Dokładnie

Inna sprawa, że jeśli wejdzie nowy system biletowy i umożliwi np. płacenie zbliżeniowo kartą, to spór sam się rozstrzygnie - automaty stracą robotę i pewnie trafią do historii.
Dokładnie
https://gazetakrakowska.pl/prezydent-pr ... 1-17346043Podczas posiedzenia Komisji Infrastruktury przedstawił radnym dwa projekty uchwał dotyczące podwyżek cen biletów. Pierwsza propozycja dotyczy wprowadzenia w Krakowie biletu miesięcznego za 109 zł (obecnie za 80 zł), który pełniłby też rolę biletu metropolitalnego, a więc obejmowałby nie tylko podróże tramwajami i autobusami, ale również pociągami. Warunek jest taki, że radni przyjmują tę propozycję bez obniżania kwoty, bowiem 109 zł, to cena najtańszego biletu kolejowego.
Jeżeli radni się na to nie zgodzą, to na stole pozostanie druga propozycja, która dotyczy wprowadzenia biletu miesięcznego na przejazdy tramwajami i autobusami za 109 zł i tę kwotę radni będą mogli ewentualnie skorygować, a więc obniżyć. Projekt zakłada też wprowadzenie biletu metropolitalnego za 159 zł, a więc nie tylko na tramwaje i autobusy, ale także na przejazdy po Krakowie pociągami. I cena tego drugiego biletu nie podlegałaby modyfikacjom.
Tak, i to stosunkowo często, zwłaszcza z Krowodrzy. Ja jak robię kontrolę to często poluję na zjazdy/wyjazdy bo jest mało ludzi. I oczywiście w takim tramwaju również trzeba mieć bilet.Kacper pisze: ↑08 mar 2023, 23:12 Mam nadzieję że to odpowiedni temat do tego.
Ostatnio przyjaciel zadał mi pytanie, które zaczęło mnie trochę nurtować, stąd chciałem się nim podzielić na forum.
Czy jadąc tramwajem oznaczonym jako "zjazd do zajezdni" jest jakakolwiek szansa natknięcia się na kontrolę biletów? Czy w ogóle taki nieliniowy przejazd jest jakoś specjalnie traktowany i uwzględniany w regulaminie?
Zgodnie z uchwałą RMK w zjazdach / wyjazdach nie trzeba mieć biletuScania_9640 pisze: ↑09 mar 2023, 2:39 Tak, i to stosunkowo często, zwłaszcza z Krowodrzy. Ja jak robię kontrolę to często poluję na zjazdy/wyjazdy bo jest mało ludzi. I oczywiście w takim tramwaju również trzeba mieć bilet.
Ależ oczywiście że trzeba mieć bilet. Pokaż mi tą uchwałę, która twierdzi inaczejkot_feliks pisze: ↑09 mar 2023, 11:26 Zgodnie z uchwałą RMK w zjazdach / wyjazdach nie trzeba mieć biletu![]()
Pokaż uchwałę, na podstawie której tak jestScania_9640 pisze: ↑09 mar 2023, 13:59 Ależ oczywiście że trzeba mieć bilet. Pokaż mi tą uchwałę, która twierdzi inaczej
Z tego moim zdaniem wynika, że jechanie wyjazdem/zjazdem jest darmowe na terenie I strefy. Jest jednak jeszcze załącznik nr 3 do tej uchwały:§ 4.5 1. W strefie biletowej I pasażer może podróżować liniami miejskimi
lub aglomeracyjnymi na podstawie biletu przeznaczonego do korzystania z usług
przewozowych w strefach I; I i II lub I i II i III.
2. W strefie biletowej II pasażer może podróżować na podstawie biletu przeznaczonego
do korzystania z usług przewozowych w strefach II; I i II; II i III lub I i II i III.
3. W strefie biletowej III pasażer może podróżować na podstawie biletu przeznaczonego
do korzystania z usług przewozowych w strefach III; II i III lub I i II i III.
§ 1.
1. Bilety uprawniające do przejazdów środkami komunikacji miejskiej w Krakowie emitowane są przez
Gminę Miejską Kraków lub w jej imieniu.
Z tego z kolei wynika, że bilet mieć należy.3. Pasażer, który zajął miejsce stojące lub siedzące w pojeździe jest zobowiązany do posiadania:
1) ważnego biletu na okaziciela lub imiennego - uprawniającego do przejazdu w określonej strefie biletowej,
2) ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego lub bezpłatnego – w razie
korzystania z takiego uprawnienia.
Czy należy z tego rozumieć, że bilet sieciowy nie pozwala na skorzystanie ze zjazdówek? Przecież one nie są liniami. Można również rozumieć, że pisząc uchwałę miano na myśli, że na wyjazdy/zjazdy nie trzeba biletu.f. Mieszkańca:
sieciowy (normalny i ulgowy) uprawniający do wielokrotnych przejazdów wszystkimi liniami,
we wszystkie dni tygodnia w okresie ważności biletu
Z tego bez wątpienia wynika, że pasażer ma prawo wejść do autobusu/tramwaju z zamiarem kupienia biletu w automacie. Skoro jest również osobny paragraf na zakup przez urządzenia mobilne, to nie pozostawia to wątpliwości że można oczekiwać że w pojeździe da się kupić bilet. Stanowisko to potwierdził również wyrok sądu, o którym tu było mówione.2. Pasażer rozpoczynający podróż z zamiarem zakupu biletu w pojeździe po wejściu do pojazdu obowiązany
jest niezwłocznie nabyć ten bilet i dokonać jego skasowania.
3. Pasażer rozpoczynający podróż z zamiarem nabycia biletu przy pomocy urządzeń mobilnych po wejściu
do pojazdu obowiązany jest niezwłocznie nabyć ten bilet i zachować go na czas podróży.
Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne – tako rzecze kodeks cywilny. Skoro żądasz ode mnie biletu w pojeździe niekursującym na żadnej linii miejskiej czy też aglomeracyjnej, to na jakiej podstawie żądasz ode mnie biletu?Scania_9640 pisze: ↑09 mar 2023, 13:59 Ależ oczywiście że trzeba mieć bilet. Pokaż mi tą uchwałę, która twierdzi inaczej
Jak ktoś poluje, jak powiedział na takich pasażerów, to potem się nie ma co dziwić, że awantury są i się leje kontrolerów, skoro takie podejście mają. Od razu mówię że nie wszystkich, bo wiadomo, że są tacy, co celowo nie płacą, ale każdy niech sobie dopowie.tomta1 pisze: ↑09 mar 2023, 18:11 Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne – tako rzecze kodeks cywilny. Skoro żądasz ode mnie biletu w pojeździe niekursującym na żadnej linii miejskiej czy też aglomeracyjnej, to na jakiej podstawie żądasz ode mnie biletu?
Czy zjazdy do zajezdni są pojazdami kursującymi na linii? Czy zjazdy do zajezdni są rozliczane pomiędzy operatorem a organizatorem? Czy jest kontrolowana ich punktualność? Czy jest kontrolowana realizacja tych kursów? Czy operator otrzymuje wynagrodzenie za każdy pociągokilometr takiego kursu? Czy jest dostępny rozkład jazdy takiego kursu zgodnie z ustawą Prawo przewozowe?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości