kmk pisze: 30 gru 2021, 23:49
O jakim źródle piszesz w kwestii tramwajów wąskotorowych?
W sumie to ciężko wybrać jedno, bo każde źródło z epoki do jakiego dotarłem w Archiwum Narodowym pokazuje to samo - jakbym miał wybrać to Nowa Reforma jest w sumie najbardziej dokładna w tej kwestii.
Jest pare źródeł też z roku 1913 (czas zmiany rozstawu), które jakby to ująć "nie pasują" do tego co jest we wszystkich źródłach powstałych po 1930r.
Postaram się streścić moją interpretację zdarzeń.
W 1930r. Pan Polaczek-Kornecki napisał " Zarys monografii komunikacji wewnętrznej miasta Krakowa" w którym przepisał jedno zdanie z dokumentów "otwiera ruch publiczny na trzech nowych liniach". Pan Polaczek-Kornecki w tej pozycji rozróżnia "linia" od "linja ruchu", ale sam stosuje też liczne skróty myślowe. W 1975r. podejrzewam, że Sekcja Historyczna MPK na "100 lecie MPK" (które powinno być bodaj w 1963r., albo i wcześniej) miała dostęp do tej monografii i ją zaczęli przepisywać na współczesny język - tak powstało zamieszanie.
Były bowiem tylko 4 linie wąsktorowe podstawowe:
Most Podgórski – Mostowa – Plac Wolnica – Krakowska – Stradom – Grodzka – Rynek Główny – Floriańska – Basztowa – Lubicz – Dworzec Kolejowy (późniejsza "1")
Most Podgórski – Krakowska – Dietla – Starowiślna – Sienna – Rynek Główny – Szewska – Karmelicka – Park Krakowski (późniejsza "2", którą skrócono po paru latach do Dietlowskiej, ale wg dziennika urzędowego wówczas przystanek "Dietlowska" był przy Stradomiu, a nie przy Starowiślnej)
Dw. Zwierzyniecki – Zwierzyniecka – Wiślna – Rynek Główny – Sławkowska – Długa – Nowy Kleparz (późniejsze "3", po 1913r. funkcjonowała równolegle do pierwszej linii normalnotorowej, która otrzymała nr "5", do czasu rozpoczęcia budowy trasy na Dworzec Towarowy - później pojechała tam "3")
Krzysztofory – Szewska – Podwale – Wolska – Park Jordana (późniejsze "4", sezonowa, później wydłużona pod Kościół Mariacki, a potem znów do Dietlowskiej)
Przejściowo działała też piąta linia Dw. Zwierzyniecki - Rynek - Starowiślna - Krakowska - Most Podgórski (tylko parę dni); "2A" Dietlowska/Stradom - Dietlowska/Starowiślna (po uruchomieniu normalnotorowej linii "5"; choć spotkałem się też z oznaczeniem "2 II trasa") i parę innych krótkotrwałych tworów. Dodatkowo jedna gazeta sugeruje, że linie początkowo miały kolory, ale nie znalazłem innego potwierdzenia (choć zdjęcia z 1901 i 1902 wskazują, że mogły być).
Oczywiście trasy też doraźnie skracano, wydłużano z powodu różnych potrzeb.
------
Inny fun fact dotyczący autobusów - linia 6-A była uruchomiona jako linia F - zmiana oznaczenia z literowego na cyfrowo-literowy pozwala moim zdaniem wytłumaczyć także pare nieścisłości (np. dlaczego linia 4-A powstała po 5-A i 7-A) w tabeli dotyczącej linii 1-A - 14-A, ale ten temat jeszcze zgłębiać jeszcze nie zacząłem.