Jeśli będą takie plany pewnie wcześniej czy później się dowiesz. Za dużo też nie mogę pisać
Małopolskie Linie Dowozowe (MLD, dawniej ALD)
-
- Specjalista
Re: Autobusowe Linie Dowozowe (ALD)
Ale na odcinku od Skały do Krakowa linie A12 i A13 mogą się wzajemnie uzupełniać. Coprawda A12 jedzie dłużej przez wjazd do Rzeplina ale myślę że nie na tyle długo aby traktować tą linię wyłącznie jako połączenie lokalne. Z perspektywy mieszkańca Cianowic na moim odcinku trasy obie linie się pokrywają i nie ma różnicy czy jadę A12 czy A13 więc skoordynowanie tych obu linii byłoby dla mnie bardzo korzystne.
Ustawa metropolitarna dla Krakowa szansą na poprawę transportu w aglomeracji.
No, w końcu już był tam takt f30, gdy jeździł "Małopolska PKS". Nawet rozważali zwiększenie do f20 w szczycie.kot_feliks pisze: ↑09 sie 2023, 17:48 Odnośnie A1, to tam imho docelowo powinien być takt f30 przez większość dnia Nawet nie chodzi o zapełnienie, tylko dostępność, a to już byłaby całkiem sensowna alternatywa dla auta dla sporej ilości osób
Natomiast fajnie, że te ALD się powoli, ale coraz bardziej rozwijają.
Tak więc częste A1 do Myślenic z integracją taryfową z KMK to ma szanse być naszym najlepszym produktem i ja również się cieszę, że się rozwija
-
- Ekspert
Tzn. no generalnie te ALD poza byciem dowozówkami do KMŁ, powinny zapewniać transport publiczny na głównych trasach w ramach Młp tam, gdzie nie ma linii kolejowych. Całość w oparciu o te wojewódzkie bilety zintegrowane. I obstawiam, że taki jest t+/- docelowy zamysł
Ale to nie jest jest wjazd kieszeniowy tylko A12 do Skały wjeżdża DW773. Od Cianowic te trasy dopiero się pokrywają.
-
- Specjalista
Nie jest ale przejazd A12 ze Skały i tak będzie szybszy niż 267. Poza tym A12 i A13 pokrywają się do przystanku Cianowice Duże, zatem większość mieszkańców wsi jest w zasięgu obu linii. Koordynacja odjazdów byłaby bardzo korzystana dla wszystkich pasażerów od Cianowic. Nawet w gminie Zielonki ALD jest wybierane przez część pasażerów z uwagi na dojazd w rejon UR/AL 29 Listopada i obsługę Dworca. Tak więc takt 60+60 w międzyszczycie i 40+40 w szczycie byłby bardzo zadawalający dla dużej części mieszkańców gm.Skała i byłby alternatywą dla bardzo zatłoczonego 337.
Testy, testy i po testach...
W dniach 09-10.08.2023 w ramach testów na ALD kursował MB Citaro O530G, należący do Komunikacji Beskidzkiej.
https://www.facebook.com/KomunikacyjnyF ... mNTDGnmaKl
W dniach 09-10.08.2023 w ramach testów na ALD kursował MB Citaro O530G, należący do Komunikacji Beskidzkiej.
Foto i tekst: Komunikacyjny FotografW dniach 09-10.08.2023r Koleje Małopolskie testowały Mercedesa Citaro O530G CNG #086 na linii kursującej z Krakowa do Myślenic (Autobusowe Linie Dowozowe Kolei Małopolskich)
Na podstawie wyników testów, będzie wiadome czy takie autobusy skierować na linie (Z obserwacji, kiedy robiłem zdjęcia, napełnienie w autobusie było całkiem spore)
Autobus na co dzień wozi pasażerów Komunikacja Beskidzka SA i przedsiębiorstwo posiada 2 takie sztuki oraz 6 krótkich Citar, również CNG.
Zdjęcia zostały wykonane 10.08.2023r w następujących miejscach:
- Myślenice, Dunina- Brzezińskiego
- Mogilany, Krakowska
- Myślenice, Sobieskiego
- Kraków, Zakopiańska
Pozdrowienia dla kierowcy!
FOTY
Po nowym roku możliwe że to będzie codzienność na tej liniiGoMeZz391 pisze: ↑13 sie 2023, 21:29 Testy, testy i po testach...
Foto i tekst: Komunikacyjny Fotograf
-
- Ekspert
A jest szansa na więcej kursów..?
Nawet duże
Od piątku Koleje Małopolskie przejmują Tarnów: A24 oraz od A27 do A35. Rozkłady dostępne są już w aplikacjach: Mobile Mpk, Jak Dojade, Kiedy Przyjedzie.
-
- Znawca
Będzie obsługiwała to firma L.S z Nowego Sącza. Przejmują tarnowskie "strefy" po Michalusie pod innymi numerami.
Ex kierowca MPK, PW.
Zgadza się. Jakieś 2 Urbina 12 (Chyba LE) oraz VDL CiteaJustforfun pisze: ↑29 sie 2023, 18:33 Będzie obsługiwała to firma L.S z Nowego Sącza. Przejmują tarnowskie "strefy" po Michalusie pod innymi numerami.
-
- Specjalista
A12 i A13 nadal jeżdżą po starej trasie (przez Wyki) i nie widzę żadnego komunikatu o planowanej zmianie trasy tak aby wykorzystać fragment Trasy Wolbromskiej, tak jak to zrobiły linie MPK i prywatni przewoźnicy. Jak dla mnie to rozwiązanie to robienie ogromnego koła i niepotrzebne wydłużanie trasy. Dlatego mam nadzieję że wkrótce Koleje Małopolskie zmienią trasę na tym odcinku.
Podrzucę ten temat w pracy.miloszkasperczyk pisze: ↑07 wrz 2023, 20:36 A12 i A13 nadal jeżdżą po starej trasie (przez Wyki) i nie widzę żadnego komunikatu o planowanej zmianie trasy tak aby wykorzystać fragment Trasy Wolbromskiej, tak jak to zrobiły linie MPK i prywatni przewoźnicy. Jak dla mnie to rozwiązanie to robienie ogromnego koła i niepotrzebne wydłużanie trasy. Dlatego mam nadzieję że wkrótce Koleje Małopolskie zmienią trasę na tym odcinku.