Kasacje autobusów po dostawach 200 nowych Solarisów
-
- Miłośnik
Kasacje autobusów po dostawach 200 nowych Solarisów
Ciekawe co skasują? Solaris Urbino 18 III z flagą Unii Europejskiej musi zostać jako muzealny.
Re: Kasacje autobusów po dostawach 200 nowych Solarisów
A dlaczego akurat ten? Oraz warto aby też zostawili MetroStyle.Gołąb_NGT8 pisze: 20 mar 2025, 17:20 Solaris Urbino 18 III z flagą Unii Europejskiej musi zostać jako muzealny.
Ale po co? Jak dla mnie, celem pojazdów historycznych jest zachowanie pojazdów które były istotne dla krakowskiej komunikacji bo albo były w dużej liczbie, albo miały ciekawe rozwiązania. MetroStyle nie spełnia żadnej z tych cech: jest to ledwie 8 sztuk które do tego OIDP od zwykłego SU18 III różnią się wyłącznie innym przodem.
No choćby właśnie dlatego. Wiadomo w ogóle ile powstało sztuk MetroStyle? Za np 20 lat może się okazać, że w przypadku liczby małoseryjnej taki pojazd będzie tylko w Krakowie podczas gdy wszystkie pozostałe będą skasowane.Ydhflx pisze: 20 mar 2025, 18:07 MetroStyle ...... od zwykłego SU18 III różnią się wyłącznie innym przodem.
Czy powinniśmy wydawać pieniądze na utrzymanie każdej wersji każdego modelu autobusu, który się w Krakowie pojawił? Było ich dość sporo.tomek_m pisze: 20 mar 2025, 18:24 No choćby właśnie dlatego. Wiadomo w ogóle ile powstało sztuk MetroStyle? Za np 20 lat może się okazać, że w przypadku liczby małoseryjnej taki pojazd będzie tylko w Krakowie podczas gdy wszystkie pozostałe będą skasowane.
Każdego nie, ale jeśli pojawiła się jakaś wersja małoseryjna to myślę że warto. A ile w Krakowie jest zostawionych Ikarusów 280. Jedna czy dwie sztuki?
-
- Miłośnik
Pewnie z Citaro zostanie 1x 18m i 1x 12m. Solaris: 1x EuroSolaris, 1x Metrostyle. Opcjonalnie: DR777 „Boeing”. Pojazdów w „księgowym” malowaniu chyba nie będą wycofywać?
Ikarus jest bardziej kultowy niż to metro Solarisatomek_m pisze: 20 mar 2025, 18:37 Każdego nie, ale jeśli pojawiła się jakaś wersja małoseryjna to myślę że warto. A ile w Krakowie jest zostawionych Ikarusów 280. Jedna czy dwie sztuki?
A po trzecie to solarisów było tyle generacji, że musielibyśmy ich chyba z 5 lub 6 a może nawet 7 zostawić.
Jakoś nie pozostawiono żadnego MANa NG 313 lub Scanii OmniCity.tomek_m pisze: 20 mar 2025, 18:37 Każdego nie, ale jeśli pojawiła się jakaś wersja małoseryjna to myślę że warto. A ile w Krakowie jest zostawionych Ikarusów 280. Jedna czy dwie sztuki?
No właśnie, Solarisów jest na pęczki i MetroStyle różnią się tylko przodem.Ydhflx pisze: 20 mar 2025, 18:07 Ale po co? Jak dla mnie, celem pojazdów historycznych jest zachowanie pojazdów które były istotne dla krakowskiej komunikacji bo albo były w dużej liczbie, albo miały ciekawe rozwiązania. MetroStyle nie spełnia żadnej z tych cech: jest to ledwie 8 sztuk które do tego OIDP od zwykłego SU18 III różnią się wyłącznie innym przodem.
Uśmiechnięte Scanie lub MANy NG313 były w małej ilości sztuk (od 10 -15 sztuk każdy model), ale w latach 1999- 2001 gdy pojawiały się stanowiły gigantyczny przeskok jeśli chodzi o komfort i niską podłogę, a jednak MPK ich nie zachowało.
A niektórzy chcą zachować mniej ciekawe modele.
Całe cztery. Chyba że masz na myśli konfiguracje długości, wtedy rzeczywiście "nazbierałoby się"Kojak pisze: 20 mar 2025, 19:10 A po trzecie to solarisów było tyle generacji, że musielibyśmy ich chyba z 5 lub 6 a może nawet 7 zostawić.
A ja bym z chęcią Neoplana na mieście chciał spotkać... to było dopiero coś fajne... jak wyjechały na 179.... nowe pachnące z tymi pięknymi białymi kołpakami....
Sugerujesz pomijanie długości autobusów podczas gdy MetroStyle różnią się nawet nie długością tylko kształtem przodu.elot360 pisze: 20 mar 2025, 21:13 Całe cztery. Chyba że masz na myśli konfiguracje długości, wtedy rzeczywiście "nazbierałoby się"
Ehh no ja sądzę że jeśli nie był istotny w Krakowie to nie warto, rozumiem że w tym się różnimy.tomek_m pisze: 20 mar 2025, 18:37 Każdego nie, ale jeśli pojawiła się jakaś wersja małoseryjna to myślę że warto.
Cztery plus metro, plus electric a może i wodorowiec. Od groma tego by było. Jakbyśmy chcieli solówki, przeguby i mini to kilkanaście przecieżelot360 pisze: 20 mar 2025, 21:13 Całe cztery. Chyba że masz na myśli konfiguracje długości, wtedy rzeczywiście "nazbierałoby się"
-
- Miłośnik
Solarisów Urbino 8,9 LE z 2016 chyba nie będą kasować?
Kiedyś na pewno tak... ale na chwilę obecną mamy sporą ilość starszych bocianów.