Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
pjetrek
Ekspert

Re: Przystanki

Post autor: pjetrek » 11 lut 2025, 23:20

Cyjan pisze: 11 lut 2025, 22:06 Też tak uważam, ale to jest w ogóle ciekawe, bo chociażby przez lokalizację linii na Salwator, ludzie zaczęli Salwatorem nazywać Półwsie Zwierzynieckie. Niejednokrotnie słyszałam kwestie typu "Widzimy się na Salwatorze, na placu na Stawach". To jest efekt socjologiczny, który powinno się przebadać :D może w takim razie pętla Nowy Świat poskutkuje większą świadomością nt. podziału administracyjnego Starego Miasta?
Niby zgoda, ale pętla Salwator nazywa się tak od ponad stu lat xD
A Nowy Świat to faktycznie obszar SIM, który obejmuje tę część Starego Miasta. Jednak raczej nie jest on używany w powszechnej świadomości krakowian, a co dopiero turystów... Myślę, że nazwa pętli powinna jednoznacznie wskazywać dokąd dana linia jedzie. Każdy wie gdzie jest ulica Powiśle, zwłaszcza, że ostatnio w mediach dużo mówi się o likwidacji parkingu autobusowego na Powiślu (a nie na Nowym Świecie :D ). Mnie ta nazwa nie przekonuje...

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 12 lut 2025, 0:09

Jak ja uwielbiam tą niekonsekwencję swoich czynów UMK z ZTP na czele:
Bo wg SIM którym ZTP się tak szczyci dosłownie każdy skrawek starego miasta i "wsi" jego okalających jest nazwany co do 1mm zgodnie z granicami historycznymi (Stradom, Czarna Wieś, Nowa Wieś, Kleparz). Nie mam do tego problemu bo sam jestem fanem używania nazw historycznych, bo to buduje nasze małe ojczyzny i kulturę każdego miejsca (patrz np. Bronowice). Jednakże oczekuję od miasta, które się chwali historycznym nazewnictwem jakie nadało w ramach SIM, to tą zasadę będzie stosowało w każdym skrawku naszego pięknego miasta... No niestety tak dobrze nie ma. Najmocniej przepraszam za n-ty raz przedstawiania tego przykładu, ale wziąłem sobie w życiu za cel zdestygmatyzować Kobierzyn i z niedowierzaniem patrzę na to co miasto a każdy za nim naśladuje. Stworzono obszar SIM "Ruczaj", który jedyny aspekt historyczny jaki ma w tym miejscu to to że tak zostało nazwane osiedle. Nie było tu nigdy takiego przysiółka (jest za to Zalesie i znane z nazwy osiedla Zaborze) ani takiej nazwy fizjograficznej zawartej w PRNG. Jednakże miasto sobie nic z tego nie robiło i nadal używa z administracyjnego i historycznego punktu widzenia błędnej nazwy. Nie winię tutaj nikogo innego niż tylko urzędników i przedstawicieli zarządów UMK, które ani razu nie używały i nie używają nazwy Kobierzyn w stosunku do nazwy rejonu bo już tak bardzo Ruczaj jest zakorzeniony a nazwa Kobierzyn tak dla niektórych "odrażająca". I kiedy usłyszałem o SIM, że powstaje pomyślałem: Super w końcu miasto jak to ująłeś: zwiększy świadomość w kwestii podziału administracyjnego miasta Krakowa. Jednakże tak się nie stało i Ruczaj nie jest jednostką pomocniczą SIM a oddzielnym i samodzielnym obszarem, który "zabrał" Kobierzynowi ogromną ilość jego historycznych granic (polecam ten link w którym widać granice z 1944 roku w odniesieniu do ortofotomap dzisiejszych czasów). I jestem w stanie zrozumieć narodzenie się nowego nazewnictwa, ale wypadałoby aby było wyraźnie mówione, że dane osiedle znajduje się w/na Krakowskim/ch [wstaw nazwę rejonu]. Popatrzmy na idealny przykład. Os. Piastów. Mimo iż każdy używa nazwy osiedla to każdy wie, że znajduje się ono w Mistrzejowicach. I miasto nie robi żadnych cudawianków próbując ten fakt zakrzywić (temat przystanku kolejowego przemilczę bo przy nazywaniu przystanku "Kraków Piastów" zamiast "Kraków Os. Piastów" albo po prostu "Kraków Mistrzejowice" też ktoś odleciał XD).
Reasumując: Fajnie by było aby miasto oraz każda miejska jednostka:

- Zaczęło jak jeden mąż używać poprawnego nazewnictwa, które uporządkowało za nasze pieniądze a nie że kraków.pl używa nazwy ulicy a ZTP nazwy rejonu
- albo nie robić tego wcale tylko przestać robić prowizorkę i wmawiać nam jak miasto jest pięknie uporządkowane i każdy rejon jest nazwany zgodnie historycznie itp.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 12 lut 2025, 1:46

Nazywanie tej pętli Nowy Świat to dla mnie absurd. Przyznam że jak przeczytałem "Nowy Świat", to pomyślałem o niedoszłym blokowisku na Rybitwach (choć teraz sobie przypominam, że tam było 'nowe miasto' chyba?). Pisałem to na forum kilkukrotnie ale powtórzę w skróconej wersji: nazwa pętli będzie wyświetlana na autobusach na nią jadących. W związku z tym, powinna być rozpoznawalna dla większości mieszkańców. Tak jak nieodległa "Cracovia Stadion" od razu mówi wszystkim, gdzie dany autobus jedzie. Niestety nazwa "Nowy Świat" mówi cokolwiek prawdopodobnie <100 osobom w Krakowie. Jest to nazwa fatalna i już lepiej byłoby nazwać tę pętlę od kodu pocztowego, autentycznie. Oczywiście nazwa Powiśle byłaby dość dobra, choć nie idealna, z powyższego powodu. Dobry był by również "Plac na Groblach".

Niestety pracownikom ZTP się wydaje że są ważniejsi niż są. Że nazwy pętli są po to, żeby spełniać ich osobiste ambicje - "bo moim zdaniem, na tę część miasta powinno się mówić tak". A cierpią na tym wszyscy. Szanowne ZTP: nie nadrabiajcie niskiej pensji realizacją osobistych ambicji. Ja rozumiem że pokazanie >1mln osób kto tu rządzi jest fajne, ale naprawdę, są granice. To wy jesteście dla ludzi, a nie na odwrót. Nie podoba się, za niska pensja, to nikt was na siłę nie trzyma. Zmuszanie ludzi do nauki nowej nazwy na obecne miejsce jest absurdem.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 12 lut 2025, 6:20

Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony, jako rodowity krakus, w życiu nie słyszałem nazwy "Nowy Świat". Nie przypominam sobie, by kiedykolwiek ktoś z moich znajomych czy rodziny użył tej nazwy. Zawsze mówi się "Powiśle" albo "Plac na Groblach".

Z drugiej strony, przed otwarciem tramwaju do Czerwonych Maków chyba nikt też nie kojarzył tej nazwy, oprócz okolicznych mieszkańców. A dziś jest normalnie używana. Podobnie z Małym Płaszowem. W tym sensie, pętle mają pewną funkcję "nazwotwórczą", ludzie się przyzwyczajają i zaczynają ich używać intuicyjnie.

Mimo wszystko, też skłaniam się że lepszą nazwą byłoby jednak "Powiśle".

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 12 lut 2025, 9:37

Kaszmir pisze: 12 lut 2025, 6:20 Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony, jako rodowity krakus, w życiu nie słyszałem nazwy "Nowy Świat". Nie przypominam sobie, by kiedykolwiek ktoś z moich znajomych czy rodziny użył tej nazwy. Zawsze mówi się "Powiśle" albo "Plac na Groblach".

Z drugiej strony, przed otwarciem tramwaju do Czerwonych Maków chyba nikt też nie kojarzył tej nazwy, oprócz okolicznych mieszkańców. A dziś jest normalnie używana. Podobnie z Małym Płaszowem. W tym sensie, pętle mają pewną funkcję "nazwotwórczą", ludzie się przyzwyczajają i zaczynają ich używać intuicyjnie.

Mimo wszystko, też skłaniam się że lepszą nazwą byłoby jednak "Powiśle".
Pochodzenie nazwy "Czerwone Maki" wzięło się tylko od nazwy ulicy. Nazwa się ta przyjęła tylko przez pryzmat jej zapisu, który wygląda jak nazwa jakiegoś rejonu a w rzeczywistości odnosi się do pieśni o Monte Cassino. Ciekawą sprawą jest to, że moja rodzina mieszka w Kobierzynie od dawna i zawsze Czerwone Maki to była nazwa ulicy, gdyż na okolice pętli mówiło się po prostu Lubostroń albo po prostu Kobierzyn bądź Skotniki (w zależności od położenia bo tam granica idzie). Więc ten twór powstał właśnie dzięki przystankowi MPK.

I tu jest właśnie problem jaki ZTP robi: W jednym miejscu robi sajgon i przykrywa lokalne nazwy na rzecz "nowych nazw" pochodzących głównie od nazwy ulic (Czerwone Maki, Ruczaj).
A w innych na siłę chce aby używano nazw historycznych (ta mania dotyczy głównie okolic Starego miasta) tak jak Nowy Świat, o którym sam dowiedziałem się i zacząłem czytać i wertować stare mapy dopiero przy zapowiedzi obszarów SIM.

Dlatego wkrótce napiszę do ZTP, że skoro jest takie mądre to niech zmieni inne przystanki na nazwy lokalne skoro im tak na tym zależy.

Ps: Idąc tą drogą. Skoro Powiśle nazwano Nowym Światem, to dlaczego do cholery przystanek Arctowskiego nie nazwano od historycznej części Dąbia czyli "Beszcz", której centrum właśnie znajduje się centralnie na tym skrzyżowaniu XD.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 12 lut 2025, 9:48

Jeszcze idąc tym tropem Cmentarz Rakowicki zmieńmy na Przedmieście Warszawskie

Piotr246
Znawca

Post autor: Piotr246 » 17 lut 2025, 14:32

Czy nie uważacie, że powinno być zdecydowanie więcej przystanków na żądanie? Jest ciągle wiele przystanków, gdzie bardzo mało osób wsiada, a każdy kurs musi stawać.

Pierwszy z brzegu przykład to Lasek Mogilski lub osiedle Wandy. Na przystanku Lasek Mogilski w kierunku Mostu Wandy, na 193 jest prawie 95% zatrzymań bez wymiany, na 123 i 163 też przez cały dzień wsiada kilkanaście osób.

Macie jakieś inne propozycje i spostrzeżenia takich lokalizacji?

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 17 lut 2025, 14:39

Trasy 163 i 123 to jest temat rzeka, osobiście wolałabym żeby w końcu powstał jakiś ekspres Huta - Nowy Bieżanów, który nie kręciłby się po os. Wandy i innych dziwnych okolicach, zamiast tworzyć dodatkowe NŻ-tki.
ona/jej

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 lut 2025, 20:33

Poczta Główna. Strzałkom kierunkowym chyba zmieniono styl graficzny?

Obrazek

Scania_9640
Ekspert

Post autor: Scania_9640 » 26 lut 2025, 21:29

Kaszmir pisze: 26 lut 2025, 20:33 Poczta Główna. Strzałkom kierunkowym chyba zmieniono styl graficzny?

Obrazek
Tak, odkąd zmienili czcionkę na tabliczkach z liniami

tomek_m
Ekspert

Post autor: tomek_m » 26 lut 2025, 22:36

Scania_9640 pisze: 26 lut 2025, 21:29 Tak, odkąd zmienili czcionkę na tabliczkach z liniami
Zmieniono na gorsze. Numery linii na tabliczkach są mniejsze przez co mniej widoczne z dalszej odległości. Od kilku lat mam wrażenie, że każda zmiana w KMK to z lepszego na gorsze. Pierw zmiana kolorystyczna wiat przystankowych z niebieskiego na no właśnie jaki (popielaty?) :roll: Teraz znowu zmiana czcionki na tabliczkach z numerami linii.

Awatar użytkownika
Mateuszppp
Pasażer

Post autor: Mateuszppp » 26 lut 2025, 23:38

Zmianę na popielaty uważam za bardzo dobrą decyzję pod względem estetycznym, przystanki nie są tak jaskrawe i nie rzucają się tak w oczy (w negatywnym znaczeniu). Niebieskie przystanki kojarzą mi się z pastelozą lat 2000, niestety z nimi nie odeszła różowa kostka bałma z peronów przystankowych, która ciągle przypomina, że myślenie o przestrzeni publicznej w Krakowie zatrzymało się w latach 90, a ta kostka to jest najmniejszy problem przy pozostałych (samochodoza, betonoza, ulice jako infrastruktura nie jako przestrzeń).

Natomiast co do czcionki, jest to według mnie zmiana na minus, bo mimo tego, że nowa jest bardziej schludna to jest mniej czytelna z oddali. Plus są to jakieś tam koszty, zapewne niewielkie i zmiany są czynione najczęściej "przy okazji", ale czemu mają one służyć to nie wiem.

Karol1994
Znawca

Post autor: Karol1994 » 27 lut 2025, 8:09

Jak dla mnie (osoby słabowidzącej) ten nowy krój czcionki, jaki zastosowano na przystankach nie jest zły, ale mógłby być nieco większy. Gdyby był napisany po nowemu ale taką samą dużą czcionką jak wielkimi literami "NORYMBERSKA" byłoby na pewno nieco lepiej. Swoją drogą - na nowych wiatach przystankowych (takich jak te do Górki Narodowej) to zamiast małej tabliczki mogliby pośrodku zrobić nieco większą (taką, jakie były jeszcze na starych wiatach podobnych do warszawskich "eŁek". Rozwiązanie, o którym mówię stosowane jest w Poznaniu). Co do tabliczek liniowych - pełna zgoda.

Natomiast padła kwestia koloru przystanków. Jak dla mnie szkoda że zrezygnowano z niebieskich wiat. Powód? Szary "popielaty" kolor zlewa się z otoczeniem. Natomiast niebieski przystanek jest już lepiej widoczny z daleka i nie trzeba błądzić po okolicy, aby ten przystanek zlokalizować.

Piotr246
Znawca

Post autor: Piotr246 » 27 lut 2025, 13:33

Scania_9640 pisze: 26 lut 2025, 21:29 Tak, odkąd zmienili czcionkę na tabliczkach z liniami
Może przydałoby się zrobić spację, czyli puste jedno okienko?

Można się domyślić, ale obok 10-tki są dwie strzałki prosto i prawo.

Lepiej by było 10, ^, pusty, 1, 69, 669, >

canoe_bart
Miłośnik
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » 04 mar 2025, 18:10

Jak ktoś się jeszcze nie oswoił z zeszłorocznymi zmianami, to niech się przygotuje na jeszcze jedną zmianę...

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/uniwe ... 60578.html

ODPOWIEDZ