11.04.2021 [Święto Miłosierdzia Bożego, przyjazd #HY863]
Re: 11.04.2021
HL401 za HY849 na 14
DO268 jako Autobus Rezerwowy
- pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
- Ekspert
Re: 11.04.2021r.
Za jakiś czas owszem. Ale obecnie nie ma możliwości bo ładowarki na pętli w Bieżanowie są w rozbudowie. A dzisiaj są na "503" 18 metrowe elektryki tylko ze względu na ŚMB. 

Jestem zaskoczony ilością pasażerów w dniu dzisiejszym. Widząc dziś tramwaje i autobusy około dwóch godzin w prawie wszystkich pojazdach zajęte były wszystkie miejsca siedzące
.
Zastanawia mnie także, dlaczego MPK nie promuje w tym dniu przystanku Turowicza (czy to poprzez stworzenie dodatkowej linii, czy zwiększeniu pojemności taboru na "133" i "135") - odległość do Sanktuarium z tego przystanku wynosi zaledwie 600m (przy 800m z Łagiewnik ZUS). Oczywiście, za rok (miejmy nadzieję) powstanie tunel pod Sanktuariami, i w ogóle takie połączenie nie będzie potrzebne, zastanawiam się jednak, czy w tym roku ktoś o tym nie pomyślał, czy może jest w tym jakiś sens.

Zastanawia mnie także, dlaczego MPK nie promuje w tym dniu przystanku Turowicza (czy to poprzez stworzenie dodatkowej linii, czy zwiększeniu pojemności taboru na "133" i "135") - odległość do Sanktuarium z tego przystanku wynosi zaledwie 600m (przy 800m z Łagiewnik ZUS). Oczywiście, za rok (miejmy nadzieję) powstanie tunel pod Sanktuariami, i w ogóle takie połączenie nie będzie potrzebne, zastanawiam się jednak, czy w tym roku ktoś o tym nie pomyślał, czy może jest w tym jakiś sens.
-
- Ekspert
Przeguby na 133 i 135? Bardzo ciężkofistaszek pisze: 11 kwie 2021, 22:31 Jestem zaskoczony ilością pasażerów w dniu dzisiejszym. Widząc dziś tramwaje i autobusy około dwóch godzin w prawie wszystkich pojazdach zajęte były wszystkie miejsca siedzące.
Szkoda, że ZTP i MPK też;-) Myślę, że trzeba zdecydowanie lepiej przygotowywać się do ciepłych weekendów obecnie. Większość obiektów jest pozamykana (przynajmniej oficjalnie), więc spacery i wypady to w zasadzie jedna z nielicznych odmian od codzienności. Centrum miasta czy bulwary cieszą się dużym powodzeniem w wolne dni - tymczasem w miniony weekend rozkłady jak ponurej jesieni... Wydaje się, że przy prognozowanej dobrej pogodzie powinno się zdecydowanie bardziej wzmocnić KM.fistaszek pisze: 11 kwie 2021, 22:31 Jestem zaskoczony ilością pasażerów w dniu dzisiejszym. Widząc dziś tramwaje i autobusy około dwóch godzin w prawie wszystkich pojazdach zajęte były wszystkie miejsca siedzące.
Wpadka ze 134 jest już tematem artykułów prasowych, więc pewnie tu się coś zmieni i będzie zwiększenie w ciepłe dni. Natomiast generalnie bazowa częstotliwość f=20 w tramwajach oraz f=30(!) w autobusach to jednak wstyd dla miasta, szczególnie w kontekście obowiązujących (teoretycznie) obostrzeń. Zwracam na to uwagę raz jeszcze: przez całą niedzielę nawet w magistralnych liniach autobusowych obowiązuje f=30 (139, 144, 164, 173, 179, 501, 502, 503 itd.)!
To chyba najlepsza pora na naciskanie na urzędników oraz docelowo na radnych by dokończono maksymalizację i wprowadzono f=15 i jej pochodne również w weekendy. W tym roku będzie remont na Ptaszyckiego. W przyszłym roku m.in. Solidarności, Kościuszki, Zwierzyniecka. Pewnie jak zawsze przy takich okazjach będą ciche cięcia - więc może te cięcia spożytkować na poprawienie komunikacji właśnie w weekendy?
Nie. Bo przeważnie co niedzielę na "503" są 1 lub 2x przegubowe elektryki.kucyk pisze: 11 kwie 2021, 20:29 Za jakiś czas owszem. Ale obecnie nie ma możliwości bo ładowarki na pętli w Bieżanowie są w rozbudowie. A dzisiaj są na "503" 18 metrowe elektryki tylko ze względu na ŚMB.![]()
Około 16:40 na Stradomiu->BM widziany RP630 na "8", prawdopodobnie wtyczka.
Około 17:30 na Starowiślnej->Borek widziany z kolei HL403 na "22"
Padło, albo były wtyczki. W zeszłych latach w Święto Miłosierdzia Bożego były zdaje się dodatkowe wozy do wysłania gdyby na którychś liniach był tłok.
Re: 11.04.2021 [Święto Miłosierdzia Bożego, przyjazd #HY863]
Ogólnie RP630 stał cały czas w Borku jak fociłem wczoraj.