fysztof pisze: 03 mar 2025, 9:24Przepraszam za dosadność, ale to akurat argument w stylu MPK sprzed lat, które na wakacje wolało trzymać niskopodłogowe tramwaje w zajezdni, bo jeszcze mieszkańcy Huty by się do nich przyzwyczaili...

Trasa byłaby za dobra, więc niech jeździ tam, gdzie popularnością cieszyć się nie będzie?
Nie o to chodziło. Wspomnianą relację obsługują "174" i "179" które jeżdżą znacznie częściej niż "155" (zwłaszcza "179") a do tego pojemniejszym taborem. Dołożenie "155" niewiele by tu pomogło, a jednocześnie mogłoby mocno utrudnić funkcjonowanie linii. Przy Bonarce do kursu "174/179" potrafi wsiąść tłum który nieźle zapełnia nawet przegubowca. Czy "155" byłoby w stanie ich wszystkich pomieścić gdyby podjechało pierwsze?
Tak czy owak, wobec częściej kursujących "174" i "179", to "155" wiele w tej relacji nie zmienia. Dlatego wg mnie lepiej by pojechało tam, gdzie zapewni pewne unikatowe połączenie o które prosili Mieszkańcy.
fysztof pisze: 03 mar 2025, 9:24Wobec powyższej sytuacji dobrze wiemy, że początek wszystkich problemów to wycięcie "184" z Kurdwanowa. ZTP samo stworzyło ten problem, a teraz protezami w stylu wcześniejszego "165" czy obecnego wydłużenia "155" próbuje leczyć swoje choroby. Szczerze mówiąc w tej sytuacji już zasadniejsze wydaje mi się, aby wydłużyć "169" (warianty do Zajezdni) i to je puścić z Malborskiej jak dawniej "184" przez Łużycką, Witosa do pętli Os. Kurdwanów. Nawet częstotliwość wariantów linii "169" i obecnej "155" praktycznie się zgadza! Na pętli Os. Kurdwanów ładowarka też jest.
Jeśli chodzi o Malborską, to tu bardziej problemem jest zabranie "107" które zostało skrócone do Zajezdni by zwiększyć liczbę kursów w Kosocicach i Soboniowicach. Odcięło to jednak Malborską od węzła przesiadkowego przy Kablu. I tu zmiana trasy "155" mogłaby załatać tę dziurę.
Co do wydłużania wariantów "169" przez Nowosądecka do Kurdwanowa, mam mieszane uczucia. Ładowarki na Kurdwanowie są potrzebne dla "179". Osobiście też wierzę, że wcześniej czy później "169" jednak wszystkimi wariantami pojedzie w stronę Piasków Wielkich / Bochenka dzięki czemu będzie znów jedną, mocniejszą linią.
Kojak pisze: 03 mar 2025, 11:11Nie wiem jak teraz jest. Ale dwusetki rano też zaczynały od wiosek a nie z Krakowa... I był w tym sens, bo kto o 3 rano pojedzie z Salwatora do Czernichowa czy z Borku do Podstolic?
Teraz większość aglo zaczyna kursy z Krakowa bo MPK nie chce wyjeżdżać na pusto do aglomeracji.
Kierman pisze: 03 mar 2025, 15:20Wcześnie rano 173 i 199 (dawniej 139) robiło połowiczne kursy. 173 z Matecznego na Azory i 199 (139) z Czarnowiejskiej na Mydlniki. Późno wieczorem, już koło północy pamiętam 173 też miało połowiczne kursy do Matecznego.
Miało i dalej ma - kursy "173" z Azorów po godz. 23 są do ronda Matecznego. I skoro na "173" są, to może i na "169" by się dało. Mogłyby nawet zaczynać od r. Matecznego, a nawet jechać stamtąd jako "503" by szybciej dotrzeć do Górki Narodowej i bez kluczenia przez Siewną.