Zieleńczanin pisze: 16 sie 2020, 19:22
Bayer2003 pisze: 16 sie 2020, 18:13
Zieleńczanin pisze: 16 sie 2020, 14:58
Jedyny mały plus jest taki, że być może będą potoki na linię typu (OP -) Mistrzejowice - Meissnera - Al. Jana Pawła II - PC - gdzieś dalej, tak aby nie całość z 30 kursów/h jechała do centrum.
Nie wiem, czy widziałeś proponowaną przez Ciebie linię na mapie miasta:
Do Osiedla Piastów linia ta powinna jeździć tylko i wyłącznie jeśli zawracanie na Mistrzejowicach od strony Bohomolca byłoby niemożliwe.
A co do Twojego pomysłu - solidny dubel "139". Może by się sprawdziło, ale nie kończyłbym tej linii na Wieczystej. W Twojej propozycji od Olszy II jeździliby nią pewnie tylko przypadkowi pasażerowie.
Końcówka Twojej linii na Mistrzejowicach nadałaby jej już trochę więcej sensu, jednak dalej miałaby ona moim zdaniem dosyć dziwną trasę.
Jeżeli zaś chodzi o mój pomysł - "16" dublowałaby "139" tylko na odcinku Rondo Barei/Polsadu - Rondo Hipokratesa. Jasne, jest to spory odcinek, jednak "139" dojazdu chociażby z osiedla przy Młyńskiej do Placu Centralnego nie zapewni. Zdaję sobie sprawę, że posłanie jej dalej niż na Wieczystą zapewniłoby jeszcze większe potoki, jednak nie można dopuścić do przeciążenia ulicy Mogilskiej.
Wracając jeszcze do tematu Twojej linii - przyszła mi do głowy pewna (uprzedzam - dosyć dziwna) jej modyfikacja, co o niej sądzisz:

Linia wprawdzie wygląda głupio, jednak zapewnia relację od nowej trasy do Ronda Czyżyńskiego. Następnie linia skręca w Aleję Pokoju, po czym na Rondzie Grzegórzeckim kieruje się na południe do Małego Płaszowa. Póki co wychodzi niezły potworek, jednak po wybudowaniu nitki na Lema (kolor fioletowy), linia zaczyna już nabierać pewnego sensu. Jej zaletami z pewnością byłyby zapewnienie bezpośredniego dojazdu z nowej trasy oraz Małego Płaszowa do Alei Pokoju. Wadą byłby jednak prawdopodobnie dosyć duży jej koszt, jednak wierzę, że mogłaby się ona przyjąć. Co sądzisz o takim pomyśle?