Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026

- Linie, trasy, rozkłady
Wojciech
Znawca
Otrzymał  polubienie: 1 raz

Re: Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026

Post autor: Wojciech » 25 gru 2025, 17:04

Kaszmir pisze: 23 gru 2025, 16:42 Prawda, tak robi się np. w Pradze. Uruchomić siatkę nocną koło godz. 17-18 i uzupełnić ją liniami lokalnymi ("107", "120", "122" itp.) by ludzie mieli jak dojechać do domów nawet na obrzeżach.
Taki zabieg stosuje również Radom (od godz. 20). Przy dobrej organizacji to jak najbardziej jest możliwe do wdrożenia w Krakowie.

suchy
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 10 razy

Post autor: suchy » 25 gru 2025, 18:20

Nie wiem czy ktoś zauważył wspaniałą koordynację linii w tunelu - w kierunku Towarowego mamy 50tkę, za 1min jedzie 17tka, po czym AŻ 19 MINUT PRZERWY :!:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 67 razy
Otrzymał  polubienie: 101 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 gru 2025, 1:41

suchy pisze: 25 gru 2025, 18:20Nie wiem czy ktoś zauważył wspaniałą koordynację linii w tunelu - w kierunku Towarowego mamy 50tkę, za 1min jedzie 17tka, po czym AŻ 19 MINUT PRZERWY :!:
A w stronę r. Grzegórzeckiego tylko trochę lepiej, takt 4+16. Ech.

kot_feliks
Ekspert
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 5 razy

Post autor: kot_feliks » 26 gru 2025, 9:37

Ankin pisze: 23 gru 2025, 22:01 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.
Eeee? Przecież tą KMK nocną jeździ mnóstwo osób, to raz. Dwa, w jaki sposób chciałbyś to inaczej zorganizować?

Ok, są rejony, gdzie KMK w nocy nie ma, i tam powinna się pojawić (ale to w praktyce kilka miejsc). Niemniej jest całkiem sensowna siatka + punkt przesiadkowy w centrum. Wygaszanie popytu to była KMK nocna wiele lat temu, bez punktu przesiadkowego pod dworcem, z nieskoordynowanymi godzinami odjazdów, z rozkładami pod kierowców i układ brygad. Obecnie jest imho naprawdę ok.

A czemu jest tyle taxi / uberów / boltów? Bo w nocy czasowo auto praktycznie zawsze wygra z 6xx, a przejazdy są w skali miasta stosunkowo tanie. Ostatnio znajomy wracał z okolic Zakopiańskiej do NH boltem, ok 24 przejazd wyszedł.... 22 pln. Przy takich cenach mnóstwo osób wybierze taxi, bo jest x razy szybciej i bez przesiadki. Co nie oznacza, że KMK nocna jest jakoś źle zorganizowana.

W jaki sposób niby KMK nocna ma być "alternatywą dla własnych czterech kółek"? :mrgreen: Przecież to jest zupełnie inna oferta, zupełnie inny klient itd., a alternatywą dla auta (w rozumieniu czasu przejazdu itd.) NIGDY w nocy nie będzie (auto zawsze w tych godzinach wygra czasowo itd., no tyle, że autem z knajpy nie wrócisz, po % nie pojedziesz, na imprezę nie dojedziesz itd.) ;)

clash
Miłośnik
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: clash » wczoraj, 19:18

Ankin pisze: 23 gru 2025, 22:01 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.
Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.

Ankin
Specjalista
Polubił: 48 razy
Otrzymał  polubienie: 44 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 19:31

clash pisze: wczoraj, 19:18 Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.
Popełniłem błąd logiczny w swojej wcześniej wypowiedzi za co najmocniej przepraszam.
Założyłem w oparciu o swoje dawne i obecne doświadczenia, że kiedy osoba x robi wypad na miasto do knajpy, to jest w stanie dojść o własnych siłach na przystanek 8-)

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 28 razy
Otrzymał  polubienie: 45 razy

Post autor: karol dżonson » wczoraj, 20:03

Ankin pisze: wczoraj, 19:31 Założyłem w oparciu o swoje dawne i obecne doświadczenia, że kiedy osoba x robi wypad na miasto do knajpy, to jest w stanie dojść o własnych siłach na przystanek 8-)
Nie jest to złe założenie, kiedy za covidu 903 było zawieszone to zdarzyło mi się kilka razy drałować pieszo z Czerwonych Maków do Skawiny. Zresztą nie tylko mnie, proszę sobie wyobrazić jak dziwne musi być podążanie krok w krok za obcym typem wzdłuż Skotnickiej w samym środku nocy, przez grubo ponad godzinę

Ankin
Specjalista
Polubił: 48 razy
Otrzymał  polubienie: 44 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 20:12

karol dżonson pisze: wczoraj, 20:03 Nie jest to złe założenie, kiedy za covidu 903 było zawieszone to zdarzyło mi się kilka razy drałować pieszo z Czerwonych Maków do Skawiny. Zresztą nie tylko mnie, proszę sobie wyobrazić jak dziwne musi być podążanie krok w krok za obcym typem wzdłuż Skotnickiej w samym środku nocy, przez grubo ponad godzinę
Nie będę obiektywy bo w swoim życiu zawodowym miałem kilkuletni okres pracy zmianowej gdzie często zamiast korzystania ze zbiorkomu zdarzało mi się dreptać kilka km z/do roboty późnym wieczorem, ale nie były to spacerki poza granice Krakowa tak jak w Twoim przypadku a raczej jego ścisłe centrum.
O ile z facetami nie miałem żadnych problemów to niejednokrotnie zdarzało mi się być świadkiem kiedy kobiety za którymi szedłem przez dłuższy czas w normalnej odległości a nie tuż za ich plecami, około 1-2 w nocy, przechodziły na drugą stronę ulicy. :?
Zapewne już wtedy byłem mocno szpetny i to z tego powodu :lol:

Gołąb_NGT8
Znawca
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Post autor: Gołąb_NGT8 » wczoraj, 20:21

clash pisze: wczoraj, 19:18 Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.
Niektórzy też boją się bezdomnych, którzy jeżdżą nocną.

clash
Miłośnik
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: clash » wczoraj, 20:28

Ankin pisze: wczoraj, 20:12 Nie będę obiektywy bo w swoim życiu zawodowym miałem kilkuletni okres pracy zmianowej gdzie często zamiast korzystania ze zbiorkomu zdarzało mi się dreptać kilka km z/do roboty późnym wieczorem, ale nie były to spacerki poza granice Krakowa tak jak w Twoim przypadku a raczej jego ścisłe centrum.
O ile z facetami nie miałem żadnych problemów to niejednokrotnie zdarzało mi się być świadkiem kiedy kobiety za którymi szedłem przez dłuższy czas w normalnej odległości a nie tuż za ich plecami, około 1-2 w nocy, przechodziły na drugą stronę ulicy. :?
Zapewne już wtedy byłem mocno szpetny i to z tego powodu :lol:
I właśnie kwestie bezpieczeństwa powodują iż wiele osób wybiera taxi zamiast autobusu nocnego

ODPOWIEDZ