Dawne pętle komunikacji miejskiej
Dawne pętle komunikacji miejskiej
Różne są mody w komunikacji miejskiej. 204 (104) przywrócona do Wieliczki to jakby reinkarnacja linii D, która w latach 90 jeździła z Dworca PKP Płaszów do Wieliczki (wcześniej z Nowego Bieżanowa). Linia cieszyła się sporym zainteresowaniem, duża frekwencja i właśnie dlatego została przekazana do obsługi dla prywatnej firmy FB (Stanisław Furman, Stanisław Bodzioch).
Re: Krakowska polityka
A jeszcze wcześniej linia "D" kursowała do Wieliczki z końcówki "Nowy Prokocim" która zlokalizowana była na trójkącie przy bloku 32 (teraz jest tam np. Pizzeria "Pe-Pe". Również linie autobudowe: "173" i "C" tam kończyły bo pętli w Bieżanowie jeszcze nie było.Kojak pisze: 04 gru 2024, 14:08 Różne są mody w komunikacji miejskiej. 204 (104) przywrócona do Wieliczki to jakby reinkarnacja linii D, która w latach 90 jeździła z Dworca PKP Płaszów do Wieliczki (wcześniej z Nowego Bieżanowa). Linia cieszyła się sporym zainteresowaniem, duża frekwencja i właśnie dlatego została przekazana do obsługi dla prywatnej firmy FB (Stanisław Furman, Stanisław Bodzioch).

To ciekawa uwaga, wiele jest takich miejsc, które kiedyś były pętla a teraz już nie ma. Chodzi mi po głowie takie zestawienie pokazujące gdzie taka pętla była (na podstawie starych map Krakowa, których mam dużo) i jak to miejsce wygląda dzisiaj. Jak na przestrzeni lat zmieniała się tam komunikacja. Taki kącik dla pasjonatów historii.kucyk pisze: 04 gru 2024, 17:07 A jeszcze wcześniej linia "D" kursowała do Wieliczki z końcówki "Nowy Prokocim" która zlokalizowana była na trójkącie przy bloku 32 (teraz jest tam np. Pizzeria "Pe-Pe". Również linie autobudowe: "173" i "C" tam kończyły bo pętli w Bieżanowie jeszcze nie było.![]()
Taki zbiór pętli, ze zdjęciami jest na którejś stronie ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć linka.Kojak pisze: 04 gru 2024, 21:24 To ciekawa uwaga, wiele jest takich miejsc, które kiedyś były pętla a teraz już nie ma. Chodzi mi po głowie takie zestawienie pokazujące gdzie taka pętla była (na podstawie starych map Krakowa, których mam dużo) i jak to miejsce wygląda dzisiaj. Jak na przestrzeni lat zmieniała się tam komunikacja. Taki kącik dla pasjonatów historii.
Może chodzi Ci o kmk?Jelczyk pisze: 04 gru 2024, 22:53Taki zbiór pętli, ze zdjęciami jest na którejś stronie ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć linka.
BUS -> http://www.kmk.krakow.pl/petlebus.html
TRAM -> http://www.kmk.krakow.pl/petletram.html
O dokładnie. Map tu co prawda nie ma ale warto przeglądnąć jak się ktoś interesuje.Kaszmir pisze: 04 gru 2024, 23:02 Może chodzi Ci o kmk?
BUS -> http://www.kmk.krakow.pl/petlebus.html
TRAM -> http://www.kmk.krakow.pl/petletram.html
Tak znam to, ale tam niestety wszystkiego nie ma, warto uzupełnić tamten zbiór o rzut na planie miasta, plus uzupełnić o to czego tam nie ma.
Przyklad:
Pierwsza końcówka dla linii 184 na Woli Duchackiej Zachód nie była jak tam podano na skrzyżowaniu Witosa i Beskidzkiej na parkingu w miejscu dzisiejszego placu, ale kilkadziesiąt metrów dalej. Autobus jechał ul. Witosa, skręcał w pozostałość ul. Chmielnej w prawo, potem w lewo w ul. Przykopy, tam miał postój, potem w lewo w ul. Myślenicką i znów w lewo w ul. Witosa.
I właśnie takie smaczki dla pasjonatów historii chciałbym kiedyś zrobić.
Przyklad:
Pierwsza końcówka dla linii 184 na Woli Duchackiej Zachód nie była jak tam podano na skrzyżowaniu Witosa i Beskidzkiej na parkingu w miejscu dzisiejszego placu, ale kilkadziesiąt metrów dalej. Autobus jechał ul. Witosa, skręcał w pozostałość ul. Chmielnej w prawo, potem w lewo w ul. Przykopy, tam miał postój, potem w lewo w ul. Myślenicką i znów w lewo w ul. Witosa.
I właśnie takie smaczki dla pasjonatów historii chciałbym kiedyś zrobić.
Może temat o historycznych krańcówkach uczynić autogennym i nie mieszać z "krakowską polityką"
?

Re: Dawne pętle komunikacji miejskiej
Bieżanów Bazy dla "108", Płaszów Bazy dla "137" i "148", Fadom dla "157", Przewóz dla "158".
-
- Miłośnik
Re: Dawne pętle komunikacji miejskiej
Na Prądnik Biały Wschód już od października 2024 nic nie jeździ.