16.04.2023 [Biała Niedziela]
16.04.2023 [Biała Niedziela]
Na 10 i 42 same 2014N, 8 w NGT8, 9 i 14 w STL/NGT6, 22 w 105N/STL, 52 w STL/2014N, 48 w NGT8/STL
-
- Specjalista
Re: 16.04.2023 [Biała Niedziela]
Nie bardzo rozumiem potrzebę uruchomienia 435 w ten dzień po oddaniu TŁ - już o 8 rano widziałem jak stała w ładnym korku za rządkiem autokarów udających się na parking za Sanktuarium...
Pozytywne zaskoczenie PESA-mi w całości na 10 i 42 - zapewne 3x105N nie mają dopuszczenia do tunelu TŁ
Pozytywne zaskoczenie PESA-mi w całości na 10 i 42 - zapewne 3x105N nie mają dopuszczenia do tunelu TŁ
Na nocnym kursie 42 był Protram.
Ale można powiedzieć, że dzisiaj wreszcie TŁ się na coś przyda...
Ale można powiedzieć, że dzisiaj wreszcie TŁ się na coś przyda...

-
- Ekspert
RP610 TD na 10, duużo ludzi pod sanktuarium.
Z obserwacji widziałem, że ludzie nie jechali do tunelu, tylko wysiadali na Łagiewniki SKA i stąd szli do sanktuarium.
Z obserwacji widziałem, że ludzie nie jechali do tunelu, tylko wysiadali na Łagiewniki SKA i stąd szli do sanktuarium.
Popołudniowa koordynacja "42" z "52":
Z Piastów 5+5+4+6
Do Piastów 3+7
Zatem popołudniu będzie tramwaj z Piastów do centrum średnio co 5 minut
Acz tak jak pisaliśmy, na pewno można by zejść z częstotliwością z f15 do 20. Dzięki temu byłaby koordynacja na Fredry z "133/135" do f10 - niektórym zresztą dojście od Fredry do obiektów Sanktuarium może być wygodniejsze.
Z Piastów 5+5+4+6
Do Piastów 3+7
Zatem popołudniu będzie tramwaj z Piastów do centrum średnio co 5 minut

Myślę, że chodzi o dojazd do Centrum Jana Pawła II - które jest trochę oddalone od przystanków na TŁ, do tego pod górę więc dla starszych osób dojście może być ciężkie.tomaszep42 pisze: 16 kwie 2023, 9:19Nie bardzo rozumiem potrzebę uruchomienia 435 w ten dzień po oddaniu TŁ - już o 8 rano widziałem jak stała w ładnym korku za rządkiem autokarów udających się na parking za Sanktuarium...
Acz tak jak pisaliśmy, na pewno można by zejść z częstotliwością z f15 do 20. Dzięki temu byłaby koordynacja na Fredry z "133/135" do f10 - niektórym zresztą dojście od Fredry do obiektów Sanktuarium może być wygodniejsze.
Też poszedłem sobie na spacer na chwilę w tamte rejony - i z tunelu wychodzili głównie ludzie jadący 48 albo 50 od strony Kurdwanowa.Scania_9640 pisze: 16 kwie 2023, 10:21 RP610 TD na 10, duużo ludzi pod sanktuarium.
Ci, którzy jechali od strony Łagiewnik - rzeczywiście w większości wysiadali przy SKA, po czym:
1. ci którzy wysiedli z 8/22 na Zakopiańskiej, szli do przejścia przy stacji kolejowej (ponad 80%),
2. nieliczne osoby szły tunelem pod jezdnią, po czym wzdłuż Wilgi nową ścieżką do sanktuarium,
3. ci, którzy wysiadali z 10/42 za zakrętem (przed wlotem do tunelu w stronę Kurdwanowa), w ponad 90% szli wzdłuż Wilgi nową ścieżką.
Przy czym problem z tą ścieżką jest taki, że za wiaduktem kolejowym staje się ona bardzo wąska (na oko tak ze 3-4m szerokości) z wysokim murem oporowym z jednej oraz wysokim nasypem kolejowym z drugiej - więc przy takich tłumach jak dzisiaj robi się dość tłoczno. W przypadku jakiejś konieczności nagłej ewakuacji byłoby tam gorąco...
Co zaś do wysiadania, moim zdaniem brakuje dodatkowej informacji - np. zapowiedzi głosowej przez 2-3 wcześniejsze przystanki w stylu: "Następny przystanek Łagiewniki ZUS / Łagiewniki SKA. Uwaga pasażerowie - w celu dotarcia do Sanktuarium proszę korzystać z przystanku Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w tunelu tramwajowym".
A tak to ludzie przyzwyczajeni do dotychczasowych rozwiązań, że do sanktuariów trzeba wysiadać przy Zakopiańskiej i iść z buta.
Pomysł fajny, aby dograć zapowiedź i za rok spróbować, i zobaczymy, co wyjdzie z tego.suchy pisze: 16 kwie 2023, 19:30 Też poszedłem sobie na spacer na chwilę w tamte rejony - i z tunelu wychodzili głównie ludzie jadący 48 albo 50 od strony Kurdwanowa.
Ci, którzy jechali od strony Łagiewnik - rzeczywiście w większości wysiadali przy SKA, po czym:
1. ci którzy wysiedli z 8/22 na Zakopiańskiej, szli do przejścia przy stacji kolejowej (ponad 80%),
2. nieliczne osoby szły tunelem pod jezdnią, po czym wzdłuż Wilgi nową ścieżką do sanktuarium,
3. ci, którzy wysiadali z 10/42 za zakrętem (przed wlotem do tunelu w stronę Kurdwanowa), w ponad 90% szli wzdłuż Wilgi nową ścieżką.
Przy czym problem z tą ścieżką jest taki, że za wiaduktem kolejowym staje się ona bardzo wąska (na oko tak ze 3-4m szerokości) z wysokim murem oporowym z jednej oraz wysokim nasypem kolejowym z drugiej - więc przy takich tłumach jak dzisiaj robi się dość tłoczno. W przypadku jakiejś konieczności nagłej ewakuacji byłoby tam gorąco...
Co zaś do wysiadania, moim zdaniem brakuje dodatkowej informacji - np. zapowiedzi głosowej przez 2-3 wcześniejsze przystanki w stylu: "Następny przystanek Łagiewniki ZUS / Łagiewniki SKA. Uwaga pasażerowie - w celu dotarcia do Sanktuarium proszę korzystać z przystanku Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w tunelu tramwajowym".
A tak to ludzie przyzwyczajeni do dotychczasowych rozwiązań, że do sanktuariów trzeba wysiadać przy Zakopiańskiej i iść z buta.
Niemniej jednak patrząc na to pod kątem logistycznym i zapewnienia bezpieczeństwa, to nawet lepiej, że tłum rozbił się na kilka dojść i przystanków.
Prawdziwy test nastąpi, dopiero jakby doszło do jakiegoś pożaru w tunelu, odpukać w niemalowane, oby nigdy nie doszło do takiego zdarzenia.
Wow. MPK samo się chwali zdjęciami na których tramwaje jadące w przeciwnych kierunkach mijają się na rozjazdach, na których jeszcze niedawno każdy z motorniczych mógł się bardzo finansowo przejechać, a nawet stracić robotę, bo takie zachowanie traktowane było za niebezpieczne, nieodpowiedzialne.Kaszmir pisze: 16 kwie 2023, 19:21 MPK wrzuciło zdjęcia z dzisiaj:
https://www.facebook.com/mpkkrakow/post ... YrhT8EPWdl

Teraz tak można? Od kiedy? I to jeszcze 2 Krakowiaki - które tak ładnie wylatywały z torów w takich sytuacjach

Jestem pod wrażeniem. Piszę szczerze.

A tych tłumów na przystankach też jakoś wielkich nie widzę. Generalnie obserwując to święto od 20 lat to z każdym rokiem jest, według mnie, coraz mniej uczestników, podróżnych tych uroczystości. W początkowych latach rzeczywiście było pełno "wiary" w każdym pojeździe. Teraz to tak średnio. Widać społeczeństwo ciągnie w stronę zachodnich zwyczajów.

A tymczasem na drugim końcu miasta asfaltowanie Krowodrzy zakończyło się wcześniej, a autobusy nadal muszą robić to dziwne kryterium wokół pętli i uważać na zawieszenie przy nowej łącznicy... szkoda, że nikt z inspektorów ZTP/MPK nie podjechał, ocenił sytuacji i odwołał chociaż objazdu pętli...
Mijanie się na rozjazdówkach dalej jest zabronione, może ta druga pesa po prostu stoi i czeka na swoją kolej, a może nie...kucyk pisze: 16 kwie 2023, 20:29 Wow. MPK samo się chwali zdjęciami na których tramwaje jadące w przeciwnych kierunkach mijają się na rozjazdach na których jeszcze niedawno każdy z motorniczych mógł się bardzo finansowo przejechać a nawet stracić robotę bo takie zachowanie traktowane było za niebezpieczne, nieodpowiedzialne.![]()
Teraz tak można? Od kiedy? I to jeszcze 2 Krakowiaki - które tak ładnie wylatywały z torów w takich sytuacjach![]()
Jestem pod wrażeniem. Piszę szczerze.![]()
Ciężko porównywać ten rok z poprzednimi, ze względu na otwarcie TŁ. Obsługa Sanktuarium się poprawiła, a dziś docierało w ten rejony więcej linii tramwajowych niż w zeszłych latach. Zatem nawet jeśli potoki były podobne, to rozłożyły się na więcej tramwajów.kucyk pisze: 16 kwie 2023, 20:29A tych tłumów na przystankach też jakoś wielkich nie widzę. Generalnie obserwując to święto od 20 lat to z każdym rokiem jest według mnie coraz mniej uczestników, podróżnych tych uroczystości. W początkowych latach rzeczywiście było pełno "wiary" w każdym pojeździe.
Z obserwacji ok. 12-13 wiem, że musiały ruszyć wszystkie rezerwy i dodatkowe wtyczki, a szczególnie wzmocnień wymagały linie 8, 10 i 50. Rezerw z wtyczkami było 10, więc całkiem sporo i tłumek czasem się zbierał. Czy ludzi było więcej czy mniej, to trudno ocenić. Organizacyjnie nowy układ funkcjonował przy SMB dużo lepiej niż w ubiegłych latach.
A na skrzyżowaniu z Zakopiańską tramwaje notorycznie na łuku się mijały. Dostają szczelinę w jednym czasie zarówno w relacji "10" i "50". Ale też łuki są oddalone od siebie i wygląda na to, że jest tam dopuszczenie na mijanie się przy małej prędkości.
A na skrzyżowaniu z Zakopiańską tramwaje notorycznie na łuku się mijały. Dostają szczelinę w jednym czasie zarówno w relacji "10" i "50". Ale też łuki są oddalone od siebie i wygląda na to, że jest tam dopuszczenie na mijanie się przy małej prędkości.
A tak z czystej ciekawości, zwrócił ktoś uwagę jak wypadł transport kolejowy? Był wykorzystany w dojeździe, czy znaczenie marginalne?
Akurat wczoraj jechałem do Swoszowic pociągiem do Bielska przed 14 i tak na przystanku Kraków Łagiewniki jak i Kraków Sanktuarium do pociągu w kierunku Bielska wsiadło tak dużo osób, że jak do tych przystanków zapełnienie EN57 wynosiło ok 50% miejsc siedzących, tak potem było 100% siedzących plus w każdym przedsionku po kilka osób stało.