Bilety, kontrole, integracja taryfowa

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
WDZ
Specjalista

Re: Bilety, kontrole

Post autor: WDZ » 24 lip 2020, 11:21

Jeszcze mają czas:
http://www.mpk.krakow.pl/pl/aktualnosci ... lnych.html
Możliwość zapłaty gotówką zostanie wycofana do 31 lipca z wszystkich automatów zamontowanych w tramwajach i autobusach, które do tej pory obsługiwały obydwie formy płatności.

lukaszpdg
Pomiarowiec

Post autor: lukaszpdg » 25 lip 2020, 0:13

A to przepraszam, bo myślałem że od 10 lipca nie można płacić gotówką, ale:
Możliwość zapłaty gotówką zostanie wycofana do 31 lipca z wszystkich automatów zamontowanych w tramwajach i autobusach, które do tej pory obsługiwały obydwie formy płatności. Dotyczy to 431 urządzeń.

W Pesach to już tylko i wyłącznie kartą, więc już wcześniej wycofali.
W pozostałych 608 automatach mobilnych, które umożliwiają zakup biletu wyłącznie za gotówkę, nadal będzie można płacić monetami. Te urządzenia będą sukcesywnie wymieniane na te z opcją płatności wyłącznie bezgotówkowej.
No to ciekawe, bo jakoś tydzień temu w NGT8 nie można było kupić biletu. W automacie był wybór przycisków tylko informacje. Rodzaje biletów, zamiast w niebieskim były w kolorze ciemno-szarym. To zamiast kupić biletu byliśmy zmuszeni wysiąść z tramwaju.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 25 lip 2020, 10:12

Przecież MPK nie byłoby w stanie przeprogramować wszystkich automatów w 1 noc. Z kolei 3 tygodnie to trochę długo, no ale znając krakoski niedasizm to i tak szybko. W niektórych autobusach też już jest wycofana możliwość płatności gotówką (najnowsze SU12, gdzie jest czerwony komunikat o płatności wyłącznie kartą płatniczą oraz zaklejonym wlotem na bilon), a w części jeszcze nie (hybrydowe Volvo). Mówię, co widziałem w tym tygodniu, zatem nawet wczoraj część informacji mogła się zdezaktualizować.

ant_sm
Specjalista

Post autor: ant_sm » 25 lip 2020, 20:11

tomta1 pisze: 25 lip 2020, 10:12 Przecież MPK nie byłoby w stanie przeprogramować wszystkich automatów w 1 noc. Z kolei 3 tygodnie to trochę długo, no ale znając krakoski niedasizm to i tak szybko. W niektórych autobusach też już jest wycofana możliwość płatności gotówką (najnowsze SU12, gdzie jest czerwony komunikat o płatności wyłącznie kartą płatniczą oraz zaklejonym wlotem na bilon), a w części jeszcze nie (hybrydowe Volvo). Mówię, co widziałem w tym tygodniu, zatem nawet wczoraj część informacji mogła się zdezaktualizować.
Nie chcę wprowadzić w błąd, ale jeśli się nie mylę, to każdy automat, który sprzedawał bilety za gotówkę trzeba z tej gotówki rozliczyć, więc może po to jest ten "okres przejściowy".

lukaszpdg
Pomiarowiec

Post autor: lukaszpdg » 27 lip 2020, 7:57

Ok tomta1. Albo ktoś źle napisał artykuł, albo ja źle zrozumiałem, bo:
W pozostałych 608 automatach mobilnych, które umożliwiają zakup biletu wyłącznie za gotówkę, nadal będzie można płacić monetami. Te urządzenia będą sukcesywnie wymieniane na te z opcją płatności wyłącznie bezgotówkowej.
Ja to zrozumiałem, że można płacić gotówką nie do 31 lipca, a do tego dnia kiedy będzie wymieniane na płatność kartą. Czyli w NGT8 powinno dać się kupić bilet, a nie to co ja pisałem, że nie da się kupić. Wygląda na to, że źle napisali artykuł, bo wg artykułu jest tak:
Możliwość zapłaty gotówką zostanie wycofana do 31 lipca z wszystkich automatów zamontowanych w tramwajach i autobusach, które do tej pory obsługiwały obydwie formy płatności. Dotyczy to 431 urządzeń.

lolek-12
Ekspert

Post autor: lolek-12 » 27 lip 2020, 13:48

I sam ostatnio miałem sytuację, że gotówka mi uratowała sprawę, bo karta/terminal się nie łączył.. a przystanek dalej kontrola była. I co, gdybym się wytłumaczył, ze automat nie działa to i tak mandat?

A co do dyskusji ws. podwyżek cen biletów, uważam, że na pewno powinni zlikwidować darmowe przejazdy dla uczniów (wielodzietne nadal mają ten przywilej to im zostanie) i te bilety socjalne, za to mogą wprowadzić przejazdy ulgowe dla krwiodawców 2 stopnia.

Dodatkowo Karta Krakowska winna tylko naliczać zniżkę 10%, a zakup każdego kolejnego miesiąca KKM to powinna być zniżka o kolejne 5-10%.

Co do biletów do kasowania. Jeśli już na siłę ma być bilet 10min to jednocześnie niech wprowadzą 30min. A najlepiej kompromisem zrobić taryfę 15/30/60/90, w tym 2 ostatnie na KMŁ.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 27 lip 2020, 19:07

Wybaczcie za piętrusa, ale inaczej ciężko byłoby się połapać:
lukaszpdg pisze: 27 lip 2020, 7:57 Ok tomta1. Albo ktoś źle napisał artykuł, albo ja źle zrozumiałem, bo:
Ja to zrozumiałem, że można płacić gotówką nie do 31 lipca, a do tego dnia kiedy będzie wymieniane na płatność kartą. Czyli w NGT8 powinno dać się kupić bilet, a nie to co ja pisałem, że nie da się kupić. Wygląda na to, że źle napisali artykuł, bo wg artykułu jest tak:
No i tak jest, tak żem napisał.
  • Pojazdy z biletomatami tylko na kartę – zostają jak jest
  • Pojazdy z biletomatami na kartę i gotówkę – do końca lipca wycofywana jest opcja płatności gotówkowej (w części jest już wycofana, a w części jeszcze nie, ale w ciągu paru dni będzie wycofana)
  • Pojazdy z biletomatami tylko na gotówkę – będą sukcesywnie wymieniane na te z opcją płatności wyłącznie bezgotówkowej, jednak nikt nie podał daty (i nie słyszałem, by w jakichś wozach już podmieniali biletomaty).

lukaszpdg
Pomiarowiec

Post autor: lukaszpdg » 28 lip 2020, 8:38

tomta1 pisze: 27 lip 2020, 19:07 [*]Pojazdy z biletomatami tylko na gotówkę – będą sukcesywnie wymieniane na te z opcją płatności wyłącznie bezgotówkowej, jednak nikt nie podał daty (i nie słyszałem, by w jakichś wozach już podmieniali biletomaty).
Czyli dobrze piszę. W NGT8 powinien normalnie działać, a nie dało się kupić biletu, bo przyciski były niedostępne. Dostępnymi przyciskami były tylko informacje i KKM / KK.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 28 lip 2020, 9:37

Rozmowa z v-ce prezydentem Kuligiem:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/wicep ... 36868.html
Jest Pan za likwidacją biletów na jedną i dwie linie?

Bilet na jedną linię wywołuje skrajne emocje, ale jak popatrzymy na liczbę użytkowników, to coraz mniej osób z tego korzysta. Zostawiłbym ten bilet, bo nie ma o co walczyć, skoro spada liczba kupujących.

Podwyżka biletu miesięcznego dla mieszkańca bliżej 80 zł?

Tak.

Likwidacja biletu 20-minutowego i zastąpienie go 10-minutowym. Tak czy nie?

Jest za wcześnie na wprowadzanie biletu 10-minutowego.
Tak jak się spodziewaliśmy, realna cena za bilet miesięczny wyjdzie prawdopodobnie gdzieś pośrodku, koło 80 zł. Interesujący punkt co do biletów na jedną i dwie linie - "nie likwidujmy ich, bo i tak coraz mniej osób z nich korzysta więc nie ma o co robić burzy". Ta liczba może jednak wzrosnąć po podniesieniu ceny miesięcznego na całą sieć.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 31 lip 2020, 0:15

Rozmowa z prez. Majchrowskim w sprawie podwyżek cen:
Radni wszystkich klubów mówią, że nie ma zgody na 96 złotych. Wiceprezydent Kulig w jednym z wywiadów mówi, że też nie jest zwolennikiem takiej stawki i widzi cenę w okolicach 80 złotych. To cena do przyjęcia?

- Każda jest do przyjęcia. Ja jestem zwolennikiem 96 złotych. Jak pan przeliczy przez 30 dni, to 3,20 zł dziennie. To taniej niż jeden bilet. Można jeździć po całym mieście. Są pewne granice. Komunikacja kosztuje.
Wczoraj w TVP Kraków mówił pan, że podwyżka cen za abonament za parkowanie tak po chrześcijańsku powinna sięgnąć 50-60 złotych, a nie 100 złotych. Może tak po chrześcijańsku ten bilet sieciowy może też nieco mniej?

- Rozmawiałem z jednym ze swoich współpracowników. Wspólnota na Kurdwanowie liczy mu 50 złotych za miejsce postojowe. My liczymy 10 złotych w centrum. To 50-60 złotych powinno być. Te propozycje przygotowały służby. To jest do dyskusji szerszej.
http://www.radiokrakow.pl/rozmowy/jacek ... miejskiej/

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 03 sie 2020, 15:57

Mamy jakiś szczegółowy projekt nowego cennika?

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Automaty biletowe

Post autor: GoMeZz391 » 04 sie 2020, 21:04

lukaszpdg pisze: 24 lip 2020, 9:02 To jakiś przypadek czy zaczynają wycofywać z płatności bezgotówkowej? Dzisiaj na jednej z brygad "8" można płacić monetami, wybrałem rodzaj biletu i otworzyła się szczelina żeby wrzucić monety. W automacie pojawiła się informacja o odliczonej gotówce.
Tak od końca lipca w starszych automatach tylko gotówka, a w nowszych gdzie była hybryda tylko karta :(
Jak dla mnie bezsens szczególnie dla dzieci i osób starszych w wieku ok. 60-70 lat.
Na fp jednego z prowadzących z MPK jest post o sytuacji z awarią i co wtedy... gorzej jak jest to linia aglomeracyjna np. 278, gdzie ryzykujemy mandatem, albo czekanie ok. 1,5h na kolejny kurs, ewentualnie idziemy na prywaciarza. Te starsze automaty (srebrne) nie akceptują kart debetowych, a one są tak samo popularne jak kredytowe i wtedy albo szukanie pasażera, który kupi nam bilet, a my mu oddajemy w gotówce, albo ryzykowanie mandatem. Kolejnym problemem jest brak połączenia z internetem, co skutkuje odmową zapłaty i rozwiązanie jest proste, bo wystarczy zrobić aby były w systemie offline.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 04 sie 2020, 21:09

GoMeZz391 pisze: 04 sie 2020, 21:04Te starsze automaty (srebrne) nie akceptują kart debetowych, a one są tak samo popularne jak kredytowe i wtedy albo szukanie pasażera, który kupi nam bilet, a my mu oddajemy w gotówce, albo ryzykowanie mandatem.
Serio, w XXI w. ktoś kupił automaty które obsługują karty kredytowe, a debetowych nie? :shock: Dzięki że napisałeś, sam byłem tego nieświadomy, a kiedyś ta informacja może uratować skórę. W których pojazdach są te automaty?

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » 04 sie 2020, 21:33

Kaszmir pisze: 04 sie 2020, 21:09
GoMeZz391 pisze: 04 sie 2020, 21:04Te starsze automaty (srebrne) nie akceptują kart debetowych, a one są tak samo popularne jak kredytowe i wtedy albo szukanie pasażera, który kupi nam bilet, a my mu oddajemy w gotówce, albo ryzykowanie mandatem.
Serio, w XXI w. ktoś kupił automaty które obsługują karty kredytowe, a debetowych nie? :shock: Dzięki że napisałeś, sam byłem tego nieświadomy, a kiedyś ta informacja może uratować skórę. W których pojazdach są te automaty?
Ciężko mi tak powiedzieć, ale z tego co kojarzę to w niektórych NGT6, NGT8, SU12III, SU18III, wszystkie Krakowiaki i SU12I. Co więcej to nie kojarzę. Za to te białe, które akceptują debetowe to na pewno je mamy w C2 i u Mobilisa. Jak jest z Lajkonikami to nie wiem, bo wg foto MPK z fp to są te białe.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 05 sie 2020, 11:12

Kaszmir pisze: 04 sie 2020, 21:09Serio, w XXI w. ktoś kupił automaty które obsługują karty kredytowe, a debetowych nie? :shock: Dzięki że napisałeś, sam byłem tego nieświadomy, a kiedyś ta informacja może uratować skórę. W których pojazdach są te automaty?
Ale jak automat może nie akceptować płatności kartą debetową, a kredytową tak? Z technicznego punktu widzenia karta to karta, a cała "magia" dzieje się już dalej, po stronie m.in. operatora płatności :)

ODPOWIEDZ