SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Nie tylko w tym. W niektórych AMZ też. Sims robi kuku. A jeszcze jak tam pracowałem elektronicy mieli na to wywalone jak zgłaszałem 

-
- Miłośnik
W ramach porozumienia MPK może używać ciuchci zaprogramowanej.mario pisze: 24 kwie 2025, 11:15 Wygląda na to, że "lokomotywy" w MPK nie są księgowe. Mobilis też powinien inaczej oznaczać wyjazdy i zjazdy z zajezdni.
Pozdrawiam Marcin
Takie coś się dzieje jak przy wymianie tablicy sobie źle zaprogramują jej adres IPyosujiro pisze: 24 kwie 2025, 18:21 Nie tylko w tym. W niektórych AMZ też. Sims robi kuku. A jeszcze jak tam pracowałem elektronicy mieli na to wywalone jak zgłaszałem![]()

Czy ktoś miał okazję słyszeć nową zapowiedź końca trasy? "Szanowni Państwo, dotarliśmy do końca naszej podróży. Życzymy zdrowia [...]" hahahah
ona/jej
Dzisiaj jadąc 1 była inna zapowiedź przystanku TAK al. Pokoju, tak jakby czytała osoba zza granicy w dodatku jeszcze coś później mówiła tylko nie zrozumiałem bo było za szybko i po angielsku.
Tak. Na tauron wieczysta, też coś jest coś innego. Ale jak często u nas jest, komunikaty są nieco ciche więc nie szło nic zrozumieć.Mikix pisze: 03 cze 2025, 9:08 Dzisiaj jadąc 1 była inna zapowiedź przystanku TAK al. Pokoju, tak jakby czytała osoba zza granicy w dodatku jeszcze coś później mówiła tylko nie zrozumiałem bo było za szybko i po angielsku.
Ponoć dzisiaj i jutro leci komunikat czytany przez Billie EilishMikix pisze: 03 cze 2025, 9:08 Dzisiaj jadąc 1 była inna zapowiedź przystanku TAK al. Pokoju, tak jakby czytała osoba zza granicy w dodatku jeszcze coś później mówiła tylko nie zrozumiałem bo było za szybko i po angielsku.
Oczywiście nie wszystkie pojazdy tak mówiąMikix pisze: 03 cze 2025, 9:08 Dzisiaj jadąc 1 była inna zapowiedź przystanku TAK al. Pokoju, tak jakby czytała osoba zza granicy w dodatku jeszcze coś później mówiła tylko nie zrozumiałem bo było za szybko i po angielsku.

ona/jej
Informacja o zapowiedziach:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/znana ... 61900.html
Może ja jestem dziwny ale taki swoistego rodzaju mix zapowiedzi nie najlepiej świadczy o profesjonalizmie osób oraz instytucji odpowiedzialnej za szeroko pojęty transport publiczny w Krakowie.
SIP ma być przede wszystkim czytelny i zrozumiały - DLA WSZYSTKICH, a nie tylko garstki fanów jakiejś gwiazdeczki, miłośników programów kulinarnych w TV itd.
Niestety w Krakowie informacja pasażerska na tle rozwiązań z innych miast, jest nieśmiesznym żartem o czym m. in. świadczy to, że ekrany które powinny być integralną częścią SIP, pełnią funkcję "telewizorka" do emitowania prymitywnej, miejskiej propagandy i informacji o głupotach nie mającymi nic wspólnego m. in. z przebytą trasą, następnymi przystankami itd.

Sprawa jest o tyle ciekawa, że ma być to promocja przyjechania na koncert KM, co jest spoko i zawsze kreuje młodszym osobom w głowie obraz tego, że miejska nie jest tylko jakimś gorszym środkiem transportu, ALE jakby miastu serio zależało żeby ludzie jeździli do TAK (ich obiektu, na którym miasto zarabia) to by puszczali dodatkowe kursy tramwajowe na TAKW, albo popchnęli do przodu budowę torowiska na Lema. Obecnie obawiam się że lepiej nie zachęcać koncertujących do korzystania z KM bo ten system jest niewydolny na taką ilość pasażerów, ostatnio jak był Rieu to z 5h przed koncertem jeździły pesy z zapełnieniem 100%, notabene pełne głośnych i niekupujących bilety ludzi, pasażer marzeń!
ona/jej
Luuudzie, jednorazowa akcja z okazji koncertu, jakby nie było, aktualnie jednej z najbardziej znanych piosenkarek na świecie. To naprawdę nie jest żadna tragedia.Ankin pisze: 03 cze 2025, 9:49 SIP ma być przede wszystkim czytelny i zrozumiały - DLA WSZYSTKICH, a nie tylko garstki fanów jakiejś gwiazdeczki
Najwidoczniej obracam się w innych kręgach muzycznych, bo gdyby nie ww. serwis internetowy do którego link zamieściłem w swoim poprzednim poście nawet nie wiedziałbym, że taka "gwiazdeczka" istnieje.michasss pisze: 03 cze 2025, 10:03 Luuudzie, jednorazowa akcja z okazji koncertu, jakby nie było, aktualnie jednej z najbardziej znanych piosenkarek na świecie. To naprawdę nie jest żadna tragedia.
A co do SIP-u, który jest głównym tematem naszej rozmowy, to patrz na niego całościowo a nie tylko przez przez pryzmat zapowiedzi głosowych autorstwa jak to określiłeś " jednej z najbardziej znanych piosenkarek na świecie".
W części autobusów mamy (dziękować niebiosom) starego lektora, w wozach Mobilisu oraz tramwajach osobowość z TV zapowiadającą przystanki, której barwa głosu w połączeniu z dykcją oraz aspektami tehchnicznymi nagłośnienia w pojazdach KMK sprawiają, że zapowiedzi przystanków, których zrozumiałość powinna być KLUCZOWA w tego typu systemach, są niewyraźne oraz co gorze, irytujące.
Wspomniane ekrany znajdujące się w pojazdach pełnią rolę serwowania informacyjnej papki nie wiedzieć adresowanej tak naprawdę dla kogo, zamiast prezentować przebieg trasy danej lini.
itd. itp.
To nie jest SIP, to jest nieporozumienie.
Ankin pisze: 03 cze 2025, 9:49 SIP ma być przede wszystkim czytelny i zrozumiały - DLA WSZYSTKICH, a nie tylko garstki fanów jakiejś gwiazdeczki, miłośników programów kulinarnych w TV itd.
Ja zgodzę się że SIP ma być czytelny, ale czy jak jest zmiana na 2 dni to jest to potrzebne? Jeśli już chcą proponować to może lepiej napisać informację o koncercie o ekranach w środku pojazdu niż mieszać to z zapowiedziami.Luuudzie, jednorazowa akcja z okazji koncertu, jakby nie było, aktualnie jednej z najbardziej znanych piosenkarek na świecie. To naprawdę nie jest żadna tragedia.
Otóż to. I tak na ww. ekranach nieustannie leci informacyjna papka, więc kolejna wrzutka o jakimś wydarzeniu w Krakowie niczego by nie zmieniła.Mikix pisze: 03 cze 2025, 10:29 [...] Jeśli już chcą proponować to może lepiej napisać informację o koncercie o ekranach w środku pojazdu niż mieszać to z zapowiedziami.
Temat wałkowany od lat. To jest wiadome, że osoby odpowiedzialne za transport miejski w krakowie mają informację pasażerską w poważaniu. Kompletny bałagan w systemach stosowanych w pojazdach, brak jednolitego systemu zarządzania pojazdami, niektóre autobusy raz widać, raz nie widać, lata dywersyfikacji wzoru informacji pasażerskiej, malowania pojazdów wprowadza chaos, zamęt i bałagan. Już nie wspominając o zabawie w celebrytów zapowiadających przystanki. Zamiast przez lata sukcesywnie dążyć do unifikacji rozwiązań stosowanych w pojazdach i modernizacji pojazdów w tym zakresie, nadal stosowana jest logika "wraz z dostawą nowych pojazdów". Jest to droga błędna zdecydowanie. Zamiast wydawać miliony na papkę nt. SCT i inne niepotrzebne wydatki, można by przeznaczyć na informację pasażerską, na czym by skorzystali wszyscy pasażerowie. A jest to niezwykle istotny element nowoczesnego transportu publicznego.