Wszystkich Świętych 2024
-
tomaszep42
- Specjalista
Wszystkich Świętych 2024
Wprawdzie jest jeszcze trochę czasu ale zakładam ten wątek
Wygląda na to że w tym roku nadal Salwator bez tramwaju, ciekawie może też być na Grębałowie jeżeli zostanie do 1.11 oddana trasa do przystanku "Jarzębiny" - na ile mogą wydolić tramwaje dwukierunkowe, jak często mogą jechać biorąc pod uwagę przepustowość końcówki... Tradycyjna "85" z CM.Rakowickiego raczej w GT8N a tym bardziej N8S co 10 minut nie ma szans... Czy możliwe byłoby zatem 85 co 5 minut, co z "87" z Oś Piastów (Mistrzejowice też raczej odpadają z uruchomieniem przed 1.11) - czy starczy wozów dwukierunkowych? Kiedyś były próby łączenia 2x GT8N- ale chyba nic z tego nie wyszło... Zapraszam do dyskusji Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów 
Re: Wszystkich Świętych 2024
Historia pokazała, że na tymczasowej przejazdówce tramwajowej zmieści się nawet 16 p/h, więc pole do wzmocnień z okazji Wszystkich Świętych jest. Dwukierunkowych tramwajów jest już 36 i myślę, że wykorzystanie 25/30 (bez R) w przypadku GT8 oraz 3/6 w przypadku N8 jest realne. W 28 brygadach na pewno zmieściłaby się "1" co 10 minut, "85" co 10 minut oraz "87" co 20 minut. Z kursowaniem "87" co 10 minut będzie jednak problem - nie wiem co z liczbą dwukierunkowców, jednak 18 p/h przejazdówka na pewno nie przyjmie (zwłaszcza, że przy cmentarzu będzie spora wymiana pasażerska).tomaszep42 pisze: 03 paź 2024, 12:40 Wprawdzie jest jeszcze trochę czasu ale zakładam ten wątekWygląda na to że w tym roku nadal Salwator bez tramwaju, ciekawie może też być na Grębałowie jeżeli zostanie do 1.11 oddana trasa do przystanku "Jarzębiny" - na ile mogą wydolić tramwaje dwukierunkowe, jak często mogą jechać biorąc pod uwagę przepustowość końcówki... Tradycyjna "85" z CM.Rakowickiego raczej w GT8N a tym bardziej N8S co 10 minut nie ma szans... Czy możliwe byłoby zatem 85 co 5 minut, co z "87" z Oś Piastów (Mistrzejowice też raczej odpadają z uruchomieniem przed 1.11) - czy starczy wozów dwukierunkowych? Kiedyś były próby łączenia 2x GT8N- ale chyba nic z tego nie wyszło... Zapraszam do dyskusji Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów
![]()
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Na Wzgórzach robota jest niemal cały czas, widać że miasto dało im ognia pod pupę, żeby to skończyli przed WŚ. Brakuje chodników i ścieżek wzdłuż wiaduktu nad koleją, tory są położone.
Ciekawi mnie jedna rzecz - Przystanek Darwina 06 ma niemalże tak samo blisko do Cm. Grębałów Południe co i do Darwina, obecnego i przeniesionego. Intuicja podpowiada mi, że przystanki Darwina 06 i jego odwrotny zmienią nazwę na Kocmyrzowska, w miarę tego jak powstanie zaraz obok przystanek o prawdopodobnie takiej nazwie, a Darwina 03 i 04 zmienią nazwę na Jarzębiny, bo będą mieć blisko będzie taki przystanek tramwajowy. No chyba że się mylę i będzie pojedynczy Darwina na Kocmyrzowskiej i do tego dwa tramwajowe i dwa autobusowe w obrzeżach Darwina.

Ciekawi mnie jedna rzecz - Przystanek Darwina 06 ma niemalże tak samo blisko do Cm. Grębałów Południe co i do Darwina, obecnego i przeniesionego. Intuicja podpowiada mi, że przystanki Darwina 06 i jego odwrotny zmienią nazwę na Kocmyrzowska, w miarę tego jak powstanie zaraz obok przystanek o prawdopodobnie takiej nazwie, a Darwina 03 i 04 zmienią nazwę na Jarzębiny, bo będą mieć blisko będzie taki przystanek tramwajowy. No chyba że się mylę i będzie pojedynczy Darwina na Kocmyrzowskiej i do tego dwa tramwajowe i dwa autobusowe w obrzeżach Darwina.

ona/jej
Nie wiem czy nadmiar linii byłby dobrym rozwiązaniem. Czy nie lepiej byłoby do nowej przejazdówki puścić jedną linię, ale z wysoką częstotliwością. Najlepsze byłoby tu 85. A 1+87 zrobić jako okrężne przez Elektromontaż i Al. Solidarności. Jedną w prawo, drugą w lewo. Chociaż z drugiej strony czy 85 z f5 podoła na Rakowicach?
Patrząc w kalendarz, to myślę że potoki rozłożą się na trzy dni, o ile tylko wzmocnienia zostaną utrzymane także 2 i 3 listopada.
Patrząc w kalendarz, to myślę że potoki rozłożą się na trzy dni, o ile tylko wzmocnienia zostaną utrzymane także 2 i 3 listopada.
-
tomaszep42
- Specjalista
Też myślałem o czymś takim - aczkolwiek ta okrężna trasa 1 i 87 pewnie przez Ptaszyckiego by była? W takim razie linie te dodatkowo mogłyby obsłużyć cmentarz w Mogilepjetrek pisze: 03 paź 2024, 16:03 Nie wiem czy nadmiar linii byłby dobrym rozwiązaniem. Czy nie lepiej byłoby do nowej przejazdówki puścić jedną linię, ale z wysoką częstotliwością. Najlepsze byłoby tu 85. A 1+87 zrobić jako okrężne przez Elektromontaż i Al. Solidarności. Jedną w prawo, drugą w lewo. Chociaż z drugiej strony czy 85 z f5 podoła na Rakowicach?
Wydaje mi się, że nawet jak się uda ta mijanka na Jarzębiny to problem będzie inny - w GT8N są dwa miejsca siedzące, do których jest dostęp bez użycia schodów, a w samej niskopodłogowej części mieści się może z 25 osób w trybie sardynkowym.
To będzie problem, biorąc pod uwagę że spora część osób jadąca wtedy na cmentarz to osoby starsze, albo o ograniczonej mobilności dla których jest to jeden z niewielu dni w roku gdzie korzystają z komunikacji miejskiej. Nie mówię już nawet o osobach na wózku, z wózkiem i o tym że i tak trzeba będzie przejść sporo po niekoniecznie fajnym terenie żeby się dostać na Grębałów. Już teraz podczas kursowania jedynka ma takie zapełnienia, które w innym przypadku kategoryzowałyby użycie na tej linii przynajmniej bombardiera, zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać wtedy.
To będzie problem, biorąc pod uwagę że spora część osób jadąca wtedy na cmentarz to osoby starsze, albo o ograniczonej mobilności dla których jest to jeden z niewielu dni w roku gdzie korzystają z komunikacji miejskiej. Nie mówię już nawet o osobach na wózku, z wózkiem i o tym że i tak trzeba będzie przejść sporo po niekoniecznie fajnym terenie żeby się dostać na Grębałów. Już teraz podczas kursowania jedynka ma takie zapełnienia, które w innym przypadku kategoryzowałyby użycie na tej linii przynajmniej bombardiera, zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać wtedy.
ona/jej
Ciekawe, czy "128" i "193" będą kursować przez Powstańców, czy może jednak będą skrócone.
-
tomaszep42
- Specjalista
Może lepiej byłoby skrócić i puścić do wspólnego zbiorowego przystanku przy Powstańców- a do GN zrobić takie np 889 Cmentarz Prądnik Czerwony- Powstańców- Strzelców- Prądnik Czerwony- Strzelców- Powstańców-....-GN. Żeby nie utykał w korkach to od GN przez Powstańców- Łepkowskiego- Dobrego Pasterza - Rondo Barei - Strzelców jak 888Wojciech pisze: 04 paź 2024, 20:39 Ciekawe, czy "128" i "193" będą kursować przez Powstańców, czy może jednak będą skrócone.
-
tomaszep42
- Specjalista
A, i gdyby je skrócić/przekierować do "Cmentarz Prądnik Czerwony" to by pasowało zmienić na 828 i 893. Swoją drogą ciekawe, jakie wzmocnienia będą w przyszły weekend 26-27 października. Pasowałoby 800, 801, 802, 810, 814, 886 a z tramwai 82,83, 85 (do "Jarzębiny" jeśli zdążą a jeśli nie to Elektromontaż - Cm Rakowicki), 89.Wojciech pisze: 04 paź 2024, 20:39 Ciekawe, czy "128" i "193" będą kursować przez Powstańców, czy może jednak będą skrócone.
Pewne może być jedno, "860" już nie będzie.
-
RoversKrk97
- Pasażer
Dwa dni do weekendu poprzedzającego Wszystkich Świętych, a tu dalej brak konkretów, jak będzie wyglądać obsługa cmentarzy. Wrocław, Poznań czy Warszawa już podały, Kraków zaś jak zwykle się ociąga....
EDIT: podali na ten weekend
EDIT: podali na ten weekend
-
tomaszep42
- Specjalista
https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1100-2024
Szału ni ma...
Brak na pewno 802 i 814 - zwłaszcza ta ostatnia zapewniała pewne unikalne połączenia- cmentarz w Prokocimiu i Bieżanowie... Jedna 810 bez innych wzmocnień w rejonie Grębałowa to kpina z pasażerów KM i zachęta wprost - jeździjcie w ten weekend autkami na cmentarze...
Szału ni ma...
Brak na pewno 802 i 814 - zwłaszcza ta ostatnia zapewniała pewne unikalne połączenia- cmentarz w Prokocimiu i Bieżanowie... Jedna 810 bez innych wzmocnień w rejonie Grębałowa to kpina z pasażerów KM i zachęta wprost - jeździjcie w ten weekend autkami na cmentarze...
Grębałów tylko z liniami 701 i 810....... 
I nic "w lewo" z Rakowic.
Jest szansa, że będzie tramwaj na "za pięć dwunastą", tak twierdzi ZTP. Jaki jest stan samego przystanku Jarzębiny to już inna historia - błoto, piach, koparki, część peronów i chodników ma kostkę, inne nie.
ona/jej