Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
sorig
Specjalista

Re: Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej

Post autor: sorig » 05 lip 2024, 23:11

Zielony Most ma gotową infrastrukturę do tego, żeby ją udwukierunkowić. Już zresztą przez jakiś czas tak funkcjonowała.

Jeśli chodzi o Starego Dębu - dokładnie tak, jak wszyscy uczestnicy ruchu. Póki co innej opcji nie ma.

lolek-12
Ekspert

Post autor: lolek-12 » 12 wrz 2024, 15:54

Linia 108 wróci. ZTP proponuje 2 trasy do wyboru.
https://dzielnica6.krakow.pl/2024/09/12 ... ii-nr-108/

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 12 wrz 2024, 16:07

A dlaczego od razu nie do ul. Starego Dębu? https://i.ibb.co/1T8yQ3W/108.png

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 12 wrz 2024, 16:11

Starego Dębu od dawna prosi o autobus, ale to już widać za daleko

ant_sm
Specjalista

Post autor: ant_sm » 12 wrz 2024, 19:39

yosujiro pisze: 12 wrz 2024, 16:11 Starego Dębu od dawna prosi o autobus, ale to już widać za daleko Obrazek
Raczej problem z zawróceniem, bo układ dróg miejskich na to nie pozwala, a już widzę jak tamtejsi mieszkańcy wyrażają zgodę na niszczenie ich wewnętrznych dróg przez autobusy plus usunięcie kilku miejsc postojowych. Pewnie jak powstanie połączenie Starego Dębu z Ojcowską to będzie większa szansa na normalną linię w ten rejon.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 12 wrz 2024, 20:36

ant_sm pisze: 12 wrz 2024, 19:39Raczej problem z zawróceniem, bo układ dróg miejskich na to nie pozwala, a już widzę jak tamtejsi mieszkańcy wyrażają zgodę na niszczenie ich wewnętrznych dróg przez autobusy plus usunięcie kilku miejsc postojowych. Pewnie jak powstanie połączenie Starego Dębu z Ojcowską to będzie większa szansa na normalną linię w ten rejon.
Wg mnie możliwość jest, autobusy mogłyby zawracać w kryterium ulicznym - midi by się zmieściły: https://www.google.pl/maps/dir/50.10176 ... FQAw%3D%3D

Na grupie mieszkańców Starego Dębu jesienią 2023 wrzuciliśmy ankietę i tak ponad 90% głosujących było za autobusem. Zimą 2024 pytaliśmy w urzędach, jednak faktycznie ZTP nie chce uruchamiać linii póki nie będzie połączenia z Ojcowską. Tyle że ono nie wiadomo kiedy powstanie, nie ma konkretów.

cynamon
Znawca

Post autor: cynamon » 12 wrz 2024, 22:09

MIDI od biedy bez pasażerów to przy ruchu, który tam jest mogłyby nawet zawracać „na trzy”.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 13 wrz 2024, 7:16

Kaszmir pisze: 12 wrz 2024, 20:36 Wg mnie możliwość jest, autobusy mogłyby zawracać w kryterium ulicznym - midi by się zmieściły: https://www.google.pl/maps/dir/50.10176 ... FQAw%3D%3D
Przecież to są drogi wewnętrzne w zarządzie tych wspólnot. Nie wydaje mi się, żeby się zgodzili na przejazd przez swój teren. Wiem, że w Krakowie mamy przypadki, gdzie autobus jedzie drogami niepublicznymi, ale są to albo drogi i tak pozostające w zarządzie miasta (jak np. ul. Trybuny Ludów), albo krótkie odcinki, jak na zakończeniu gminnego odcinka ul. Radzikowskiego), a nie przez teren wspólnoty mieszkaniowej.

edek3253
Specjalista

Post autor: edek3253 » 13 wrz 2024, 12:02

Wystarczyłoby, aby ZTP zagadało do wspólnoty mieszkaniowej albo zrobić wspólne spotkanie i niech sobie mieszkańcy wybiorą czy chcą autobus czy nie i z jakimi konsekwencjami się to wiąże. No chyba, ze właściciel terenu będzie totalnie na nie to rozumiem.

Mateusz399
Pasażer

Post autor: Mateusz399 » 13 wrz 2024, 12:10

A tymczasowo linia 108 mogłaby pojechać Tetmajera do przystanku Pasternik i korzystać z zawrotki na wysokości Starego Dębu.

ant_sm
Specjalista

Post autor: ant_sm » 13 wrz 2024, 18:46

Kaszmir pisze: 12 wrz 2024, 20:36 Wg mnie możliwość jest, autobusy mogłyby zawracać w kryterium ulicznym - midi by się zmieściły: https://www.google.pl/maps/dir/50.10176 ... FQAw%3D%3D

Na grupie mieszkańców Starego Dębu jesienią 2023 wrzuciliśmy ankietę i tak ponad 90% głosujących było za autobusem. Zimą 2024 pytaliśmy w urzędach, jednak faktycznie ZTP nie chce uruchamiać linii póki nie będzie połączenia z Ojcowską. Tyle że ono nie wiadomo kiedy powstanie, nie ma konkretów.
Naprawdę polecam pojechać w tamte okolice, bo z mapy wszystkiego nie widać. W praktyce albo masz różnice terenu, albo za wąskie łuki, albo wszystko szczelnie oparkowane. Mieszkańcy mogli być za, tylko nie wiem czy były przedstawione konsekwencje uruchomienia autobusu, że trzeba będzie coś zmienić. Jestem pewny, że wtedy poparcie byłoby mniejsze, gdybyś zabrał im x miejsc parkingowych.
edek3253 pisze: 13 wrz 2024, 12:02 Wystarczyłoby, aby ZTP zagadało do wspólnoty mieszkaniowej albo zrobić wspólne spotkanie i niech sobie mieszkańcy wybiorą czy chcą autobus czy nie i z jakimi konsekwencjami się to wiąże. No chyba, ze właściciel terenu będzie totalnie na nie to rozumiem.
W teorii tak, w praktyce zawsze znajdzie się jedna osoba, która podburzy wszystkich. A jak przedstawisz pełne działania, które trzeba wprowadzić przed uruchomieniem linii jak np. likwidacja miejsc postojowych to zderzysz się ze ścianą.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 14 wrz 2024, 16:25

ant_sm pisze: 13 wrz 2024, 18:46Naprawdę polecam pojechać w tamte okolice, bo z mapy wszystkiego nie widać. W praktyce albo masz różnice terenu, albo za wąskie łuki, albo wszystko szczelnie oparkowane. Mieszkańcy mogli być za, tylko nie wiem czy były przedstawione konsekwencje uruchomienia autobusu, że trzeba będzie coś zmienić. Jestem pewny, że wtedy poparcie byłoby mniejsze, gdybyś zabrał im x miejsc parkingowych.
Właśnie specjalnie wybrałem się tam na spacer w grudniu. Wg mnie o ile zwykły autobus by się nie zmieścił, tak midi albo w ostateczności Automet już tak. Byłem wtedy dość sporo w kontakcie z mieszkanką Starego Dębu i poprzez nią z całą społecznością. I reakcje na autobus były, w przeciwieństwie np. do takiej Avii, zdecydowanie pozytywne. Stąd mieliśmy nadzieję, że może uda się nakłonić spółdzielnię.

Alternatywnie ze strony społeczności padł też pomysł zawracania autobusu na parkingu na samym początku. To również teren prywatny, jednak tu autobus wadziłby jeszcze mniej i nie miałby problemu z przeciśnięciem się:
https://www.google.pl/maps/dir/50.10103 ... FQAw%3D%3D

To wszystko to było oczywiście gdybanie. Niemniej wg mnie można byłoby przynajmniej spróbować ruszyć temat, zacząć rozmowy z mieszkańcami i spółdzielnią. W najgorszym razie sytuacja pozostałaby bez zmian, a zawsze może udałoby się coś uzgodnić.

Awatar użytkownika
Paulow
Miłośnik

Post autor: Paulow » 16 wrz 2024, 15:27

Ktos sie wybiera na spotkanie dot. linii 108?

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 16 wrz 2024, 18:18

Paulow pisze: 16 wrz 2024, 15:27 Ktos sie wybiera na spotkanie dot. linii 108?
Byłem na tym spotkaniu. Niestety odbywało się ono w dniu zebrań z rodzicami w goszczącej je szkole, więc mnóstwo ludzi nie miało czasu na wyrażenie swojej opinii (spotkanie trwało niecałą godzinę). Dwa warianty to tylko propozycja, a zarówno dzielnica, jak i ZTP (którego przedstawiciel również był obecny) są otwarci na propozycje mieszkańców. Każdy z wypowiadających się miał jednak inny pomysł na trasę, w związku z czym wątpliwe jest dojście do kompromisowego porozumienia. Spora (kilka osób wypowiadających się) była jednak reprezentacja Starego Dębu, więc wydaje się, że to właśnie tam nowa wersja "108" będzie kończyć bieg (jeżeli zostanie osiągnięte porozumienie dotyczące reszty trasy, w sprawie której ma być kolejne spotkanie).
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 16 wrz 2024, 21:03

Jeśli wspólnota sama zaproponuje zawracanie autobusu na swoim terenie, byleby linia obsłużyła ich osiedle, to trudno będzie ZTP wytłumaczyć, że nowej linii tam nie puści. Może być ciekawie. Ale pamiętajmy, że kilka osób mieszkających na osiedlu obecnych na spotkaniu nie są zarządem wspólnoty.

ODPOWIEDZ