A ja się zastanawiam nad dwoma wariantami co do problemu "114" i "189" - oceńcie sami, który lepszy

oba warianty zakładają egzystencję "310".
Wariant A:
"114" - likwidacja;
"189" - od Placu Inwalidów przekierowanie do
Chełmońskiego Pętli po trasie "114".
Wariant B:
"114" - likwidacja;
"138" - skrócenie do
Krowodrzy Górki;
"168" - wzmocnienie do f~15/15/20;
"168A" - jednokierunkowe warianty "168" -
Chełmońskiego Pętla > Stawowa > Jasnogórska > Chełmońskiego > Stawowa > Rondo Ofiar Katynia > po trasie "168" do
Krowodrzy Górki, f~15/15/20
"189" - wydłużenie do
Przybyszewskiego;
"468" - nowa linia jednokierunkowa (powrót jako "468"):
Krowodrza Górka > po trasie "168" > Stawowa > Jasnogórska > Chełmońskiego > Stawowa >
Chełmońskiego Pętla.
Komentarz:
Wariant A: prosto i czytelnie. "114" zostaje zastąpione na Chełmońskiego przez dość podobne "189", jednakże jadące w stronę Huty.
Wariant B: dziwniej i mniej czytelnie, ale wg mnie lepiej. Idea zmian jest taka, żeby cała trasa "168" była obsługiwana co 7,5 minuty, przy czym co drugi kurs jechałby przez odcinek, z którego wyleciałaby "114" w stronę Chełmońskiego, a druga połowa kursów jechałaby tamtędy w stronę Krowodrzy Górki. Dzięki temu mamy mocne "168", a przystanki Piaskowa i Jasnogórska dostają bezpośredni autobus z i do Krowodrzy Górki co 15 minut w dni powszednie + możliwość dojazdu do Chełmońskiego Pętli 8 kursami/h. Dodatkowo "138" zostaje skrócone, aby wreszcie idea autobusu z Azorów na Krowodrzę co 10 minut nie była zupełnie rozwalona opóźnieniami tejże linii. Jeśli się nie zmieści na Krowodrzy, może zawracać na starej pętli, a postoje mieć na nieużywanym przystanku przelotowym w stronę Azorów, ewentualnie zawracać na jakimś kryterium ulicznym. Osobiście uważam, że "168/468" w takim układzie byłoby wzorem dowozówki, i myślę że mogłoby nawet wymagać przegubów

. Oczywiście "168A" byłoby wpisane w rozkład "168".
"189" wydłużam do Przybyszewskiego, aby zapewnić jakąkolwiek większą rekompensatę za brak "114". Może powinna pojechać docelowo do Bronowic SKA?
Inną kwestią jest to, czy przystanek Piaskowa w ogóle wymaga obsługi, skoro jest niecałe 200 metrów od pętli na Chełmońskiego.
Zmieniłem nazwę tematu.