Tylko czy te rejony notują duże napełnienia potoku pasażerskiego? 210 było zapchane do granic możliwości, nierzadko nie dało się wsiąść do niego. Dzięki 310 jest znaczna poprawa.impuls pisze: 09 kwie 2022, 16:14 Mają szczęście mieszkańcy Będkowic czy Bębła że powstał dla nich autobus co 15 min łączący ich z Centrum Krakowa. Za to wielu mieszkańców w obrębie Miasta Krakowa rejonów bardzo gęsto zaludnionych takowe straciło. Myślę tu o pogorszeniu oferty ze Swoszowic, Sidziny rejonów Skarżyńskiego. Brakuje środków na przywrócenie gęsto zapełnionej "50" do 5 min.
Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy
-
- Ekspert
Re: Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy
Ja również mimo wszystko jestem przeciwnikiem tych 3xx. Część wsi musi się przesiadać, część jest uprzywilejowana. Najczęściej większość gminy pod miastem ma dostęp do autobusu jadącego rzadko, a ta "lepsza" część do autobusu nawet 4 razy na godzinę. Jestem zdania, że te wzkm zmarnowane (tak zmarnowane, bo i tak te osoby mają miesięczny na całą sieć w strefie I i mogą spokojnie się przesiąść na dublującą linię o wysokiej częstotliwości np. zamiast tworzyć 358 do Alej może jechać 258 do Bronowic, gdzie i tak są 139 oraz tramwaje, zamiast 310 mogłyby być mocne linie 210 i 230 tak jak dotychczas przesiadka na Bronowice Wiadukt na 501 lub 173) na wydłużanie połączenia w głąb Krakowa powinno się solidarnie zagospodarować na wszystkich pozostałych liniach.
-
- Specjalista
Ja jestem tak w połowie drogi pomiędzy obiema stronami, bo uważam, że 3xx mają sens jeżeli łączą większe miejscowości podmiejskie (Wieliczka, Niepołomice, Skawina czy nawet Myślenice) z centrum Krakowa, Problem natomiast mam z pojedynczymi wsiami, takimi jak Będkowice, Zelków czy Nielepice, z których każda prawdopodobnie chciałaby mieć własną linię przyspieszoną, najlepiej przejeżdżającą przez całe Aleje, których przepustowość też nie jest z gumy. Dlatego jestem zdania, że, niestety, trzeba dokonać pewnej selekcji i wybrać te miejscowości, które rzeczywiście są na tyle istotne by zapewnić im jak najczęstsze połączenie z najważniejszym ciągiem komunikacyjnym w mieście (Wieliczka, Niepołomice itd.), a pozostałe linie dociągnąć do węzłów przesiadkowych i zapewnić jak największą częstotliwość (może być nawet w takiej formie jak "337"). Chociaż najlepszym rozwiązaniem i tak będzie integracja taryfowa i upchnięcie jak największej liczby pasażerów do SKA.
Utrafiłeś w sedno o to właśnie chodzi.Mr. Passenger pisze: 09 kwie 2022, 21:39 Ja jestem tak w połowie drogi pomiędzy obiema stronami, bo uważam, że 3xx mają sens jeżeli łączą większe miejscowości podmiejskie (Wieliczka, Niepołomice, Skawina czy nawet Myślenice) z centrum Krakowa, Problem natomiast mam z pojedynczymi wsiami, takimi jak Będkowice, Zelków czy Nielepice, z których każda prawdopodobnie chciałaby mieć własną linię przyspieszoną, najlepiej przejeżdżającą przez całe Aleje, których przepustowość też nie jest z gumy. Dlatego jestem zdania, że, niestety, trzeba dokonać pewnej selekcji i wybrać te miejscowości, które rzeczywiście są na tyle istotne by zapewnić im jak najczęstsze połączenie z najważniejszym ciągiem komunikacyjnym w mieście (Wieliczka, Niepołomice itd.), a pozostałe linie dociągnąć do węzłów przesiadkowych i zapewnić jak największą częstotliwość (może być nawet w takiej formie jak "337"). Chociaż najlepszym rozwiązaniem i tak będzie integracja taryfowa i upchnięcie jak największej liczby pasażerów do SKA.
Rozwój SKA i oddanie wreszcie drugiego toru pomiędzy Kraków G a Kraków Płaszów poprawi sytuację. Za rok jak będą 4 tory i linie SKA co pół godziny jeszcze bardziej. ZTP w swojej idei chciało zatrzymać potok samochodów z dwóch cieków głównych dróg 94 i 7 w postaci autobusów 307 i 310. Stworzono ofertę bardzo bogatą, ale społeczeństwo musi dojrzeć do takich rozwiązań. Na dziś to się średnio udało. Obecnie jazda samochodem po Krakowie w obrębie Centrum to jest kuriozum w wielu przypadkach. Czasem pieszo się szybciej zajdzie nie mówiąc już o rowerze, komunikacji miejskiej. Mimo tego ludzie nie chcą korzystać z innych środków transportu. Ta zmiana filozofii postępuje, ale bardzo wolno w społeczeństwie. Zachód już dawno sobie z tym poradził i nie mają takiego ruchu samochodów ani korków.
ZTP zamiast proponować 358, a przy tym rozbudzać nadzieje innych miejscowości, że będą mieć pospieszny do ścisłego centrum powinien jak na razie wzmocnić istniejące linie, a po integracji taryfowej zaproponować linie dowozowe do pociągu. Akurat Gmina Zabierzów ma to szczęście, że jest kolej i na tym powinni się opierać. Południe gminy może się przesiadać na Mydlniki Wapiennik, a północ w Rudawie, Zabierzowie lub pod Business Parkiem. Dzięki wyrzuceniu linii z Bronowic będą wolne środki na kolejne kursy i nowe linie do obszarów, gdzie nie dociera km. A tam gdzie jest ciasno to może trzeba nacisnąć na MPK lub zrobić przetarg, aby pozyskać małe autobusy, nawet mikrobusy.
-
- Ekspert
Zanim będzie wspólna taryfa biletowa to miną pewnie lata, a działać trzeba teraz, zaraz, a nie za parę lat. Przy utworzeniu 358 i 348 linie te, będą obsługiwać jedne z większych miejscowości w Gminie Zabierzów, gdzie też jest duży popyt na autobusy. No i jak nie zmienią częstotliwości pociągów z Zabierzowa do Krakowa to przesiadać ludzie też się nie będą i nie wszyscy akurat chcą dojechać na dworzec, tylko właśnie w okolice Alej, co pokazuje np. 304 czy 310. Osobiście trzymam kciuki za powstanie 358 i może 348, bardzo by to pomogło mieszkańcom.
Być może w przyszłym roku będzie ruszać budowa obwodnicy Zabierzowa, więc 348 lub inna 3xx z północy gminy może nie być atrakcyjna z powodu korków w Modlniczce i okolicy ul. Łąkowej w Bolechowicach. Myślę, że utrudnienia związane z budową tej drogi mogą przekierować pasażerów z północy gminy do pociągów.
tomek_m pisze: 09 kwie 2022, 10:07Na Podwawelskim jest jeszcze miejsce aby tam ewentualnie wydłużyć "337"?
Na Podwawelskim na pewno zwolni się miejsce po "165". Natomiast z tego co wiem, Zielonki nie chciały wydłużenia linii.Zieleńczanin pisze: 08 kwie 2022, 23:32Jeśli coś ma być robione z agloekspresami z północy, to niech to będzie wydłużenie "337"
Bardziej obstawiam, że może ewentualne agloekspressy z gminy Zabierzów pojadą do Podwawelskiego, wszak przy proponowanej przez ZTP końcówce na Cracovii może być problem z zapleczem.
Swoszowice - z tego co mi mówiono, sami pasażerowie oraz Rada Dzielnicy woleli linie dowozowe niż dalekosiężne.impuls pisze: 09 kwie 2022, 16:14Mają szczęście mieszkańcy Będkowic czy Bębła że powstał dla nich autobus co 15 min łączący ich z Centrum Krakowa. Za to wielu mieszkańców w obrębie Miasta Krakowa, rejonów bardzo gęsto zaludnionych takowe straciło. Myślę tu o pogorszeniu oferty ze Swoszowic, Sidziny, rejonów Skarżyńskiego.
Sidzina - nie miała połączenia z centrum, jedynie do Łagiewnik. To też była inicjatywa Dzielnicy by zamienić je na dowozówkę "156". Ograbienie ich z wzkm miało miejsce na początku 2020, na wiele miesięcy zanim w ogóle zrodziła się idea agloekspressów.
Skarżyńskiego - "429" miało wrócić, jednak okazało się że potoki na "129" nie uzasadniają wskrzeszania "czterysetki"

To tak nie działamkm3 pisze: 09 kwie 2022, 19:21tak zmarnowane, bo i tak te osoby mają miesięczny na całą sieć w strefie I i mogą spokojnie się przesiąść na dublującą linię o wysokiej częstotliwości

I taka selekcja ma miejsce. Wszak ZTP nie oferowało agloekspressów do Grabi, Krzyszkowic czy Pielgrzymowic. Podejrzewam, że urzędnicy sprawdzają gdzie jest największy ruch busów i tam proponują podobne połączenia.Mr. Passenger pisze: 09 kwie 2022, 21:39Dlatego jestem zdania, że, niestety, trzeba dokonać pewnej selekcji i wybrać te miejscowości, które rzeczywiście są na tyle istotne by zapewnić im jak najczęstsze połączenie z najważniejszym ciągiem komunikacyjnym w mieście (Wieliczka, Niepołomice itd.), a pozostałe linie dociągnąć do węzłów przesiadkowych i zapewnić jak największą częstotliwość (może być nawet w takiej formie jak "337"). Chociaż najlepszym rozwiązaniem i tak będzie integracja taryfowa i upchnięcie jak największej liczby pasażerów do SKA
Zgoda co do SKA, natomiast to są potoki w trochę innym kierunku. Doskonale to czuć w Wieliczce, gdzie i SKA ma swoje potoki (Dw. Główny), i "304" też (Aleje). Nikt chyba nie oczekuje, że pasażerowie będą 1) wsiadać w dowozówki, 2) przesiadać się na SKA z f30 do Dworca, 3) stamtąd jeszcze łapać linię np. na Aleje. Nie - ani to opłacalne finansowo, ani czasowo. Każdy kto może, wybierze w takiej sytuacji busy albo auto.
Tak się zastanawiam, bo już kilkakrotnie padał tu, przy różnych okazjach, argument, że na Cracovii jest problem z zapleczem... ale przecież mamy tam stadion... miejski. Nie wierzę, że nie dałoby się wygospodarować jakiegoś pomieszczenia dla kierowców? Z pełnym zapleczem? Wszak tu muszą się dogadać dwie jednostki należące do miasta... To chyba nie jest niemożliwe?Kaszmir pisze: 14 kwie 2022, 12:04 Bardziej obstawiam, że może ewentualne agloekspressy z gminy Zabierzów pojadą do Podwawelskiego, wszak przy proponowanej przez ZTP końcówce na Cracovii może być problem z zapleczem.

-
- Ekspert
Pewnie i by się dało, ale zapewne chodzi o pieniądze, tak jak PKP nie dogadało się z MPK i nie ma punktu na Mydlnikach, ani toalet, a pomieszczenia stoją puste.pjetrek pisze: 14 kwie 2022, 12:23 Tak się zastanawiam, bo już kilkakrotnie padał tu, przy różnych okazjach, argument, że na Cracovii jest problem z zapleczem... ale przecież mamy tam stadion... miejski. Nie wierzę, że nie dałoby się wygospodarować jakiegoś pomieszczenia dla kierowców? Z pełnym zapleczem? Wszak tu muszą się dogadać dwie jednostki należące do miasta... To chyba nie jest niemożliwe?![]()
Tylko różnica polega na tym, że z Niepołomic i Wieliczki było bardzo dużo kursów wykonywanych przez busy, które przyzwyczaiły pasażerów do bezpośredniego połączenia z centrum Krakowa, a przykładowo w gm. Zabierzów nie ma tak wielu połączeń busowych i większość wybierających transport publiczny opiera się na MPK lub dojeżdża autem do pociągu. Tutaj już wielkim zaskoczeniem i swego rodzaju zachętą byłoby, gdyby 278 kursował co 45 minut w dni powszednie, a w weekendy co 60 min + koordynacja z pociągiem. Myślę tutaj o sprawiedliwszym gospodarowaniu środków.. walimy wzkm na wydłużony odcinek Bronowice Małe - Centrum, a te same pieniądze przysłużyłyby się innym miejscowościom.Kaszmir pisze: 14 kwie 2022, 12:04 To tak nie działa Nie będzie mocnej linii do centrum, to pasażerowie wrócą do busów. Naprawdę wolisz, by po Alejach jechało kolejne ileś tam busów zamiast "301"?
Nie do końca rozumiem co masz na myśli, bo za odcinek krakowski nowych agloekspressów płaci Kraków, nie gminy.mkm3 pisze: 14 kwie 2022, 14:59Myślę tutaj o sprawiedliwszym gospodarowaniu środków.. walimy wzkm na wydłużony odcinek Bronowice Małe - Centrum, a te same pieniądze przysłużyłyby się innym miejscowościom.
Nie jest prawdą to co piszesz, PKP nie ma nic do punktu w Mydlnikach. To była inwestycja miejska i to ZDMK zawaliło projektując punkt, a MPK nie chce użytkować i utrzymywać tego co tam jest bo nie spełnia standardów.Scania_9640 pisze: 14 kwie 2022, 14:18 Pewnie i by się dało, ale zapewne chodzi o pieniądze, tak jak PKP nie dogadało się z MPK i nie ma punktu na Mydlnikach, ani toalet, a pomieszczenia stoją puste.
Mam na myśli to, że można te środki rozsądniej zagospodarować wzmacniając wszystkie pozostałe linie np. Kraków mógłby zwiększyć swoje udziały w kosztach zwykłych 2xx. Przykład 337 - do Owczar kursów jest aż nadto, a niedaleko kursuje 267 z słabą częstotliwością jak na rejon, który się przez lata mocno rozbudował. W ramach ograniczonych środków lepsza cała siatka linii co 30-60 minut na krótszych trasach niż jedna linia co 15min do centrum i kilka ogryzków co 1,5-2godz, a w weekendy to w ogóle szkoda gadać.Kaszmir pisze: 14 kwie 2022, 15:23 Nie do końca rozumiem co masz na myśli, bo za odcinek krakowski nowych agloekspressów płaci Kraków, nie gminy.
A co za problem korzystać z tego co już jest? To kibelek też musi mieć specjalne wymagania?ant_sm pisze:Nie jest prawdą to co piszesz, PKP nie ma nic do punktu w Mydlnikach. To była inwestycja miejska i to ZDMK zawaliło projektując punkt, a MPK nie chce użytkować i utrzymywać tego co tam jest bo nie spełnia standardów.
Właśnie, wyjaśnij o co chodzi z tym punktem. Wygląda na całkiem przyzwoity a stoi nieużywany.mkm3 pisze: 14 kwie 2022, 16:53 A co za problem korzystać z tego co już jest? To kibelek też musi mieć specjalne wymagania?