Mapy - gdzie jeździ jaka cyfra (1x0,1x1...)

Awatar użytkownika
Cyjan
Ekspert

Mapy - gdzie jeździ jaka cyfra (1x0,1x1...)

Post autor: Cyjan » 13 maja 2024, 0:04

Wśród laików info o tym, że numery linii nie są wybierane losowo wydaje się być wiedzą tajemną. Stworzyłam mapkę, gdzie zaznaczone są pętle na które jeżdżą poszczególne zbiory linii. Przede mną jeszcze mapa uwzględniające środkowe cyfry w mieście. Są tylko autobusy, w przypadku tramwajów jest to mniej ciekawe.

Link do zestawu mapek:
https://imgur.com/a/061VtvL

Parę z co ciekawszych

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ona/jej

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Mapy - gdzie jeździ jaka cyfra (1x0,1x1...)

Post autor: Kaszmir » 13 maja 2024, 9:01

Cyjan pisze: 13 maja 2024, 0:04Stworzyłam mapkę, gdzie zaznaczone są pętle na które jeżdżą poszczególne zbiory linii.
Mega robota! W przypadku niektórych grup jest mocna regionalizacja. W przypadku innych nie jest ona aż tak oczywista bo albo zakresy obsługują parę rejonów (np. "1x2" to Nowa Huta oraz Wola Justowska), bywa też tak że linie z danego rejonu rozjeżdżają się do różnych stron miasta (np. z Prokocimia "133" do Łagiewnik, "503" do Górki Narodowej, "513" do Krowodrzy Górki).

W czym robiłaś grafiki? :)

PS. Przeniosłem post do działu "Kraków w Dyskusji - Online & Software".

Awatar użytkownika
Cyjan
Ekspert

Re: Mapy - gdzie jeździ jaka cyfra (1x0,1x1...)

Post autor: Cyjan » 13 maja 2024, 12:31

Kaszmir pisze: 13 maja 2024, 9:01 W czym robiłaś grafiki? :)
QGIS, jest dobry wystarczająco ale roboty manualnej było na jeden dzień. Dane ze schematu KMK, dlatego np. widać na mapach że coś jeździ z Salwatora, mimo że ta pętla obecnie nie działa. Decyzja taka, bo to miało przedstawiać "stan homeostatyczny" miasta - bez uwzględnionych remontów i udziwnień. Myślę, żeby w przyszłości zrobić wersję z liniami, ale muszę je wyciągnąć z jakiegoś API, bazy danych, OSM może nawet. To by być może ładniej wyglądało i pokazywało jaśniej że np. 2x2 głównie jeżdżą z Kocmyrzowskiej, na razie są chmurki :)
ona/jej

ODPOWIEDZ