impuls pisze: 12 mar 2022, 21:44
Od jakiegoś czasu, co najmniej od trzech tygodni z moich obserwacji, pod wiatą stoi solo HZ279.
Szczególnie nie dziwię się - zdecydowanie najgorszy wagon w Nowej Hucie. Jakiś czas temu udało mi się zrobić w jego wnętrzu następujące zdjęcie:

Widać na nim m.in. dziurę w przegrodzie, załataną prowizorycznie jakimś kawałkiem metalu. Gorsze składy już jednak remontowano, więc myślę że nie jest to kasacja - zwłaszcza że niedawno w Zajezdni Nowa Huta otwarto halę remontową.
Co się stało z HZ278 - nie wiem.
Zapewne gdzieś czeka na ukończenie remontu HZ279 - prawdopodobnie był w lepszym stanie niż właśnie ten wagon.
Wygląda na to, że nie jeżdżą też HZ273+HZ280.
Być może również remont?
Z tego powodu coraz częściej na "49" pojawia się skład Wiedni (o czym pisano już na forum) a z "74" znikła brygada konstali i teraz ta linia jest w całości wiedeńska.
Powód niekoniecznie jest jeden - przy kolejnej dostawie Stadlerów pierwszeństwo kasacji na pewno będą miały E1+c3, więc może teraz MPK chce te wozy maksymalnie wyeksploatować?
Trudno powiedzieć czy chodzi o kasacje czy naprawy. Zamawiano części do Konstali ale czas biegnie i część wagonów które są obecnie w ruchu ma 37- 38 lat.
Najstarszym wagonem jest RZ220 - został on niedawno w jakimś stopniu wyremontowany i jest w dobrym stanie - w tym tygodniu pojawiał się na "13" codziennie w obydwóch szczytach. Kolejny pod względem wieku jest HZ284 - pierwszy wagon jednego z ufoków (niestety chyba też najmniej sprawnego). Następnych kilkanaście wagonów pochodzi z 1985 roku, jednak nie o nich tutaj rozmawiamy. HZ273, HZ278, HZ279 i HZ280 to rocznik 1988, więc mają one "zaledwie" 34 lata. Podczas kolejnej dostawy Stadlerów pierwszeństwo kasacji będą miały E1+c3. Jeżeli nawet część Konstali zostanie wycięta, raczej nie będą to wymienione wagony. Zdecydowana większość obecny Konstali pozostanie jeszcze na torowiskach tak naprawdę nie wiadomo jak długo i myślę, że właśnie dlatego przeprowadza się im remonty (co zwłaszcza teraz, przy zmniejszonej z różnych powodów liczbie brygad jest dobrym pomysłem).