tomta1 pisze: 10 lut 2023, 6:17
Tylko że ten projekt najpewniej nie przejdzie nie z przyczyn merytorycznych, tylko formalnych, o których już sam pisałeś. Nota bene, jedną z największych bolączek BO jest brak możliwości zanegowania projektu z przyczyn merytorycznych. Gdyby nie kwestie związane z realizacją przebudowy przez dewelopera, pewnie projekt by przeszedł, bo przeszkód formalnych (najpewniej) by nie było, a i merytorycznie jest słuszny.
Ja zdaję sobie sprawę i liczę się z tym. Przy czym uważam, że te przyczyny formalne, o których wspomniał IR, nie do końca są prawdą. Tak, w planach jest przebudowa tarczy skrzyżowania z ul. Kuklińskiego, ale mój wniosek nie nachodzi na ten obszar - tylko z nim sąsiaduje - za to od IR dostaję odpowiedzi albo nie na temat, albo wymijające. Nawet i w innych tematach trochę mam wrażenie, że na zasadzie: "Kowalski nie ogarnie, odpiszmy coś mądrze brzmiącego", podczas gdy ZTP odpisuje, że popiera zmiany.
Ponadto ZDMK w międzyczasie odpisał, że planowany termin zakończenia tego zadania przez dewelopera to kwiecień 2024. Pierwsze pismo w tej sprawie wysłałem do ZTP w 2020 roku, odpisali, że przeanalizują go wraz z wydziałem Inżyniera Ruchu. Mijają lata, cały czas autobusy stoją w korkach, nic się nie zmienia poza kolejnymi cięciami kursów. Modal split z każdym kolejnym badaniem pokazuje coraz większy udział ruchu samochodowego kosztem komunikacji zbiorowej. Nawet drobne zmiany rozbijają się... właściwie nawet nie o fundusze, ani niechęć do zabierania pasów samochodom (bo wiele moich wniosków nie zakładało tego), ale o swojego rodzaju niemoc...
W tym przypadku BO widzę po prostu jako kolejną ścieżkę, by nagłośnić ten wątek. Jeśli przejdzie - super. Jeśli nie, to samym w sobie zyskiem będzie podniesienie tematu i krótka dyskusja na posiedzeniu odwoławczym. Zgłoszony przeze mnie rok temu projekt dobudowy buspasa przy M1 przepadł z powodu przekroczenia budżetu - i ok, racja, nie doszacowałem koszta. Ale za to miał okazję zobaczyć ten projekt wiceprezydent Kulig, który pozytywnie się o nim wypowiedział. Zawsze to szansa na dodatkowy impuls.