Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Przystanki

Post autor: Kaszmir » 02 maja 2025, 23:43

Cyjan pisze: 02 maja 2025, 23:25Wiadomo jak będzie się nazywał tramwajowy obok Zalewu Nowohuckiego? Zostają przy Bulwarowej, zmiana Bulwarowej na Zalew Nowohucki czy udajemy że to osobne przystanki?
O ile dobrze pamiętam, to gdzieś było przyznane, że te przystanki zostaną nazwane "Zalew Nowohucki". Jeśli tak się stanie, to koniecznie trzeba poprawić przystanek "501", a może i też ten dla "163/174/193".

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 05 maja 2025, 13:24

https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1379-2025

Wyjaśnienie od ZTP

Zalew Nowohucki – na Al. Solidarności w rejonie skrzyżowania z ul. Bulwarową:

Nowe przystanki Zalew Nowohucki:
słupek 01 – w kierunku przystanku Kombinat;
słupek 02 – w kierunku przystanku Struga.
Ponadto nazwy przystanków autobusowych Bulwarowa zostaną zmienione na Zalew Nowohucki:
słupek 03 – na ul. Bulwarowej w kierunku Al. Solidarności – będzie posiadał status NA ŻĄDANIE;
słupek 04 – na ul. Bulwarowej w kierunku ul. Klasztornej – będzie posiadał status NA ŻĄDANIE;
słupek 06 – na Al. Solidarności (końcowo-początkowy) dla linii 501.
ona/jej

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 17 cze 2025, 10:59

Od 21 i 28 czerwca zmiany przystankowe:
Szanowni Pasażerowie,

uprzejmie informujemy, że od dnia 21.06.2025 r. (sobota) nastąpią zmiany w funkcjonowaniu przystanków:

- zostanie uruchomiony nowy przystanek Aleja 29 Listopada Wiadukt 02 na ul. Siewnej, za skrzyżowaniem z al. 29 Listopada:
słupek 02 będzie posiadał status NA ŻĄDANIE;
przystanek będzie obsługiwany przez linie 169, 469 w kierunku przystanków Zajezdnia Wola Duchacka/Piaski Wielkie;

- zostanie uruchomiony nowy przystanek Cystersów 03 na ul. Mogilskiej, w rejonie budynku nr 51:
słupek 03 będzie posiadał status STAŁY;
przystanek będzie obsługiwany przez linie 125 w kierunku przystanków Złocień;

- zostanie zlikwidowany przystanek końcowy Kokotów SKA, a przystanek Kokotów SKA 02 będzie pełnił funkcję przystanku końcowo-początkowego.

Ponadto od dnia 28.06.2025 r. (sobota):

- nazwa przystanku Chmieleniec zostanie zmieniona na Kampus UP;

- słupki przystankowe Białucha 03 i 04 zostaną zamienione numerami (w celu ujednolicenia numeracji);

- słupek przystankowy Cystersów 04 otrzyma numer 05 (w celu ujednolicenia numeracji):
przystanek pozostanie bez obsługi przez linie KMK;

- linia 664 od nocy 28/29.06 (sobota/niedziela) obsługiwać będzie przystanek Cystersów 03 w kierunku Os. Piastów.

https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1448-2025

Mr. Passenger
Specjalista

Post autor: Mr. Passenger » 17 cze 2025, 12:41

Czyli jadąc z centrum w kierunku Czerwonych Maków będziemy mieć najpierw przystanek Kampus UJ, a zaraz potem Kampus UP?
Wspaniały pomysł, na pewno nie będzie to powodować żadnych pomyłek wśród pasażerów :lol:

Swoją drogą używanie skrótu UP jest co najmniej śmieszne, patrząc na to, że dla większości mieszkańców (w tym mnie) on cały czas bardziej kojarzy się z Uniwersytetem Pedagogicznym. Nawet po wpisaniu "Kraków UP" w wyszukiwarkę cała pierwsza strona wyników to strony związane z obecnym UKEN-em

krawiec
Specjalista

Post autor: krawiec » 17 cze 2025, 12:43

Mr. Passenger pisze: 17 cze 2025, 12:41 Czyli jadąc z centrum w kierunku Czerwonych Maków będziemy mieć najpierw przystanek Kampus UJ, a zaraz potem Kampus UP?
Wspaniały pomysł, na pewno nie będzie to powodować żadnych pomyłek wśród pasażerów :lol:

Swoją drogą używanie skrótu UP jest co najmniej śmieszne, patrząc na to, że dla większości mieszkańców (w tym mnie) on cały czas bardziej kojarzy się z Uniwersytetem Pedagogicznym. Nawet po wpisaniu "Kraków UP" w wyszukiwarkę cała pierwsza strona wyników to strony związane z obecnym UKEN-em
A czy Ciebie to dziwi? Bo mnie nic już w tym mieście nie zdziwi.
Obraz indolencji ZTP.

canoe_bart
Miłośnik
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » 17 cze 2025, 13:35

Zmiana nazwy (notabene na wniosek władz uczelni) była już komunikowana w mediach kilka miesięcy temu. Większego problemu nie będzie, jeżeli będzie wymawiana rozwinięcie skrótu uczelni (Kampus UJ zdaje się miał pełną wymowę), podobnie jak przystanki typu AGH/UR, AKF/PK, itp. Co do obecnego UKEN, ta uczelnia średnio co kilkanaście lat zmienia swoją nazwę, a poza tym myślę, że kto ma wiedzieć, ten wie, gdzie leży dawna WSP/AP/UP (w zależności kiedy kto kończył tę uczelnię).

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 17 cze 2025, 13:50

canoe_bart pisze: 17 cze 2025, 13:35 Większego problemu nie będzie, jeżeli będzie wymawiana rozwinięcie skrótu uczelni (Kampus UJ zdaje się miał pełną wymowę), podobnie jak przystanki typu AGH/UR, AKF/PK, itp.
No właśnie problem w tym, że jak lektorem był p.Galon, to była pełna nazwa (Kampus Uniwersytetu Jagiellońskiego).

Ale odkąd wprowadzili Makłowicza, to nazwa jest wymawiana skrótowo "Kampus Ujot" - więc tutaj podejrzewam, że będzie taka sama wymowa czyli "Kampus Upe".

Tak samo zresztą Makłowicz skrócił AWF/PK - za czasów Galona drugi człon był wymawiany pełną nazwą "Politechnika Krakowska", a teraz jest tylko sama "Politechnika".

Awatar użytkownika
LLoan
Specjalista

Post autor: LLoan » 17 cze 2025, 14:03

suchy pisze: 17 cze 2025, 13:50 No właśnie problem w tym, że jak lektorem był p.Galon, to była pełna nazwa (Kampus Uniwersytetu Jagiellońskiego).

Ale odkąd wprowadzili Makłowicza, to nazwa jest wymawiana skrótowo "Kampus Ujot" - więc tutaj podejrzewam, że będzie taka sama wymowa czyli "Kampus Upe".

Tak samo zresztą Makłowicz skrócił AWF/PK - za czasów Galona drugi człon był wymawiany pełną nazwą "Politechnika Krakowska", a teraz jest tylko sama "Politechnika".
Ktoś to akceptuje i nie jest to kwestia lektora - poza absurdem AKF/PK, gdzie nie wiadomo dlaczego zapowiedź jest skrócona, to cała reszta odczytywania skrótowców (SKA, UJ, UP, UR, etc.) jest zgodna z (nowo) przyjętym SIP, gdzie dopuszczono zarówno rozwinięcie jak i odczyt skróconej wersji.

Mr. Passenger
Specjalista

Post autor: Mr. Passenger » 17 cze 2025, 14:47

canoe_bart pisze: 17 cze 2025, 13:35 Zmiana nazwy (notabene na wniosek władz uczelni) była już komunikowana w mediach kilka miesięcy temu. Większego problemu nie będzie, jeżeli będzie wymawiana rozwinięcie skrótu uczelni (Kampus UJ zdaje się miał pełną wymowę), podobnie jak przystanki typu AGH/UR, AKF/PK, itp.
Tu nawet nie chodzi o zapowiedzi lektora, tylko o samo zorientowanie się w rejonie. Moim zdaniem nazwy przystanków położonych blisko siebie powinny być na tyle wyróżniające się by nie dochodziło do pomyłek. Sam tego doświadczyłem w Łodzi, gdzie swego czasu (nie wiem czy nadal) nazwy przystanków przy ulicy A często wyglądały tak: "Ulica A / Ulica B", "Ulica A / Ulica C" / "Ulica A / Ulica D". Dla lokalsów może wydawać się to całkiem logiczne, ale dla turystów czy nawet osób z innych części miasta już nie bardzo. Ludzie z natury są chaotyczni i skoro zdarza im się mylić Rondo Grunwaldzkie z Grzegórzeckim ("to na G, i to na G" - autentycznie zasłyszane) to myślę, że dwa Kampusy obok siebie różniące się tylko jedną literką to będzie jeszcze lepsza zabawa.
canoe_bart pisze: 17 cze 2025, 13:35 Co do obecnego UKEN, ta uczelnia średnio co kilkanaście lat zmienia swoją nazwę, a poza tym myślę, że kto ma wiedzieć, ten wie, gdzie leży dawna WSP/AP/UP (w zależności kiedy kto kończył tę uczelnię)
Może za 10 lat taka zmiana przeszłaby bez echa, ale jestem prawie pewien, że w tym momencie 99% mieszkańców nie skojarzy tego skrótu z Papieskim, tylko z Pedagogicznym właśnie. Trochę tak jakbyśmy teraz zmienili nazwę przystanku "Wybickiego" na "Pod Fortem". Niby pętla na Klinach już się tak nie nazywa, ale jednak większość ludzi ją tak kojarzy.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 17 cze 2025, 15:53

To jest szokujące dla mnie, że przystanek który jest przystankiem obok jednego z największych osiedli się nazywa od uczelni i ta zmiana to jest ewidentny PR. Ja rozumiem takie zagrywki przy UJ/AST, Politechnice, AKF/PK, UKEN, gdzie te uczelnie pełnią tam rolę bardzo dominującą w okolicy, ale to jest przesada.

Z drugiej strony jak już mają to kręcić to niech będzie chociaż Kampus UPJP2
ona/jej

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 17 cze 2025, 21:52

Jeśli zmiana jest na wniosek władz, uczelni, co jestem w stanie zrozumieć, tym bardziej że uczelnia przenosi się z centrum na Ruczaj, to nie rozumiem dlaczego wybrano taki skrót. Tym bardziej, że nawet na oficjalnej stronie stosują skrót UPJP2 (https://upjp2.edu.pl/uniwersytet/uczelnia).
No chyba, że uczelnia chciała jedno a ZTP zrobił po swojemu... :lol:
Jak dla mnie nazwa będzie myląca, tak jak mówicie tutaj. I może powodować pomyłki z uczelnią z Podchorążych.

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 17 cze 2025, 22:39

Cyjan pisze: 17 cze 2025, 15:53Z drugiej strony jak już mają to kręcić to niech będzie chociaż Kampus UPJP2
Taaa, i finalnie dostalibyśmy zapowiedź Makłowicza "Kampus Upejotpe dwa" :lol:

ODPOWIEDZ