Prędzej zrobić użytek z 413
Wieliczka, Biskupice
Re: Wieliczka, Biskupice
-
Mr. Passenger
- Specjalista
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 1 raz
Jeśli rzeczywiście istnieje potok z Wieliczki do Nowej Huty to czy nie lepiej byłoby zrobić linię przyspieszoną po obwodnicy? Podejrzewam, że wyszłoby co najmniej kilkanaście minut szybciej niż wycieczki po Bogucicach, Złocieniu i Łęgu.
A jeśli chodzi o Bogucice to najlepszym i najprostszym rozwiązaniem byłoby przedłużenie "bieżanowskiego" odcinka "133" z końcówką przy Miejskim Centrum Opieki. Trasa przebiegałaby w większości przez wąskie uliczki, więc najpraktyczniejszym rozwiązaniem byłoby posłanie na nią Autosana, co raczej wyklucza możliwość obsługiwania zbyt wielu rejonów naraz.
Jeżeli już mielibyśmy myśleć o tej relacji to znacznie bardziej racjonalne wydaje się przedłużenie "264" z Brzegów przez Kokotów i Śledziejowice do Wieliczki. Trasa generująca raczej mniejsze opóźnienia, a przy okazji obsługująca nowe rejony. Tylko na takie rozwiązanie gminy ościenne musiałyby sypnąć kasą. No i Brzegi byłyby stratne, więc też musiałyby dostać coś w zamian
A jeśli chodzi o Bogucice to najlepszym i najprostszym rozwiązaniem byłoby przedłużenie "bieżanowskiego" odcinka "133" z końcówką przy Miejskim Centrum Opieki. Trasa przebiegałaby w większości przez wąskie uliczki, więc najpraktyczniejszym rozwiązaniem byłoby posłanie na nią Autosana, co raczej wyklucza możliwość obsługiwania zbyt wielu rejonów naraz.
Połączenie MP-Wieliczka przede wszystkim daje możliwość ugrzęźnięcia w korku na Półłankach, zwłaszcza w godzinach szczytu, i złapania co najmniej kilkuminutowego opóźnienia. Więc nawet jeśli krakowska końcówka jest dla mieszkańców Bogucic obojętna to podejrzewam, że woleliby taką, do której dojazd nie generuje tak dużych opóźnień.lukasmaj pisze: 22 cze 2021, 22:28 Wiem, że mieszkańcy Bogucic nieco dłużej pojadą do Małego Płaszowa niż Nowego Bieżanowa, z kolei tramwajem krócej do Centrum z Płaszowa niż z Bieżanowa.. A jak duże możliwości daje połączenie Mały Płaszów -Wieliczka...
Jeżeli już mielibyśmy myśleć o tej relacji to znacznie bardziej racjonalne wydaje się przedłużenie "264" z Brzegów przez Kokotów i Śledziejowice do Wieliczki. Trasa generująca raczej mniejsze opóźnienia, a przy okazji obsługująca nowe rejony. Tylko na takie rozwiązanie gminy ościenne musiałyby sypnąć kasą. No i Brzegi byłyby stratne, więc też musiałyby dostać coś w zamian
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 28 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
- Kontakt:
Na tę chwilę zanosi się, że "284" pojedzie do Małego Płaszowa - tak chciałaby Wieliczka:
Nowa linia „284” z Wieliczki do Płaszowa
https://krabok.wordpress.com/2021/07/02 ... -plaszowa/
https://krabok.wordpress.com/2021/07/02 ... -plaszowa/
Nowa linia prawdopodobnie dostanie numer „284” i pojedzie na trasie Wieliczka Centrum – Powstania Warszawskiego – Ks. Goliana – Czarnochowska – Wygoda – (Kraków) Potrzask – Sucharskiego – Półłanki – Christo Botewa – Mały Płaszów. Na terenie Grodu Kraka rozważano różne końcówki, w tym m.in. Nowy Bieżanów Południe, jednak Władzom Wieliczki zależy na połączeniu w stronę zakładów pracy na Rybitwach oraz do Płaszowa. Warto też uwzględnić, że dojazd do bieżanowskich tramwajów jest już zapewniony przez wiele linii (w tym „204/244”, „301” i „304”), podczas gdy nie ma ani jednego autobusu w stronę północną. Przy okazji, dostęp do linii aglomeracyjnej dostaną wspomniane Bogucice.
Dzięki za wzmiankę i ustalenia informacji. Wielicki dyrektor nic nie wie a ZTP odpisało nam w dniu dzisiejszym, że gmina WLCK nie potwierdziła pisemnie konkretnych planów i nie mogą nam udzielić informacji.Kaszmir pisze: 02 lip 2021, 15:02 Na tę chwilę zanosi się, że "284" pojedzie do Małego Płaszowa - tak chciałaby Wieliczka:
https://krabok.wordpress.com/2021/07/02 ... -plaszowa/Nowa linia prawdopodobnie dostanie numer „284” i pojedzie na trasie Wieliczka Centrum – Powstania Warszawskiego – Ks. Goliana – Czarnochowska – Wygoda – (Kraków) Potrzask – Sucharskiego – Półłanki – Christo Botewa – Mały Płaszów. Na terenie Grodu Kraka rozważano różne końcówki, w tym m.in. Nowy Bieżanów Południe, jednak Władzom Wieliczki zależy na połączeniu w stronę zakładów pracy na Rybitwach oraz do Płaszowa. Warto też uwzględnić, że dojazd do bieżanowskich tramwajów jest już zapewniony przez wiele linii (w tym „204/244”, „301” i „304”), podczas gdy nie ma ani jednego autobusu w stronę północną. Przy okazji, dostęp do linii aglomeracyjnej dostaną wspomniane Bogucice.
A skręt z Sucharskiego w Półłanki nie będzie problematyczny, jaki autobus jest przewidywany na 284?
-
RoversKrk97
- Pasażer
Rozmawiałem ostatnio z wieloma osobami, które żyją w Brzegach i okolicach i na pewno by poparli to połączenie. Co powiedzielibyście na linię "294" z Placu Centralnego im. R.Reagana do Wieliczki Centrum. Trasa ta wyglądałaby mniej więcej tak: PLAC CENTRALNY im. R.Reagana - Al.Solidarności - Bulwarowa - Klasztorna - Półłanki - Rączna - Łutnia - Brzegi Pętla - Kokotów - Śledziejowice - Grottgera (Wieliczka) - Piłsudskiego – Asnyka – Słowackiego – Powstania Warszawskiego – Dembowskiego – WIELICZKA CENTRUM
Wiem że takie połączenie mogłoby być kosztowne, ale na pewno ułatwiłoby życie wielu ludziom. Na tej trasie co prawda kursuje bus, ale jednak myślę, że pasażerowie marzą o lepszym komforcie jazdy
Wiem że takie połączenie mogłoby być kosztowne, ale na pewno ułatwiłoby życie wielu ludziom. Na tej trasie co prawda kursuje bus, ale jednak myślę, że pasażerowie marzą o lepszym komforcie jazdy
-
damian_krk2
- Ekspert
Połączenie super tylko czy to jest realne finansowo dla Wieliczki?RoversKrk97 pisze: 03 lip 2021, 14:15 Rozmawiałem ostatnio z wieloma osobami, które żyją w Brzegach i okolicach i na pewno by poparli to połączenie. Co powiedzielibyście na linię "294" z Placu Centralnego im. R.Reagana do Wieliczki Centrum. Trasa ta wyglądałaby mniej więcej tak: PLAC CENTRALNY im. R.Reagana - Al.Solidarności - Bulwarowa - Klasztorna - Półłanki - Rączna - Łutnia - Brzegi Pętla - Kokotów - Śledziejowice - Grottgera (Wieliczka) - Piłsudskiego – Asnyka – Słowackiego – Powstania Warszawskiego – Dembowskiego – WIELICZKA CENTRUM
Wiem że takie połączenie mogłoby być kosztowne, ale na pewno ułatwiłoby życie wielu ludziom. Na tej trasie co prawda kursuje bus, ale jednak myślę, że pasażerowie marzą o lepszym komforcie jazdy![]()
A czy nie mniej więcej w tej samej relacji (ze Szpitala Rydygiera) nie jeździ bus?
-
Zieleńczanin
- Ekspert
Ano jeździ. I to w porywach do f~20.tomta1 pisze: 03 lip 2021, 17:24 A czy nie mniej więcej w tej samej relacji (ze Szpitala Rydygiera) nie jeździ bus?
Od 17 lipca remont przejazdu na ul. Półłanki, to pewnie poczekają z uruchomieniem 284 do jego zakończenia.
Ja nie jestem takim optymistą, bo gmina Wieliczka już nieraz pokazała, że od pomysłu do jego realizacji jest bardzo długa droga. Tym bardziej, że artykuł z DP mówił, że do końca czerwca ZTP miało przesłać kosztorys dla nowej linii i tu zakładam, że Wieliczka skończy temat, bo kasa. Dla mnie działania Wieliczki są trochę pod publiczkę i ciekaw jestem jak się będą tłumaczyć jak nowa linia będzie dla nich za drogą opcją i wstrzymają do kiedyś tam jej uruchomienie.Tancin pisze: 05 lip 2021, 17:11 Od 17 lipca remont przejazdu na ul. Półłanki, to pewnie poczekają z uruchomieniem 284 do jego zakończenia.
Prawdopodobnie linia 274 od 12.07 na ok 2tyg zostanie zawieszona w związku z remontem pętli w Trąbkach.
W ubiegłym roku linia 274 także nie kursowała z powodu remontu pętli w Trąbkach. Niestety ale tam jest ciasno.Adrian14 pisze: 06 lip 2021, 10:22 Prawdopodobnie linia 274 od 12.07 na ok 2tyg zostanie zawieszona w związku z remontem pętli w Trąbkach.
Nie przesadzacie też trochę? Przecież jest dobra przesiadka na 123 czy 163. A jak powstanie 284 do Płaszowa to cud miód dla Wieliczki.RoversKrk97 pisze: 03 lip 2021, 14:15 Wiem że takie połączenie mogłoby być kosztowne, ale na pewno ułatwiłoby życie wielu ludziom.
Będzie nowa linia MPK Wieliczka – Bogucice - Kraków. Autobus pojedzie do pętli P&R w Bieżanowie
https://dziennikpolski24.pl/bedzie-nowa ... 5-15698888
Wątpliwości chyba rozwiane z trasą do Małego Płaszowa
https://dziennikpolski24.pl/bedzie-nowa ... 5-15698888
Wątpliwości chyba rozwiane z trasą do Małego Płaszowa