Ostatnie dni przyniosły zauważalny wzrost potoków pasażerskich na prawie wszystkich liniach krakowskiej komunikacji miejskiej. Przepełnienia pojawiły się m.in. na "52", pomimo kursowania tam wyłącznie taboru o największej pojemności. Niestety, ale wzmocnienie tej linii nie jest obecnie możliwe z dwóch powodów. Po pierwsze pętla na Czerwonych Makach ma tylko dwa tory, a to za mało żeby przy ewentualnych 28 p/h obsłużyć linię f~5 bez żadnych opóźnień i zajechań, które przez to mogłyby dotknąć także inne linie tam zawracające ("11", "17", "18"). Drugim problemem jest tabor - do obsługi dodatkowych brygad "52" potrzebne byłoby 8 wozów o długości przynajmniej 32m. Niestety jest to niemożliwe, ponieważ taboru takiego nie można ściągnąć z innych linii (a na pewno nie w sytuacji takich wzrostów napełnień), a w zajezdniach tyle wolnych egzemplarzy również nie jest dostępne. Ponadto doszły mnie słuchy, że od 14 marca do nauki stacjonarnej powraca Uniwersytet Jagielloński, co spowoduje że "52" będzie jeszcze bardziej przepełniona/niezabieralna. W związku z tym wszystkim pozostaje tylko jedno rozwiązanie - przeprosić się z linią "12" i odwiesić ją po siedemnastu miesiącach nieobecności.
Zalety takiego rozwiązania:
- Wzmocnienie oferty KM na Kapelance, gdzie obecnie "52" notuje obecnie największe napełnienia,
- Wzmocnienie relacji Kapelanka - Mogilska, którą obecnie obsługuje wyłącznie "52",
- Możliwość przyszłego przedłużenia "12" do Kurdwanowa, gdzie dawniej kursowała linia "184".
Niestety są także pewne wady:
- Koszty wzmocnienia (częściowo dałoby się to ominąć przywracając linię "12" na razie jako szczytowe "42" - do odciążenia "52" w zupełności wystarczy),
- Wzrost liczby brygad, a co za tym idzie konieczność większego wykorzystania taboru (myślę, że przy założeniu zniknięcia GT8N z "13" i "20" nie stanowiłoby to większego problemu).
Co myślicie o powrocie "12" w dzisiejszych realiach? Największym zarzutem podczas jej poprzedniej obecności były skrajnie niskie napełnienia - jestem pewien, że obecnie pod tym względem byłoby lepiej

.