SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
-
- Ekspert
Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Ja dzisiaj słyszałem w Krakowiaku na "24", ale były dosyć ciche.
Zmieniając trochę temat:
Jestem ciekaw, czy tych małych napisów kierunków na wyświetlaczach w tramwajach (tam gdzie to będzie możliwe) nie dałoby się zrobić większych ale przewijanych?
Przykładowo na linii 50 "Kurdwanów P+R" jest po prostu przewijanym tekstem, ale "Borek Fałęcki" jest już w całości (nieprzewijany tekst) ale mniejszą czcionką mimo że ilość znaków jest w tym przypadku podobna?
Poprawiłaby się czytelność, bo tekst pisany większą czcionką można przeczytać z trochę dalszej odległości.
Jestem ciekaw, czy tych małych napisów kierunków na wyświetlaczach w tramwajach (tam gdzie to będzie możliwe) nie dałoby się zrobić większych ale przewijanych?
Przykładowo na linii 50 "Kurdwanów P+R" jest po prostu przewijanym tekstem, ale "Borek Fałęcki" jest już w całości (nieprzewijany tekst) ale mniejszą czcionką mimo że ilość znaków jest w tym przypadku podobna?
Poprawiłaby się czytelność, bo tekst pisany większą czcionką można przeczytać z trochę dalszej odległości.
To samo w autobusach, a nawet bardziej. Napisy typu "Biały Kościół Murownia Pętla", "Nowy Bieżanów Południe", "Górka Narodowa Wschód", a nawet "Dworzec Główny wschód/zachód" itp. są prawie niemożliwe do przeczytania z daleka.Nicko pisze: 05 kwie 2023, 7:14 Zmieniając trochę temat:
Ponoć przewijane napisy są mniej czytelne i chyba będą od tego odchodzić.
SolarisOneLine rozwiązuje ten problem ;PYdhflx pisze: 05 kwie 2023, 7:25 To samo w autobusach, a nawet bardziej. Napisy typu "Biały Kościół Murownia Pętla", "Nowy Bieżanów Południe", "Górka Narodowa Wschód", a nawet "Dworzec Główny wschód/zachód" itp. są prawie niemożliwe do przeczytania z daleka.
-
- Ekspert
To już w MANach powinni to usunąć, a jest wręcz przeciwnie.Adrian14 pisze: 05 kwie 2023, 7:43 Ponoć przewijane napisy są mniej czytelne i chyba będą od tego odchodzić.
-
- Ekspert
Z jednej strony tak, z drugiej strony wiele osób już z daleka rozpoznaje kierunek po kształcie napisów. Ja na przykład odróżnię "Biały Kościół Murownia Pętla" od "Będkowice Pętla", bo napisy mają inny kształt mimo, że samych liter nie widzę. A gdy wszystko byłoby przewijane, to z daleka wyglądałoby tak samo.Nicko pisze: 05 kwie 2023, 7:14 Poprawiłaby się czytelność, bo tekst pisany większą czcionką można przeczytać z trochę dalszej odległości.
I to się fachowo nazywa obraz znaku/obraz tekstu. Byłoby super, gdyby wszystkie pojazdy miały tablice ledowe jednakowe, to zawsze ten kierunek z daleka wyglądałby tak samo.Tramwajolog14 pisze: 06 kwie 2023, 16:25 Z jednej strony tak, z drugiej strony wiele osób już z daleka rozpoznaje kierunek po kształcie napisów. Ja na przykład odróżnię "Biały Kościół Murownia Pętla" od "Będkowice Pętla", bo napisy mają inny kształt mimo, że samych liter nie widzę. A gdy wszystko byłoby przewijane, to z daleka wyglądałoby tak samo.
-
- Znawca
Coś musiało zostać namieszane w sterownikach, gdyż dwa dni z rzędu widziałem na mieście 262 jako Rawałowice Skrzyżowanie (nż) na frontowym i bocznym wyświetlaczu. Na Solarisie i Mercedesie. W aplikacji też widoczna była nazwa przedostatniego przystanku jako docelowego.
Dość często mijam 262 i od dłuższego czasu ostatnim przystankiem na frontowej tablicy jest przystanek NŻtiross pisze:Coś musiało zostać namieszane w sterownikach, gdyż dwa dni z rzędu widziałem na mieście 262 jako Rawałowice Skrzyżowanie (nż) na frontowym i bocznym wyświetlaczu. Na Solarisie i Mercedesie. W aplikacji też widoczna była nazwa przedostatniego przystanku jako docelowego.
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
Nie wiem czy wszystkie tramwaje bronowickie tak mają, ale w RY819 na wyświetlaczu pokazuje się "8 Bronowice trasa skrócona"
-
- Znawca
4,8,24 mają takie wgranemichasss pisze: 25 kwie 2023, 11:33 Nie wiem czy wszystkie tramwaje bronowickie tak mają, ale w RY819 na wyświetlaczu pokazuje się "8 Bronowice trasa skrócona"
Wczoraj zostało to wprowadzone do sterowników tablic - przy czym wg komunikatów z radia, motorniczowie muszą to załączać ręcznie.
Nowy krój czcionki na wyświetlaczach w elektrykach i Manach? Jest jakby czytelniejsza i większa.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Nic dziwnego skoro wyświetlacze dostarczyła inna firma niż wcześniej. Szkoda że częstą praktyką stał się przewijany kierunek na przodzie 

Nie karmić troli