy

Post autor: LLoan » wczoraj, 17:20

Ankin pisze: wczoraj, 16:52 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy ww. odcień Lajkoników, lekko odstający od tego co obecnie nakazuje księga ZTP, nie wynika z tego że były one zamawiane i dostarczane przed wejściem w życie omawianych wytycznych w kwestii malowania pojazdów KMK, zaś ich kolor wynikał z ogólnego standardu malowania tramwajów Krakowie?
Dokładnie tak. Zaś malowanie to wymysł MPK, księga która wtedy "obowiązywała" zakładała zupełnie inny schemat.

krakus
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: krakus » wczoraj, 17:39

tiross pisze: wczoraj, 16:19 Na pewno chodzi o Lajkoniki, one wyglądają na pomalowane tym samym odcieniem? W wyraźnie jaśniejszym odcieniu są NGT8. Różnica jest zauważalna, ale nie stanowi problemu i jeśli miałby być przemalowywane to w ostatniej kolejności. Odświeżenie przydałoby się Pesom. Jak dla mnie pierwsza do przemalowania powinna iść ta w okleinie światowych dni młodzieży, to było ponad 9 lat temu, a sam papież biorący w nich udział też już nie żyje, może byłoby warto to w końcu ściągnąć. Nie znam się, ale jestem ciekawy czy po tylu latach ta okleina nie zejdzie razem z powłoka lakierniczą.
Ta okleina papieska była już zmieniana 2 razy, ostatnio bodajże jakieś 3lata temu.
Natomiast Pesy po remoncie w TR są malowane, cała powierzchnia poniżej okien.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » wczoraj, 19:02

LLoan pisze: wczoraj, 17:20 Dokładnie tak. Zaś malowanie to wymysł MPK, księga która wtedy "obowiązywała" zakładała zupełnie inny schemat.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Swoją drogą skąd taka swoboda w tamtych czasach ze strony MPK w kwestii malowania tramwajów. Księga swoje - przewoźnik swoje i jakoś się to wówczas kręciło a obecnie wszystko prawilnie, tak jak urzędnik nakazał :D

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 39 razy
Otrzymał  polubienie: 60 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 19:29

Mogło być tak, że nowe malowanie księgowe było już w miarę dogadane między MPK a ZTP gdy zamawiano Lajkoniki, nawet jeśli oficjalna dokumentacja jeszcze nie była gotowa.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » wczoraj, 19:57

@Kaszmir,
bardzo dziękuję za wyjaśnienie omawianej kwestii malowania Lajkoników.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » wczoraj, 22:27

krakus pisze: wczoraj, 17:39 Ta okleina papieska była już zmieniana 2 razy, ostatnio bodajże jakieś 3lata temu.
To jestem w szoku... Znaczy się.. z jednej strony rozum podpowiada, że po 9 sezonach lata i zimy okleina powinna wypłowieć, przetrzeć się czy po prostu odkleić i raczej nie jest tą pierwotną z 2016 roku, a z drugiej strony po co to odnawiają? Mam nadzieję że ostatnie odnowienie jak piszesz sprzed 3 lat było ostatnim, że potem już normalny niebieski lakier po zdarciu okleiny.

ODPOWIEDZ