Skała, Sułoszowa

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Skała, Sułoszowa

Post autor: Kaszmir » 23 wrz 2024, 22:45

Adrian14 pisze: 23 wrz 2024, 22:37O 537 nie słyszałem ale jeśli to faktycznie prawda to 287 straci sens.
"537" ma być wydłużone do Marszowca, takie info opublikowaliśmy pod koniec sierpnia:
https://krabok.wordpress.com/2024/08/22 ... y-krakowa/

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 24 wrz 2024, 20:43

Podczas trwania posiedzenia komisji komunalnej była rozmowa z Panem Danielem Wrzoszczykiem oraz prezentacja planu zrównoważonej mobilności.

Jako gość poruszyłem kwestię możliwości pośrednictwa metropolii krakowskiej w ustaleniach międzygminnych związanych z transportem. Poruszyłem temat problemów we współpracy z Gminą Zielonki w kwestiach linii MPK oraz przedstawiłem problemy we współpracy z Gminami Sułoszowa, Trzyciąż, Olkusz i Gołcza w kwestii finansowania i organizowania linii MLD.

Radni mówili głównie o problemach w finansowaniu połączeń, trudnej współpracy z Gminą Zielonki i o złej jakości transportu busowego. Można stwierdzić że istnieje wola współpracy radnych z gminy Skała w celu poprawy transportu zbiorowego i integracji z Krakowem w ramach współpracy z Metropolią Krakowską. Pojawiały się nawet prośby o rozważanie przyjęcia gminy Skała do stowarzyszenia.
Ustawa metropolitarna dla Krakowa szansą na poprawę transportu w aglomeracji.

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 25 wrz 2024, 10:44

Ale wiecie że wstąpienie do stowarzyszenia nie zmienia nic oprócz miłych spotkań z których nic nie wynika?

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 25 wrz 2024, 11:06

A co tak naprawdę Metropolia Krakowska zmieniła w kwestii KMK? Mam wrażenie, że nic. Dalej linie podmiejskie to MPK, prywatni busiarze, no i całkiem niedawno do kompletu doszły MLD oraz gminne komunikacje (ale to już każda gmina sobie rzepkę skrobie).

Co ciekawe Metropolia wyprodukowała jakieś dokumenty ze standardami np. wyglądu przystanków, których i tak te gminy nie przestrzegają... coś jak słynne księgi wizualizacji w Krakowie, które i tak co chwilę zmieniano lub decydenci ostatecznie mieli w 4 literach.

oblend
Pasażer

Post autor: oblend » 26 wrz 2024, 18:26

A może dogadać się z gminą Wielka Wieś o jakiś autobus (nawet co 2-3 godz. to zawsze coś ekstra i dodatkowa alternatywa) Skała-Cianowice-Smardzowice-Maszyce, Grębynice...-Giebułtów-Modlniczka-Kraków.

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 26 wrz 2024, 19:40

oblend pisze: 26 wrz 2024, 18:26 A może dogadać się z gminą Wielka Wieś o jakiś autobus (nawet co 2-3 godz. to zawsze coś ekstra i dodatkowa alternatywa) Skała-Cianowice-Smardzowice-Maszyce, Grębynice...-Giebułtów-Modlniczka-Kraków.
Zawsze można się dogadać ale jak mamy tworzyć kolejną linię turystyczną, to lepiej wydłużyć 280 przez Naramę, Szczodrkowice i Cianowice do Skały wtedy przynajmniej kolejna miejscowość dostanie linię autobusową i pojawi się sensowne połączenie Skały z Michałowicami.

tomek_m
Ekspert

Post autor: tomek_m » 18 paź 2024, 0:10

280 nie jedzie przez Michałowice tylko obrzeżami, podobnie jak nocny 917, który w Michałowicach bardzo by się przydał.

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 27 paź 2024, 18:10

Po zawieszeniu LR0 linia 267 przejęła dość sporo turystów jadących do Ojcowa i w weekendy potrafi być ich na tyle sporo, że zapełnienie pojazdów przypomina kursy poranne w dni powszednie (zwłaszcza na początkowym odcinku Skała Rynek - Smardzowice Remiza)

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 06 lis 2024, 16:33

Linia 267 pojedzie przez ul. Glogera
267 – planowana jest zmiana trasy tak, aby wjazd do Krakowa odbywał się ulicą Krakowskie Przedmieście zamiast ulicą Marszowiecką.
Skrócenie trasy tej linii zapewni mieszkańcom Korzkwi i Grębynic szybszy dojazd do Krakowa.
Link: https://zielonki.pl/nowe-spojrzenie-na- ... exjN-tmIYg

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 19 lis 2024, 17:25

Remont drogi powiatowej w Januszowicach - zmiana trasy linii 267:
Szanowni Pasażerowie,

uprzejmie informujemy, że w dniu 22.11.2024 r. (piątek) w godz. od ok. 07:30 do ok. 17:00 będą prowadzone prace remontowe na odcinku drogi powiatowej w Januszowicach.

Zostanie wprowadzona trasa objazdowa w obu kierunkach dla linii 267:

Krowodrza Górka P+R – … – przystanek Januszowice Młyńska – DW 794 – przystanek Cianowice Małe – … Skała Rynek;
przystanek Cianowice Małe w kierunku pętli Krowodrza Górka P+R będzie obsługiwany na ul. Krakowskiej (DW 794);
bez obsługi pozostaną przystanki: Januszowice Plac Zabaw, Korzkiew Botoja, Korzkiew Zamek, Grębynice Remiza, Grębynice Parkowa, Grębynice Mogiełki, Maszyce Sadzawka, Maszyce Remiza, Maszyce Skrzyżowanie, Smardzowice Wołówka, Smardzowice Remiza, Smardzowice Kościelna, Smardzowice Podgóry, Cianowice Małe (przystanek na ul. Smardzowickiej);
na trasie objazdowej nie będą obsługiwane przystanki pośrednie;
godziny zamknięcia drogi mogą ulec zmianie.
Rozkład jazdy nie zostanie zmieniony.

Za utrudnienia przepraszamy!
https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1145-2024
download (2)-min.jpeg
download (2)-min.jpeg (203.67 KiB) Przejrzano 6312 razy

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 22 lis 2024, 19:05

Informacje z posiedzenia komisji Gospodarki przestrzennej Gminy Skała:

-> Trwa uzgadnianie zmiany trasy linii 267 z gm. Zielonki. Poza skróceniem trasy poprzez skierowanie linii ul. Glogera planowane jest dołożenie
dodatkowych kursów (wszystkie kursy do Skały).

-> Planuje się uruchomienie linii wewnątrzgminnej (wykorzystując pieniądze z FRPA), która miałaby obsłużyć Szczodrkowice i zapewnić tej wsi dojazd do Skały oraz połączeń w stronę Krakowa.

-> Trwają dyskusje na temat uporządkowania kwestii przewoźników prywatnych, którzy zaprzestali realizowania kursów na swoich liniach (obecnie prawie wszystkie połączenia Kraków - Skała nie funkcjonują, jeżdżą przewoźnicy na dłuższych liniach do Wolbromia, Olkusza i Tarnawy).

mikolaj.boron
Specjalista

Post autor: mikolaj.boron » 22 lis 2024, 20:03

miloszkasperczyk pisze: 22 lis 2024, 19:05 -> Trwają dyskusje na temat uporządkowania kwestii przewoźników prywatnych, którzy zaprzestali realizowania kursów na swoich liniach (obecnie prawie wszystkie połączenia Kraków - Skała nie funkcjonują, jeżdżą przewoźnicy na dłuższych liniach do Wolbromia, Olkusza i Tarnawy).
Skoro przestały kursować busy Skała - Kraków to gmina mogła by się pokusić o zawnioskowanie kursów skróconych A13.

A wiesz może czy kursuje nadal linia komercyjna Skała - Słomniki? Miałem okazję robić zdjęcie tego busa w Poskwitowie w czerwcu. Dzień później, mimo wykopania rozkładu w internecie, nie udało mi się jej zobaczyć w Słomnikach. W Skale spotkała mnie podobna sytuacja.

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 22 lis 2024, 20:20

mikolaj.boron pisze: 22 lis 2024, 20:03 Skoro przestały kursować busy Skała - Kraków to gmina mogła by się pokusić o zawnioskowanie kursów skróconych A13.

A wiesz może czy kursuje nadal linia komercyjna Skała - Słomniki? Miałem okazję robić zdjęcie tego busa w Poskwitowie w czerwcu. Dzień później, mimo wykopania rozkładu w internecie, nie udało mi się jej zobaczyć w Słomnikach. W Skale spotkała mnie podobna sytuacja.
Jakiś czas temu (chyba październik) widziałem busa Skała - Słomniki, więc chyba nadal jeździ. Rozkład wygrzebany w sieci pewnie jest nieaktualny albo ignorowany przez kierowcę.

mikolaj.boron
Specjalista

Post autor: mikolaj.boron » 22 lis 2024, 20:37

miloszkasperczyk pisze: 22 lis 2024, 20:20 Jakiś czas temu (chyba październik) widziałem busa Skała - Słomniki, więc chyba nadal jeździ. Rozkład wygrzebany w sieci pewnie jest nieaktualny albo ignorowany przez kierowcę.
Dzięki.

miloszkasperczyk
Specjalista

Post autor: miloszkasperczyk » 01 gru 2024, 13:12

Zmiana trasy linii 267 - skierowanie jej przez ul. Glogera od 7 grudnia
Linia aglomeracyjna nr 267 zostanie skierowana na nową trasę: Krowodrza Górka P+R – Kraków ul. Krowoderskich Zuchów, ul. Ździebły-Danowskiego, ul. Pachońskiego, ul. Matki Pauli Zofii Tajber, ul. Glogera, Zielonki ul. Krakowskie Przedmieście do przystanku Zielonki Urząd Gminy i dalej bez zmian. Częstotliwość linii nie ulegnie zmianie.
link: https://zielonki.pl/zmiany-w-ukladzie-l ... TvTY3oqEtw

ODPOWIEDZ