Rozkłady wakacyjne 2026

- Linie, trasy, rozkłady
AdRes89
Pasażer
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 29 razy

Re: Rozkłady wakacyjne 2026

Post autor: AdRes89 » dzisiaj, 19:58

Zastanawiam się czy my czasami nie popadamy w jakieś szaleństwo?
Mamy przystanek dosłownie na przeciwko wejścia do Galerii Bronowice, a nie możemy nazwać przystanku "Galeria Bronowice", bo wywrzemy podświadomy wpływ na ludzi i ktoś pojedzie zrobić zakupy tam a nie do Krakowskiej? Serio? Nie wiem, dla mnie to jest śmieszne. Nazwy przystanków mają być intuicyjne i stanowić maksymalne ułatwienie dla pasażerów - zwłaszcza w mieście turystycznym.

Ogólnie te zmiany nazw generują raczej u mnie uśmiech niż cokolwiek innego. Arka Pana (swoją drogą - kto tak mówi?), Dąbka... rzeczywiście, jest na co wydawać 😅 a jak tak wszędzie wpychają SKA i P+R, to czemu przystanek przy Hali Targowej nie ma SKA?

Kuba Ciepły Guzik
Pasażer
Polubił: 14 razy
Otrzymał  polubienie: 80 razy

Re: Rozkłady wakacyjne 2026

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » dzisiaj, 20:13

Zmiany typu Dąbka czy Arka Pana to nic innego niż dostosowanie nazw przystanków do polityki miejskiej. Jest napisane wprost (przepraszam, nie mam dokumentu pod ręką), że używa się pełnych nazw obiektów, a dla patronów ulic - pełnego tytułu dla władców Polski, ks. [nazwisko] dla księdzów oraz wyłącznie nazwiska dla reszty patronów. Kurdwanów Południe czy Kliny to z kolei nadawanie nazw pętli od obszarów SIM wraz z doprecyzowaniem części dzielnicy, jeśli na obszarze jest więcej niż jedna końcówka. Do tego usuwa się metodycznie nazwy nieprecyzyjne (Tonie Skrzyżowanie), a Witkowice Nowe, jako że nie jest to obszar SIM, zyskały "Os." w nazwie.

Zastrzegam, nie będę się kłócić o celowość tych polityk, ale to wszystko po prostu z tego wynika. Nie z tego, że jakiś urzędnik chce dać zarobić swoim kumplom. A teraz przynajmniej jest jednolicie, do tego ZTP chce dążyć w jak największej liczbie obszarów.

A nazwy obiektów komercyjnych umieszcza się w nazwie przystanku z zasady tylko po uiszczeniu stosowanej opłaty. I nazwanie przystanku "Stawowa Centrum Handlowe" to działanie z cyklu "udajemy, że nikt nie wie o co chodzi, choć wszyscy wiedzą". Z jakiego powodu ZTP miałoby obchodzić własną politykę?
Przecież zaraz byłyby głosy, aby zmienić Kościuszkowców na Zakopiańska CH, pewnie Czyżyny Dworzec na Czyżyny CH, i tak dalej. A Bonarka byłaby słusznie oburzona, bo czemu płaci za reklamę, skoro wszyscy inni dostają kryptoreklamę za darmo?

ODPOWIEDZ