Wielka Wieś, Modlnica, Jerzmanowice

- Linie, trasy, rozkłady
GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Wielka Wieś, Modlnica

Post autor: GoMeZz391 » 04 lut 2022, 19:31

poza_miastem pisze: 03 lut 2022, 13:36 Jako wieloletnia pasażerka linii 210 chciałabym zwrócić uwagę na kilka ograniczeń autobusów aglomeracyjnych, które mogą się powielić w 310.

Ciągnące się remonty na trasie autobusu zostały na zimę zawieszone ale mają być wznowione na wiosnę. Nie liczcie więc na punktualność 310. Wielokrotnie zdarzało mi się czekać ponad 40 min na spóźniony autobus lub rezerwę.

Zimą natomiast drogi powiatowe nie są u nas dostatecznie odsypane, a warunki poza Krakowem są dużo gorsze.
Sytuacja z wczoraj wieczór - dojeżdżam do końca (pętla Będkowice) i kierowca wysadził nas 5 km wcześniej - bez żadnej alternatywy powrotu do domu, bo poprzedni autobus się zakopał więc on dalej też nie pojedzie. Tak wygląda rzeczywistość pasażerów tego autobusu.

Wiec wmawianie ludziom, że połączenie linii miejskiej z aglomeracyjną nic nie zmieni to nieprawda, obstawiam, że ten autobus pojawi się na przystanku bardziej z przypadku niż według rozkładu.
W okresie zimowym 310 to prawie każdy kurs będzie realizować jako wariant do Murowni, bo takie mamy realia aglomeracji, gdzie drogi powiatowe II standardu utrzymania nie są czasem w stanie być na tyle przejezdne, aby autobus przejechał.
Scania_9640 pisze: 03 lut 2022, 20:52 Z tym 114 to polecieli po bandzie, praktycznie żadnych plusów a same minusy. Może galeria zainterweniuje jak zobaczą jakie tłoki będą wieczorami i nie tylko. Zamiast poprawiać komunikację to się ją pogarsza.
Tak jak teraz, to przeważnie wielkich problemów nie będzie, lecz jak przyjdzie okres świąteczny (marzec/kwiecień, listopad-grudzień), to już mogą być spore tłumy w autobusach. Obecnie to np. 14 lutego na Walentynki mogą być większe problemy w rejonach galerii oraz kin np. Cinema - Bonarka, Mikro - Bronowicka. Nieco później gdy zaczną się imprezy plenerowe.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 04 lut 2022, 20:42

Właśnie sobie jadę z Konopnickiej 114 na Podwawelskie to jedzie 16 osób 🙂 wiec pusty nie jedzie jak to niektórzy myślą.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 04 lut 2022, 20:53

No tak, w 12-metrowym autobusie się tyle osób nie zmieści.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 04 lut 2022, 20:58

tomta1 pisze: 04 lut 2022, 20:53 No tak, w 12-metrowym autobusie się tyle osób nie zmieści.
304 z 3 osobami przyjechał analogicznie w stronę Wieliczki, więc kto tu jakieś przeguby chce? Tak samo nie trzeba, wyliczamy dalej to w żadnym autobusie nie znajdziesz żeby nie wejść do 12m a jak znajdziesz to zrób wyraźne zdjęcie.

Scania_9640
Ekspert

Post autor: Scania_9640 » 04 lut 2022, 21:17

MichalTyniec pisze: 04 lut 2022, 20:58 304 z 3 osobami przyjechał analogicznie w stronę Wieliczki, więc kto tu jakieś przeguby chce? Tak samo nie trzeba, wyliczamy dalej to w żadnym autobusie nie znajdziesz żeby nie wejść do 12m a jak znajdziesz to zrób wyraźne zdjęcie.
O to to. W jeden dzień pojedzie mniej w drugi więcej osób. Po to się właśnie robi pomiary 1-2 tygodniowe.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 04 lut 2022, 21:38

Scania_9640 pisze: 04 lut 2022, 21:17
MichalTyniec pisze: 04 lut 2022, 20:58 304 z 3 osobami przyjechał analogicznie w stronę Wieliczki, więc kto tu jakieś przeguby chce? Tak samo nie trzeba, wyliczamy dalej to w żadnym autobusie nie znajdziesz żeby nie wejść do 12m a jak znajdziesz to zrób wyraźne zdjęcie.
O to to. W jeden dzień pojedzie mniej w drugi więcej osób. Po to się właśnie robi pomiary 1-2 tygodniowe.
No właśnie, 301 na Kleparz miał 2 osoby, ja nie wiem dokładnie np jak dalej z napełnieniem w tej chwili ale sobie sprawdzę jak będę miał czas ale na tą chwilę to na odcinku który ma wydłużony na Kleparz żadnego szału nie ma i to w obie strony i to mówię o kursach szczytowych a nie konkretnie teraz, nieraz to nawet miesiąc trwają pomiary tak jak tu u mnie było 2 lata temu.

lukaszpdg
Pomiarowiec

Post autor: lukaszpdg » 05 lut 2022, 2:27

MichalTyniec pisze: 04 lut 2022, 21:38 No właśnie, 301 na Kleparz miał 2 osoby, ja nie wiem dokładnie np jak dalej z napełnieniem w tej chwili ale sobie sprawdzę jak będę miał czas ale na tą chwilę to na odcinku który ma wydłużony na Kleparz żadnego szału nie ma i to w obie strony i to mówię o kursach szczytowych a nie konkretnie teraz, nieraz to nawet miesiąc trwają pomiary tak jak tu u mnie było 2 lata temu.
Jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj.

301 ma dobre napełnienia na Alejach. Koło 22:45 było koło 7-8 osób przynajmniej do Pl. Inwalidów, a druga stronę na Konopnickiej koło 20%.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 05 lut 2022, 9:37

yosujiro pisze: 04 lut 2022, 12:54@Scania_9640 czekam na te zdjęcia, niejedno, bo na każdej linii idzie doczekać kursu z niezłym zapełnieniem, do tego dodaj jakieś z tymi tłumami w stronę Grunwaldzkiego. Tylko zrób tak, żeby było widać numer linii na wyświetlaczu wewnętrznym Obrazek
Poza tym skoro ta linia jest tak potrzebna, to petycję w jej sprawie w ciągu doby powinno chyba podpisać więcej niż jedna osoba (czyli jej autor, którym pewnie Ty jesteś), a pod postami z informacją o jej kasacji na miejskich profilach na FB też by ktoś wyrażał niezadowolenie, a nic takiego nie ma. Same lajki i serduszka, w komentarzach cisza jak nigdy przy zmianach... Obrazek
No, kilka niezadowolonych osób jest, jednak zawsze działa to tak samo - zadowoleni siedzą cicho, ew. dają tylko pozytywne reakcje, a komentują głównie niezadowoleni. To normalne zjawisko i ciężko ocenić jakie są proporcje, jednak mam podobne wrażenie - większość reakcji pod informacjami jest pozytywna, więc to sugeruje że większości zmiany się podobają.

Zresztą dla większości naprawdę jest na plus. Gmina Wielka Wieś oczywiście zyskuje. Do tego na R. Ofiar Katynia czy Bronowicach SKA przybędzie kursów ("310" ma trochę mniej niż "114", za to dojdzie "511"). Realnie najbardziej stratny jest przystanek "Armii Krajowej" (jak wspominałem - można pomyśleć o zadosćuczynieniu) i trochę "Kawiory".
lukaszpdg pisze: 05 lut 2022, 2:27301 ma dobre napełnienia na Alejach. Koło 22:45 było koło 7-8 osób przynajmniej do Pl. Inwalidów, a druga stronę na Konopnickiej koło 20%.
Potwierdzam, z tego co wiem jest faktycznie przyrost potoków. Część to oczywiście pasażerowie miejscy dojeżdżający np. do Prokocimia, jednak linia wyszła na plus :)

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 05 lut 2022, 10:02

lukaszpdg pisze: 05 lut 2022, 2:27 Jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj.

301 ma dobre napełnienia na Alejach. Koło 22:45 było koło 7-8 osób przynajmniej do Pl. Inwalidów, a druga stronę na Konopnickiej koło 20%.
No jak dla Ciebie 8 osób na Alejach w 301 to dobre napełnienia to ok 😀 i takie jest właśnie w ciągu dnia, bardzo dużo jeżdżę po mieście to wiem i właśnie będę się wypowiadał.

lukasmaj
Specjalista

Post autor: lukasmaj » 05 lut 2022, 12:23

MichalTyniec pisze: 05 lut 2022, 10:02
lukaszpdg pisze: 05 lut 2022, 2:27 Jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj.

No jak dla Ciebie 8 osób na Alejach w 301 to dobre napełnienia to ok 😀 i takie jest właśnie w ciągu dnia, bardzo dużo jeżdżę po mieście to wiem i właśnie będę się wypowiadał.
Co do "301", to jest bzdurą to co mówisz @MichalTyniec! 301 ma bardzo wysokie napełnienie, pomimo nauki i pracy zdalnej. Linia zyskała wielu nowych pasażerów na całej długości trasy. Wiadomo, że o godz. 22.45 na Pl. Inwalidow w kierunku NK nie będziesz miał pełnego autobusu. Ciekawe czy "112" od Rynku Dębnickiego w kierunku RG wiezie w tym czasie osiem osób.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 05 lut 2022, 12:29

lukasmaj pisze: 05 lut 2022, 12:23 Co do "301", to jest bzdurą to co mówisz @MichalTyniec! 301 ma bardzo wysokie napełnienie, pomimo nauki i pracy zdalnej. Linia zyskała wielu nowych pasażerów na całej długości trasy. Wiadomo, że o godz. 22.45 na Pl. Inwalidow w kierunku NK nie będziesz miał pełnego autobusu. Ciekawe czy "112" od Rynku Dębnickiego w kierunku RG wiezie w tym czasie osiem osób.
Z pewnością zwłaszcza że mam świetny podgląd na Konopnickiej albo na Grunwaldzkim gdzie widzę o różnych porach jakie ma zapełnienie na tym odcinku więc nie wciskaj mi że jest inaczej, i 112 nie wiezie na Grunwaldzkie 8 osób bo wysiadają wcześniej bo są zmuszeni żeby wysiąść i iść na Konopnickiej, gdyby nie musieli i jechałby dalej niż na Grunwaldzkie to by pojechali, jak będziesz miał na Alejach 40, 50 osób w tym autobusie to Ci powiem że jest linia petarda a nie z 10 osób lub mniej bo to jest śmieszne.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 05 lut 2022, 15:54

@MichalTyniec ile Ty masz lat? 12? Nie da się czytać Twoich postów, weź się jakoś zajmij składnią oraz interpunkcją, a także jakąś normalną argumentacją, bo Twoich postów nie da się czytać, gdy wykłócasz się jak gimnazjalista...

Co do 301- na jednym z ostatnich kursów na Alejach było 8 osób? I to ma być zły wynik? To co powiedzieć o np 152, które na porannych weekendowych kursach nieraz przez większość trasy wozi po max 5-10osób? Też do zaorania? Może wytnijmy większość linii rankami i wieczorami, bo wtedy jak jest 8 osób, to należy się cieszyć że aż tyle? Rozumiem, że jak dziś przy sobocie widziałem 301 ruszające spod Herbewa w stronę Niepołomic z 12 osobami to też jest mało jak na pierwszy przystanek po pętli? Nawiasem dodam, że przed nim na przystanku stało "konkurencyjne" 164, więc już straciło pasażerów "krótkodystansowych". Jeżeli porównujcie razem ze Scanią obłożenie w okolicach 10-15 osób w 114 na Konopnickiej w środku dnia, do 8 osób w 301 późnym wieczorem, to pozostaje mi jedynie zasugerować Wam żebyście puknęli się w ten Wasz dziecięcy łeb, bo takie myślenie to wyraz kompletnej ignorancji i braku wyobraźni. Byleby mieć argument w swojej racji, nawet jak on jest "z du*y". 114 nie jest niezbędne, 310 je w większości zastąpi, te pojedyncze przystanki nie zostają bez obsługi, więc schowajcie swoje szabelki, bo ta dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam. Bez odbioru.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 05 lut 2022, 16:11

yosujiro pisze: 05 lut 2022, 15:54 @MichalTyniec ile Ty masz lat? 12? Nie da się czytać Twoich postów, weź się jakoś zajmij składnią oraz interpunkcją, a także jakąś normalną argumentacją, bo Twoich postów nie da się czytać, gdy wykłócasz się jak gimnazjalista...

Co do 301- na jednym z ostatnich kursów na Alejach było 8 osób? I to ma być zły wynik? To co powiedzieć o np 152, które na porannych weekendowych kursach nieraz przez większość trasy wozi po max 5-10osób? Obrazek Też do zaorania? Może wytnijmy większość linii rankami i wieczorami, bo wtedy jak jest 8 osób, to należy się cieszyć że aż tyle? Rozumiem, że jak dziś przy sobocie widziałem 301 ruszające spod Herbewa w stronę Niepołomic z 12 osobami to też jest mało jak na pierwszy przystanek po pętli? Nawiasem dodam, że przed nim na przystanku stało "konkurencyjne" 164, więc już straciło pasażerów "krótkodystansowych". Jeżeli porównujcie razem ze Scanią obłożenie w okolicach 10-15 osób w 114 na Konopnickiej w środku dnia, do 8 osób w 301 późnym wieczorem, to pozostaje mi jedynie zasugerować Wam żebyście puknęli się w ten Wasz dziecięcy łeb, bo takie myślenie to wyraz kompletnej ignorancji i braku wyobraźni. Byleby mieć argument w swojej racji, nawet jak on jest "z du*y". 114 nie jest niezbędne, 310 je w większości zastąpi, te pojedyncze przystanki nie zostają bez obsługi, więc schowajcie swoje szabelki, bo ta dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam. Bez odbioru.
No mam troszkę więcej lat i podejrzewam że nawet drugie tyle niż Ty 😀 po drugie nie będę po raz kolejny powtarzał że mówię o kursach szczytowych popołudniu z taką ilością ale widzę że nie rozumiesz, no trudno 🙂 i trzecie skoro to dla Ciebie bardzo dobre obłożenie te parę osób to się trzymaj tego, nie pozdrawiam i nie czytaj skoro masz problem z odebraniem posta.

lukasmaj
Specjalista

Post autor: lukasmaj » 05 lut 2022, 16:42

yosujiro pisze: 05 lut 2022, 15:54 @MichalTyniec ile Ty masz lat? 12? Nie da się czytać Twoich postów, weź się jakoś zajmij składnią oraz interpunkcją, a także jakąś normalną argumentacją, bo Twoich postów nie da się czytać, gdy wykłócasz się jak gimnazjalista...

Co do 301- na jednym z ostatnich kursów na Alejach było 8 osób? I to ma być zły wynik? To co powiedzieć o np 152, które na porannych weekendowych kursach nieraz przez większość trasy wozi po max 5-10osób? Obrazek Też do zaorania? Może wytnijmy większość linii rankami i wieczorami, bo wtedy jak jest 8 osób, to należy się cieszyć że aż tyle? Rozumiem, że jak dziś przy sobocie widziałem 301 ruszające spod Herbewa w stronę Niepołomic z 12 osobami to też jest mało jak na pierwszy przystanek po pętli? Nawiasem dodam, że przed nim na przystanku stało "konkurencyjne" 164, więc już straciło pasażerów "krótkodystansowych". Jeżeli porównujcie razem ze Scanią obłożenie w okolicach 10-15 osób w 114 na Konopnickiej w środku dnia, do 8 osób w 301 późnym wieczorem, to pozostaje mi jedynie zasugerować Wam żebyście puknęli się w ten Wasz dziecięcy łeb, bo takie myślenie to wyraz kompletnej ignorancji i braku wyobraźni. Byleby mieć argument w swojej racji, nawet jak on jest "z du*y". 114 nie jest niezbędne, 310 je w większości zastąpi, te pojedyncze przystanki nie zostają bez obsługi, więc schowajcie swoje szabelki, bo ta dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam. Bez odbioru.
Brawo!
Dodam, że z uzyskanych info z Gminy wiem, że liczba pasażerów w soboty na linii "301" (po wprowadzonych zmianach) na trasie Wieliczka Cmentarz - Niepołomice Dworzec, zwiększyła się blisko o 150%. Stop dezinformacji!

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 05 lut 2022, 16:47

lukasmaj pisze: 05 lut 2022, 16:42 Brawo!
Dodam, że z uzyskanych info z Gminy wiem, że liczba pasażerów w soboty na linii "301" (po wprowadzonych zmianach) na trasie Wieliczka Cmentarz- Niepołomice Dworzec, zwiększyła się blisko o 150%. Stop dezinformacji!
No i widzisz, i Ty też nie rozumiesz niestety 😀 ja o miejskim odcinku mówię i szczycie komunikacyjnym A Ty o czymś innym a piszesz o dezinformacji.

ODPOWIEDZ