Taki zabieg stosuje również Radom (od godz. 20). Przy dobrej organizacji to jak najbardziej jest możliwe do wdrożenia w Krakowie.Kaszmir pisze: 23 gru 2025, 16:42 Prawda, tak robi się np. w Pradze. Uruchomić siatkę nocną koło godz. 17-18 i uzupełnić ją liniami lokalnymi ("107", "120", "122" itp.) by ludzie mieli jak dojechać do domów nawet na obrzeżach.
Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026
Re: Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Nie wiem czy ktoś zauważył wspaniałą koordynację linii w tunelu - w kierunku Towarowego mamy 50tkę, za 1min jedzie 17tka, po czym AŻ 19 MINUT PRZERWY 
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 67 razy
- Otrzymał polubienie: 101 razy
- Kontakt:
A w stronę r. Grzegórzeckiego tylko trochę lepiej, takt 4+16. Ech.suchy pisze: 25 gru 2025, 18:20Nie wiem czy ktoś zauważył wspaniałą koordynację linii w tunelu - w kierunku Towarowego mamy 50tkę, za 1min jedzie 17tka, po czym AŻ 19 MINUT PRZERWY![]()
-
kot_feliks
- Ekspert
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 5 razy
Eeee? Przecież tą KMK nocną jeździ mnóstwo osób, to raz. Dwa, w jaki sposób chciałbyś to inaczej zorganizować?Ankin pisze: 23 gru 2025, 22:01 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.
Ok, są rejony, gdzie KMK w nocy nie ma, i tam powinna się pojawić (ale to w praktyce kilka miejsc). Niemniej jest całkiem sensowna siatka + punkt przesiadkowy w centrum. Wygaszanie popytu to była KMK nocna wiele lat temu, bez punktu przesiadkowego pod dworcem, z nieskoordynowanymi godzinami odjazdów, z rozkładami pod kierowców i układ brygad. Obecnie jest imho naprawdę ok.
A czemu jest tyle taxi / uberów / boltów? Bo w nocy czasowo auto praktycznie zawsze wygra z 6xx, a przejazdy są w skali miasta stosunkowo tanie. Ostatnio znajomy wracał z okolic Zakopiańskiej do NH boltem, ok 24 przejazd wyszedł.... 22 pln. Przy takich cenach mnóstwo osób wybierze taxi, bo jest x razy szybciej i bez przesiadki. Co nie oznacza, że KMK nocna jest jakoś źle zorganizowana.
W jaki sposób niby KMK nocna ma być "alternatywą dla własnych czterech kółek"?
-
clash
- Miłośnik
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 11 razy
Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.Ankin pisze: 23 gru 2025, 22:01 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.
-
Ankin
- Specjalista
- Polubił: 48 razy
- Otrzymał polubienie: 44 razy
Popełniłem błąd logiczny w swojej wcześniej wypowiedzi za co najmocniej przepraszam.clash pisze: wczoraj, 19:18 Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.
Założyłem w oparciu o swoje dawne i obecne doświadczenia, że kiedy osoba x robi wypad na miasto do knajpy, to jest w stanie dojść o własnych siłach na przystanek
- karol dżonson
- Miłośnik
- Polubił: 28 razy
- Otrzymał polubienie: 45 razy
Nie jest to złe założenie, kiedy za covidu 903 było zawieszone to zdarzyło mi się kilka razy drałować pieszo z Czerwonych Maków do Skawiny. Zresztą nie tylko mnie, proszę sobie wyobrazić jak dziwne musi być podążanie krok w krok za obcym typem wzdłuż Skotnickiej w samym środku nocy, przez grubo ponad godzinęAnkin pisze: wczoraj, 19:31 Założyłem w oparciu o swoje dawne i obecne doświadczenia, że kiedy osoba x robi wypad na miasto do knajpy, to jest w stanie dojść o własnych siłach na przystanek![]()
-
Ankin
- Specjalista
- Polubił: 48 razy
- Otrzymał polubienie: 44 razy
Nie będę obiektywy bo w swoim życiu zawodowym miałem kilkuletni okres pracy zmianowej gdzie często zamiast korzystania ze zbiorkomu zdarzało mi się dreptać kilka km z/do roboty późnym wieczorem, ale nie były to spacerki poza granice Krakowa tak jak w Twoim przypadku a raczej jego ścisłe centrum.karol dżonson pisze: wczoraj, 20:03 Nie jest to złe założenie, kiedy za covidu 903 było zawieszone to zdarzyło mi się kilka razy drałować pieszo z Czerwonych Maków do Skawiny. Zresztą nie tylko mnie, proszę sobie wyobrazić jak dziwne musi być podążanie krok w krok za obcym typem wzdłuż Skotnickiej w samym środku nocy, przez grubo ponad godzinę
O ile z facetami nie miałem żadnych problemów to niejednokrotnie zdarzało mi się być świadkiem kiedy kobiety za którymi szedłem przez dłuższy czas w normalnej odległości a nie tuż za ich plecami, około 1-2 w nocy, przechodziły na drugą stronę ulicy.
Zapewne już wtedy byłem mocno szpetny i to z tego powodu
-
Gołąb_NGT8
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 3 razy
Niektórzy też boją się bezdomnych, którzy jeżdżą nocną.clash pisze: wczoraj, 19:18 Nie ma żadnego wygaszania. Wręcz przeciwnie. Komunikacja nocna ma się najlepiej w historii od 150 lat, nie dotykają jej cięcia tylko okolicznościowe wzmocnienia. Tyle że taxi podjedzie pod sam klub i odwiezie pod sam dom/klatkę a nie każdy w nocy ma ochotę i siłę iść przez pół osiedla z przystanku.
-
clash
- Miłośnik
- Otrzymał polubienie: 11 razy
I właśnie kwestie bezpieczeństwa powodują iż wiele osób wybiera taxi zamiast autobusu nocnegoAnkin pisze: wczoraj, 20:12 Nie będę obiektywy bo w swoim życiu zawodowym miałem kilkuletni okres pracy zmianowej gdzie często zamiast korzystania ze zbiorkomu zdarzało mi się dreptać kilka km z/do roboty późnym wieczorem, ale nie były to spacerki poza granice Krakowa tak jak w Twoim przypadku a raczej jego ścisłe centrum.
O ile z facetami nie miałem żadnych problemów to niejednokrotnie zdarzało mi się być świadkiem kiedy kobiety za którymi szedłem przez dłuższy czas w normalnej odległości a nie tuż za ich plecami, około 1-2 w nocy, przechodziły na drugą stronę ulicy.![]()
Zapewne już wtedy byłem mocno szpetny i to z tego powodu![]()