Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 247 razy
Otrzymał  polubienie: 579 razy
Kontakt:

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 0:45

krawiec pisze: wczoraj, 18:41132 z Ogrodowej jest tak samo atrakcyjne jak tramwaj z Teatru Słowackiego albo Lubicz/Mogilskiego, czyli nie jest.
182 obsługuje jeszcze R. Mogilskie i Pilotów, więc nijak się ma do tego 132.
189 ma fatalny rozkład i w zasadzie też może wylecieć.
Brak 182 będzie odczuwalny.
Brak 132 mało osób zauważy, bo jest 105, 129 i 405.
Z Dworca Głównego w stronę Pilotów na pewno zostanie jakaś "1xx", czy to "189" czy coś analogicznego.
R. Mogilskie z Mistrzejowicami połączą przecież tramwaje.
Zatem to kwestia jedynie połączenia samych Mistrzejowic z Dworcem, co może obsłuży "16". Sam fanem "132" nie jestem, wg mnie trzeba je wcielić z powrotem w "139".
canoe_bart pisze: wczoraj, 23:28W temacie 16 - najbardziej prawdopodobnym scenariuszem, w mojej opinii, byłoby zakończenie linii na Dworcu Towarowym z uwagi na bardzo ograniczoną przepustowość ciągu wzdłuż Doktora Twardego i kwestię priorytetów dla danych relacji.
canoe_bart pisze: wczoraj, 23:28Sama 16 wydłużona w głąb KG nie wniosłaby większej wartości dodanej z uwagi na to, że w kontekście połączenia z Prądnikiem Czerwonym wciąż byłoby szybciej dojechać 138 z samej pętli albo nawet podejść na Sosabowskiego i łapać 172, i to pomimo wiadomej sytuacji na Opolskiej/Lublańskiej.
Na dr Twardego "16" by się zmieściła - obecnie w stałym układzie jest tam 36 poc./h (wliczam w to "75"), a ZTP zakłada przepustowość przynajmniej 40 poc./h. Miejsce zatem jest, natomiast też nie jestem przekonany czy linia wniosłaby tam dużo. Chyba że jako uzupełnienie dla "5", w takcie f7,5 dzięki czemu zapewniłyby mocne połączenie w stronę tunelu i Mogilskiej, bardziej odciążając "50".

"16" rzeczywiście bardziej pasowałaby na Dw. Towarowym tylko wtedy, jak wspomniał Ydhflx, oznaczałoby to definitywne zabranie stamtąd "19".

ODPOWIEDZ