krk_kmk pisze: 17 wrz 2022, 2:52Widać, że nie jesteś tutaj często, za to wypowiadasz się, jakbyś tu mieszkał.
Hm, jeździłem regularnie na Kurdwanów przez blisko sześć lat. Może mało. Może gdybym jeździł 20 lat, mógłbym się wypowiadać.
krk_kmk pisze: 17 wrz 2022, 2:52Po drugie, Nowosądecka ma już mocne kursowanie tramwajów i jedna linia nie zrobi większej różnicy.
"204/244" jedzie w stronę Prokocimia, gdzie nie skręca żaden tramwaj z Nowosądeckiej (bo na razie nie ma jak).
krk_kmk pisze: 17 wrz 2022, 2:52Po trzecie, linia 165 pełni (do 24 września) funkcję dojazdu na Kurdwanów - za zabrane 184 a później 107 - wg mnie to nie jest marginalna rola.
Przy częściej jeżdżących "179", "164", "174", czy nawet wariancie "169/469" do Piasków Wielkich, to "165" z f40 pełni rolę marginalną. Z tego co wiem potwierdzają to badania, a i moje odczucia są takie, że na r. Matecznego jest pusta w obie strony.
Śledzisz moje posty, więc wiesz, że popieram i lobbuję za wzmocnieniem km do Kurdwanowa bo rejon ten mocno oberwał. W mojej opinii częstsze "179", "7" uzupełniająca "24" czy skierowanie wszystkich wariantów "169" do Piasków powinny być priorytetem.
krk_kmk pisze: 17 wrz 2022, 2:52Jeśli każdemu proponujesz przejście pieszo, a pamiętajmy - nie każdy ma dobre zdrowie, to gratuluję wizji komunikacji publicznej.
krk_kmk pisze: 17 wrz 2022, 2:52Mówisz o "rozwiązaniu do Kabla" - jeszcze stosunkowo niedawno, gdy w temacie Wola Duchacka użytkownik prezes proponował powrót 107ki przez Malborską i Kabel, byłeś przeciwny. O jakie rozwiązanie Ci chodzi? Piechota 15 minut?
A komu proponuję? Napisałem jedynie, że do Kabla szybciej i tak jest przejść te 200 m na piechotę niż cofać się do Bieżanowskiej. Przejście 200 m zajmuje 3 minuty, nie 15. Po prostu uważam, że takie "244" w ogóle nie spełni zadania dowozu ludzi do tramwaju bo szybciej, częściej i wygodniej jest podjechać "169/469" do Malborskiej i podejść do Kabla. Dystans do przejścia podobny co w niektórych relacjach na Bieżanowskiej, "169/469" jeździ dwukrotnie częściej niż "244", a i przy Kablu ma się wszystkie tramwaje na jednym peronie.
Przypomnę, 200 m to dystans jaki przechodzi się w ramach przesiadek na wielu skrzyżowaniach, np. wspomnianej Bieżanowskiej. Na wielu są nawet większe dystanse - choćby rondo Mogilskie. Mam wrażenie, że tu działa magia nazwy. Jak przystanki mają tę samą nazwę ("Rondo Mogilskie", "Bieżanowska" itd.) to mogą być oddalone nawet 300-400 m a i tak liczy się to jako jeden węzeł. A jak przystanki mają różną nazwę ("Kabel"-"Malborska") to i 200 m jest za dużo i nieakceptowalne do przejścia.
Co do "107", jeśli chcecie to zachęcam do walki, możemy nagłośnić sprawę. Byłem ostrożny wobec takiej propozycji bo to może być pogorszenie sytuacji Piasków Wielkich, Kosocic i Soboniowic, wszak ostatnie wzmocnienie f "107" było w zamian za skrócenie trasy do Zajezdni. Jeśliby się Wam udało wywalczyć "107" do Podgórza SKA, lecz w tej samej częstotliwości co obecnie, myślę że zdecydowana większość byłaby zadowolona.