Symbole pętli

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Symbole pętli

Post autor: Cyjan » 06 maja 2025, 23:16

Wydziergałam coś na wzór piktogramów metra Mexico City tylko z naszymi pętlami

Nie wszystkie są od razu jasne, ale chciałam raczej stworzyć nowe symbole związane z miejscem, które nie zawsze są oczywiste. Zazwyczaj kierowałam się charakterystycznymi budynkami albo widokami obok, ale jak takowych brakowało to poszło w symbolikę.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-Djl3rDK70G

W kolejności od góry, lewej:

Salwator - uproszczony kościół św. Salwatora z charakterystycznymi detalami
Cichy Kącik - układ ulic na os. Cichy Kącik
Bronowice Małe - fasada budynku z pętli tramwajowej
Bronowice - jeden z tych gdzie brakło mi inspiracji, zdecydowałam się na chochoła mimo że do Rydlówki daleko
Górka Narodowa - tu było wyjątkowo ciężko, bo nie ma tam zbyt nic charakterystycznego, piktogram przedstawia więc nietypowy układ torowiska i pętli, ale też tak żeby przypominała literę "G"
Krowodrza Górka - krowa, górka, co tu więcej mówić
Dworzec Towarowy - IMHO ta pętla powinna się nazywać Fort Kleparz albo Park Kleparski i wtedy ułatwiłoby mi to robotę, ale niestety zmuszona byłam zrobić jakiś dziwny peron i niby-wagon cargo
Cmentarz Rakowicki - znicz
Tauron Arena Kraków Wieczysta - rzeczona arena, z której lecą jakieś dźwięki albo światła (?) chciałam też wpisać literę 'W"
Mistrzejowice - Uproszczony front kościoła im. św. Maksymiliana Marii Kolbego
Os. Piastów - Uproszczony herb Piastów
Rondo Hipokratesa - Eskulap z rondem, kołem
Wzgórza Krzesławickie - wzniesienia i uproszczona parafia Miłosierdzia Bożego
Walcownia - jako bardziej sentyment, przekrój walców
Kopiec Wandy - pagórek z koroną/literą "W"
Pleszów - symboliczny widok na Kombinat z dwoma kominami
Plac Centralny - chyba najmniej wizualnie udany ale może najbardziej jednoznaczny - układ drogowy wokół rzeczonego placu
Dąbie - było parę podejść do różnych rzeczy, padło na (znowu) kościół św. Stanisława
Mały Płaszów - sprawa karkołomna, bo nic tam za bardzo nie ma wyróżniającego się, padło na widok z pętli na kościół i komin EC w tle
Nowy Bieżanów - kościół Najświętszej Rodziny, który jest bliżej Ćwiklińskiej, ale też go z pętli widać
Kurdwanów - ryzykowna decyzja, przedstawienie tego że jest to jedyna pętla tramwajowa na filarach
Borek Fałęcki - nic innego oprócz boru nie przyszło mi do głowy, to i tak mocna reklama dla tej pętli
Czerwone Maki - czerwone maki
Dajwór - układ trójkątny torów jaki tam występuje

Zabrakło oczywiście Łagiewnik, ale na serio nic mi nie przychodziło do głowy
ona/jej

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Symbole pętli

Post autor: GoMeZz391 » 07 maja 2025, 12:45

Dla Łagiewnik, to jedynie SBM, ewentualnie Centrum JPII, ale to raczej dla własnej pętli ;)
Jak SBM, to np. Brama Miłosierdzia, serce z promieniami, coś na wzór logo na stronie Sanktuarium.

Obrazek

ODPOWIEDZ