SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Ankin
Specjalista

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: Ankin » 03 cze 2025, 11:26

fubukiers pisze: 03 cze 2025, 11:00 Temat wałkowany od lat. [...] Zamiast przez lata sukcesywnie dążyć do unifikacji rozwiązań stosowanych w pojazdach i modernizacji pojazdów w tym zakresie, nadal stosowana jest logika "wraz z dostawą nowych pojazdów". Jest to droga błędna zdecydowanie. Zamiast wydawać miliony na papkę nt. SCT i inne niepotrzebne wydatki, można by przeznaczyć na informację pasażerską, na czym by skorzystali wszyscy pasażerowie. A jest to niezwykle istotny element nowoczesnego transportu publicznego.
Gdzie kończy się logika zaczyna się ZTP i to jest największy problem w wyniku którego m. in. krakowski SIP jest SIP-em tylko z nazwy i nic nie wskazuje na to, że w perspektywie najbliższej przyszłości cokolwiek w tym zakresie zmieni się na lepsze.
Prowizorka ponad wszystko :!: a że cierpią na tym pasażerowie... a kto by się tam nimi przejmował, wszak na papierze wszystko się zgadza, można w ciepełku urzędowych gabinetów zjeść ciastko, wypić kawę, poplotkować, co miesiąc regularna pensyjka na koncie - żyć nie umierać :lol: ważne że pod publiczkę, "wybitni" urzędnicy, od lat na nowo wynajdują koło, modyfikują, zmieniają, czarują, analizują, sprawdzają czy też prowadzą w świecie realnym jak i wirtualnym, swoistego rodzaju "krucjaty", mające na celu nie dialog z mieszkańcami ale udowodnienie, że teza jaka zrodziła się m. in. w centrum dowodzenia przy ul. Wielopole jest jedyną słuszną i nie ma innej itd.
Szkoda że podatników ich zabawa w tworzenie "lepszego Krakowa" i "lepszej" KMK, kosztuje tak wiele, zaś efekty tej zabawy wzbudzają częściej zażenowanie niż zachwyt. :cry:

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 03 cze 2025, 15:31

Mikix pisze: 03 cze 2025, 10:29 Ja zgodzę się że SIP ma być czytelny, ale czy jak jest zmiana na 2 dni to jest to potrzebne?
W teorii...Nie. Jednakże w praktyce wsm spoko akcja marketingowa. Mi tam się podoba i całkiem zabawnie to wyszło (liczę na więcej, jak nadarzy się okazja XD). Zgodzę się natomiast, że trochę to w oczy kole, gdy przy kulejącym SIP, bajzlu z lektorami, syfem na ekranach i osobiście coś co mnie wkurza to zła rozdzielczość niektórych wyświetlanych treści (proporcja 16:9 a ci reklamy w 4:3 robią przez co czarne paski wyglądają tak tanio jak na poważne miasto, że zastanawiam się kto za to wziął pieniądze. Ba nawet w najnowszych Scaniach Mobilisa można tą fuszerę dostrzec -__- . O braku wyświetlacza nazwy przystanku z przodu tych Scanii nad kierowcą to nawet nie tego nie komentuje, bo tu aż się o to prosiło, ale to już wchodzimy w kwestie konstrukcyjne a nie urzędniczych decyzji ) ZTP robi event z zmianą lektora. Patrząc całościowo na te aspekty to wygląda jak kawałek błota owinięty różową wstążką i kokardką, więc nie dziwie się każdemu komu ten pomysł uznaje za kretyński. A szkoda bo przez to robią na Wielopolu takie fajne akcje nabierają pejoratywnych barw...

Ps: I najbardziej ironiczne jest to, że za fajny smaczek jak i cały ten szajs rzeczy odpowiadają zapewne ci sami ludzie... I to jest w tym wszystkim najgorsze, że można mieć aż taki bipolar.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Codefident
Pasażer

Post autor: Codefident » 03 cze 2025, 18:48

Ankin pisze: 03 cze 2025, 9:49 Informacja o zapowiedziach:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/znana ... 61900.html

Może ja jestem dziwny ale taki swoistego rodzaju mix zapowiedzi nie najlepiej świadczy o profesjonalizmie osób oraz instytucji odpowiedzialnej za szeroko pojęty transport publiczny w Krakowie.
SIP ma być przede wszystkim czytelny i zrozumiały - DLA WSZYSTKICH, a nie tylko garstki fanów jakiejś gwiazdeczki, miłośników programów kulinarnych w TV itd.
Niestety w Krakowie informacja pasażerska na tle rozwiązań z innych miast, jest nieśmiesznym żartem o czym m. in. świadczy to, że ekrany które powinny być integralną częścią SIP, pełnią funkcję "telewizorka" do emitowania prymitywnej, miejskiej propagandy i informacji o głupotach nie mającymi nic wspólnego m. in. z przebytą trasą, następnymi przystankami itd. :x
O nie! Jak miasto śmiało zrobić całkiem spoko i tymczasową akcję z jedną ze zdecydowanie bardziej znanych, jak to określiłeś, "gwiazdeczek" świata???

Ogólnie zgadzam się z tym, że SIP u nas nadal leży i kwiczy, ale no błagam - wyciągnijcie wiadomo co, wiadomo skąd.

Swoją drogą to (przynajmniej w jednym z GT8N) Billie brzmiała moim zdaniem lepiej i wyraźniej niż Makłowicz xD

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 04 cze 2025, 10:22

Codefident pisze: 03 cze 2025, 18:48 O nie! Jak miasto śmiało zrobić całkiem spoko i tymczasową akcję z jedną ze zdecydowanie bardziej znanych, jak to określiłeś, "gwiazdeczek" świata???
Ta "gwiazdeczka" jest tak znana, że wśród kilkuanstu osób z pokolenia 40+ i 50+ (o starszych nawet się nie rozpisuję a młodszych nie posiadamy na pokładzie) z mojej pracy, wszyscy pierwszy raz o niej usłyszeliśmy w dniu wczorajszym, ale jak się domyślam zaliczamy się do dinozaurów będących na autostradzie wiodącej do wymarcia, jeżeli nie było nam dane poznać ani tym bardziej gustować we współczesnej muzyce tworzonej przez 20-paro latków. :lol:
Codefident pisze: 03 cze 2025, 18:48 Ogólnie zgadzam się z tym, że SIP u nas nadal leży i kwiczy, ale no błagam - wyciągnijcie wiadomo co, wiadomo skąd.
Dodanie głosu jakiegoś artysty mającego koncert w Tauron Arenie, który zapowiada wybrane przystanki "na potrzeby chwili" na pewno sprawi, że coś co leży i kwiczy, cudownie wstanie i zacznie działać jak zdrowy rozsądek i logika nakazuje. :lol:
Co zaś się tyczy wyciągania wiadomego czegoś z wiadomo skąd, to niczego takiego nie zamierzam robić gdyż nie podążam ślepo za panującą modą, zmierzającą do tego by stać się ogólnie obowiązującą społecznie normą i wszelakie drobiazgi zazwyczaj noszę w kieszeni spodni albo w plecaku :lol:
Codefident pisze: 03 cze 2025, 18:48 Swoją drogą to (przynajmniej w jednym z GT8N) Billie brzmiała moim zdaniem lepiej i wyraźniej niż Makłowicz xD
Cieszę się, że ci się podobało.
Grunt to umieć czerpać radość z życia oraz otaczającej nas rzeczywistości.
Wszystkiego dobrego na dzisiejszą środę oraz wszystkie pozostałe dni obecnego tygodnia :D
Jeżeli łaskawie pozwolisz to pozostanę sceptyczny do wszelakich udziwnień w odniesieniu do SIP (nie tylko krakowskiego).

Mikix
Znawca

Post autor: Mikix » 07 cze 2025, 11:34

Zastanawia mnie czy ktoś to zauważył bo na ekranach wewnątrz pojazdu jest tak: po lewej stronie numer linii i u góry najbliższy przystanek a pod spodem kierunek docelowy (tam gdzie strzałka) ale są pojazdy w których jest to odwrotnie tzn. na górze kierunek docelowy a na dole najbliższy przystanek. Niestety nie jestem w stanie przypomnieć w jakich dokładnie w autobusach jest odwrotnie, ale potwierdza to że nawet w SU IV potrafi być bałagan na wyświetlaczu, niby drobiazg ale jeśli wszystkie kartony mają te same sterowniki to chyba nie powinno to tak wyglądać.

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 13 cze 2025, 15:33

W ramach prawa do informacji publicznej, wnioskowałem do ZTP o przesłanie treści nowej umowy pomiędzy MPK, a ZTP na przewozy autobusowe. Umowa zawiera ciekawe zapisy dot. zadań modernizacyjnych pojazdów zakupionych przed obowiązywaniem tej umowy.
Między innymi MPK ma 4 lata na dostosowanie wyświetlaczy ETM do nowego wzoru informacji pasażerskiej (z czego oczekuje od MPK dostosowania pojazdów z sipami od R&G lub Pixel szybciej).
Obrazek
To samo tyczy się kasowników.
Obrazek
Dodatkowo MPK ma 12 miesięcy na to aby dostosować każdy autobus by był widoczny w GTFS-RT:
Obrazek

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 14 cze 2025, 13:22

Wiadomo jaka jest przyczyna/powód, że ZTP daje MPK aż taki długi okres czasu na wdrożenie ww. zmian?

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 14 cze 2025, 13:26

A ja zapytam przeciwnie... Wiadomo jaki jest powód, przy obecnej sytuacji budżetowej, wymieniania kasowników? Naprawdę, posiadanie ekranu dotykowego to powinien być ostatni z priorytetów krakowskiej komunikacji.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 14 cze 2025, 19:53

To tylko moja hipoteza, wynika z luźnych obserwacji innych pasażerów jak i doświadczeń bliskich mi osób z którymi odbywałem podróż KMK, ale już kilkukrotnie byłem świadkiem jak w kasownikach starszego typu (głównie umieszczonych w używanych tramwajach, sprowadzanych z Niemiec), bilety nie kasowały się w sposób prawidłowy tzn. cyferki nie odbiły się jak należy itd.
Co zaś się tyczy kasowników z ekranem dotykowym to w moim subiektywnym odczuciu one od samego początku stanowiły przerost formy nad treścią.
Zamiast bawić się w gadżeciarstwo, już x lat temu, choćby wzorem Wrocławia trzeba było pomyśleć nad szerszym wdrożeniem kasowników w formie biletomatu,

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 14 cze 2025, 20:20

Ankin pisze: 14 cze 2025, 13:22 Wiadomo jaka jest przyczyna/powód, że ZTP daje MPK aż taki długi okres czasu na wdrożenie ww. zmian?
ztp pewnie chciało szybciej (chociaż nie wiem). ale mpk przy negocjacjach się pewnie upierało że "nie da się" albo "drogo" i chcą to zrobić poprzez zakup tych 200 pojazdów. a pozostałą resztę tam ogarnąć w międzyczasie. z jakiegoś powodu mpk nie chce modernizować starszych pojazdów, co jest błędem ale no cóż.
Ydhflx pisze: 14 cze 2025, 13:26 A ja zapytam przeciwnie... Wiadomo jaki jest powód, przy obecnej sytuacji budżetowej, wymieniania kasowników? Naprawdę, posiadanie ekranu dotykowego to powinien być ostatni z priorytetów krakowskiej komunikacji.
może tam kasowniki to jeszcze pół biedy, ważne by działały. natomiast to co trzeba zrobić i to co powinno być już dawno temu zrobione to ujednolicenie systemu zarządzania pojazdami. to powinien być akurat priorytet. aby każdy pojazd był poprawnie widoczny w GTFS, TTSS itd... to jest niesamowicie ważne w mojej opinii.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 14 cze 2025, 20:35

fubukiers pisze: 14 cze 2025, 20:20 [...]
może tam kasowniki to jeszcze pół biedy, ważne by działały. natomiast to co trzeba zrobić i to co powinno być już dawno temu zrobione to ujednolicenie systemu zarządzania pojazdami. to powinien być akurat priorytet. aby każdy pojazd był poprawnie widoczny w GTFS, TTSS itd... to jest niesamowicie ważne w mojej opinii.
Stąd właśnie moje pytanie w jednym z poprzednich postów w ramach naszej dyskusji, jaka jest przyczyna takiego długiego czasu jaki daje sobie MPK na wdrożenie GTFS, TTSS.
Nie jestem specjalistą od szeroko pojętego IT, ale 12 miesięcy to długi okres w odniesieniu do czegoś co powinno działać perfekcyjnie, "na wczoraj".

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 14 cze 2025, 21:06

Ankin pisze: 14 cze 2025, 20:35 Stąd właśnie moje pytanie w jednym z poprzednich postów w ramach naszej dyskusji, jaka jest przyczyna takiego długiego czasu jaki daje sobie MPK na wdrożenie GTFS, TTSS.
Nie jestem specjalistą od szeroko pojętego IT, ale 12 miesięcy to długi okres w odniesieniu do czegoś co powinno działać perfekcyjnie, "na wczoraj".
Tego to nie wiem dlaczego tak długo. Można sobie tylko spekulować. Poprosiłem ztp o treść tej umowy, żeby z ciekawości popatrzeć co się zmieniło, jakie są nowe zobowiązania itd... najwięcej patrzyłem na sferę SIP'u oczywiście. W każdym razie lepiej później niż wcale.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 14 cze 2025, 21:20

fubukiers pisze: 14 cze 2025, 21:06 [...] najwięcej patrzyłem na sferę SIP'u oczywiście. W każdym razie lepiej później niż wcale.
Nie zmienia to faktu, że przy takich widełkach czasowych jakie otrzymało MPK od ZTP to na ujednolicenie SIP-u sobie jeszcze w Krakowie trochę poczekamy...
Trochę to mało profesjonalne na miasto takiej wielkości co Kraków, no ale cóż.
Człowiek żyje pod Wawelem kilkadziesiąt lat z niewielkimi przerwami, to powinien przywyknąć że pewne sprawy, toczą się na naszym lokalnym podwórku, w specyficzny sposób. :roll:

Gołąb_NGT8
Miłośnik

Post autor: Gołąb_NGT8 » 15 cze 2025, 13:39

Na 172/572 czasem jest kierunek docelowy wielką literą. Np: 172 KOMBINAT.

mems
Specjalista

Post autor: mems » 15 cze 2025, 14:48

Gołąb_NGT8 pisze: 15 cze 2025, 13:39 Na 172/572 czasem jest kierunek docelowy wielką literą. Np: 172 KOMBINAT.
Ale tak tylko na starych SU się wyświetla.

ODPOWIEDZ